Nébih: szívritmuszavart okozhat több chips, visszahívták ezeket a termékeket

Forrás: Nébih -
szívritmuszavar visszahívás chips Nébih
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tropán alkaloid szennyezettség miatt a Rossmann Magyarország Kft. visszahívja a 125 gramm kiszerlésű enerBiO Tortilla Chips tengeri só, illetve enerBiO Tortilla Chips paprika elnevezésű termékeket; ugyanennek a problémának a gyanúja miatt az Auchan Magyarország Kft. is visszahívja a 150 grammos kiszerelésű, natúr Auchan Bio Tortillát - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján csütörtökön.

Hozzátették, mindkét esetben valamennyi minőségmegőrzési idejű és tételszámú termék érintett az ügyben, ezért a Nébih kéri a vásárlókat, hogy ezeket a chipseket, tortillát ne fogyasszák el.
A visszahívott enerBiO Tortilla Chips-ek a Rossmann üzletekbe, a natúr Auchan Bio Tortilla pedig bármelyik Auchan üzletbe visszavihető. Utóbbinál jelezték az Auchan a termék árát blokk nélkül is visszatéríti.

Tortillachipseket hívott vissza a Nébih Forrás: Nébih
Tortillachipseket hívott vissza a Nébih Forrás: Nébih

A Nébih oldalán olvasható tájékoztatás szerint a tropán alkaloidok például: nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, illetve kokacserje családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatók, így a magban is. Élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarításánál, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be.

A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését. Szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.