A megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Ezt az elvet vallják az uniós döntéshozók, akik a rák ellen folytatott küzdelem részeként betilthatják az egyik népszerű, újfajta dohánytermék forgalmazását.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy tiltsák be az ízesített, hevített dohánytermékek árusítását az egész Európai Unióban. A testület ezzel a lépéssel kíván reagálni arra a látványos tendenciára, miszerint megnőtt ennek az újfajta dohányipari terméknek az értékesítése. A pontos adatok szerint ötnél is több országban 10%-kal megnőtt a hevített cigik értékesítése.

Az ízesített hevítőrudak a valódi dohányzás alternatívájaként jöttek létre, ám nem szabad összekeverni az elektromos cigarettával, amely nikotint igen, de dohányt nem tartalmaz.

Forrás: AFP/DPA/Sebastian Kahnert

Stella Kyriakides, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságéert felelős biztos szerint az ízesített, hevített dohánytermékek árusításának betiltásával egy újabb lépést tehetünk afelé, hogy megvalósítsuk az európai rákellenes tervben megfogalmazott elképzeléseket. Eszerint egy olyan dohányzásmentes nemzedék jönne létre, amelyben a dohányzók a lakosság csupán 5 százalékát alkotnák.

Ezt a számot 2040-re szeretné elérni az Unió – írja a SkyNews.

Tízből kilenc tüdőrákos megbetegedést a dohányzás okoz, ezért szeretnénk ezt a tevékenységet a lehető legkevésbé vonzóvá tenni, hogy ezzel is védjük az európai polgárok egészségét és életét

– nyilatkozta Kyriakides, aki még hozzátette, hogy a megelőzés sokkal fontosabb, mint a gyógyítás.