Hatalmas csillaghullás jön augusztus közepén.

Augusztus közepén, 10-13-ig a Perseida meteorraj maximumát figyelhetjük meg Magyarország egész területén. Ez a nyár végi csillaghullás a legismertebb és az egyik leglátványosabb. Ezek a meteorok az égbolt majdnem bármelyik részén felbukkanhatnak, ám látszólag mind a Perseus csillagkép irányából érkeznek. Ezért őket Perseidáknak, Perseus fiainak nevezik.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Ezek persze nem csillagok. Ilyenkor a Föld a Naprendszernek azon a részén halad át, amit a Swift-Tuttle üstökös magjának jeges felszínéről elszabadult porszemcsék, borsó méretű kavicsok népesítenek be. A törmelékfelhő elemeit, meteoroidokat látjuk felvillanni, megsemmisülni a Föld légkörében kb. 30-50 kilométeres felszín feletti magasságban hullócsillagként. A nagy sebességgel érkező apró testeket a földi légkör molekulái lelassítják, felforrósítják - írja a Zselici Csillagpark

Már július végén észlelhettük az első Perseidákat, de augusztus végéig (kb. 24-ig) bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket. A legtöbb meteort és a a fényjelenségeket éjfél után figyelhetjük meg.