Hatalmas meteorraj közelít: ekkor láthatjuk őket

Forrás: Shutterstock -
csillag meteor meteorrajok csillaghullás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas csillaghullás jön augusztus közepén.

Augusztus közepén, 10-13-ig a Perseida meteorraj maximumát figyelhetjük meg Magyarország egész területén. Ez a nyár végi csillaghullás a legismertebb és az egyik leglátványosabb. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért őket Perseidáknak, Perseus fiainak nevezik.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezek persze nem csillagok. Ilyenkor a Föld a Naprendszernek azon a részén halad át, amit a Swift-Tuttle üstökös magjának jeges felszínéről elszabadult porszemcsék, borsó méretű kavicsok népesítenek be. A törmelékfelhő elemeit, meteoroidokat látjuk felvillanni, megsemmisülni a Föld légkörében kb. 30-50 kilométeres felszín feletti magasságban hullócsillagként. A nagy sebességgel érkező apró testeket a földi légkör molekulái lelassítják, felforrósítják - írja a Zselici Csillagpark.

Már július végén észlelhettük az első Perseidákat, de augusztus végéig (kb. 24-ig) bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket. A legtöbb meteort és a a fényjelenségeket éjfél után figyelhetjük meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.