Egy évig sem lehetett nyitva Budapest új közösségi tere és szórakozóhelye. A Turbina bezárni kényszerül, ugyanis nem kapta meg a megfelelő engedélyeket ahhoz, hogy hosszabb nyitvatartással szolgálhassák ki a vendégeik és közönségük igényeit.

A Budapest VIII. kerületében, a Vajdahunyad utcában található Turbina Kulturális Központ a Facebookon jelentette be, hogy kilenc hónap után bezárja kapuit. A számos kiállításnak, kortárs tánc- és színházi előadásnak, filmvetítéseknek, kézműves vásároknak, művészetterápiás foglalkozásoknak és koncerteknek is helyt adó közösségi tér ugyanis nem kapta meg az esti nyitvatartáshoz szükséges engedélyt.

IllusztrációForrás: AFP/Oli Scarff

Sajnos azonban ezeknek az apró csodáknak egy darabig most vége szakad, ugyanis a mai napig sem kaptuk meg az esti rendezvénytartáshoz szükséges engedélyeket, amelyek nélkülözhetetlenek a fenntartható működés szempontjából. Pedig termeink hangszigeteltek, intézményünk zárt területen működik, és fokozottan ügyelünk arra, hogy ne érje zajterhelés a környéket

– írják a bejegyzésben, melyben kiemelik, hogy a döntésük nem végleges, ha megérkezik az engedély, ismét kinyitnak.

A Turbina arra kért engedélyt, hogy tovább tarthassanak nyitva és tovább szólhasson a zene este tíz óránál. A kérvényt azonban nem a józsefvárosi önkormányzat, hanem a rendőrség tagadta meg, szakmai alapon meghozva a döntést. Ezt az információt már a kerület polgármestere, Pikó András tette közzé Facebook oldalán, ahol kiemelte, a képviselőtestület és ő maga sem tud beavatkozni az ügybe, mivel arra nincs ráhatása.