Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén

Forrás: pixabay.com -
Hawaii tűz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén, noha házakat nem fenyeget, az erős szél és az extrém szárazság megnehezíti az oltást.

A tűz az amerikai hadsereg Pohakuloa kiképzőterületének nyugati részén, Waikoloa falu fölött, a Mauna Loa és a Mauna Kea vulkánok között lobbant fel. Több mint 39 négyzetkilométer égett le csütörtökig.
Az Egyesült Államok nyugati részén és a világ más területein a hawaiihoz hasonló óriás erdőtüzek a klímaváltozással összefüggő hőség és szárazság veszélyeire világítanak rá. Szakértők azonban azt mondják, a Csendes-óceán általában nedves, trópusi szigeteinek viszonylag kis tüzei is egyre gyakoribbak, és olyan környezeti károkat okoznak, melyek emberek milliói számára létfontosságú erőforrásokat érintenek.

Forrás: pixabay.com


Hawaii állam illetékesei szerint a tűz igazából hetekkel ezelőtt kezdődött, és addig izzott, amíg ezen a héten az erős szelek fel nem lobbantották a lángokat.
A területen a bokrok és a füves rétek az uralkodó növényzet, melyek a tartós aszály miatt kiszáradtak. A héten erős szeleket mértek, volt köztük óránként 48 kilométeres sebességű is.
A hétezer lakosú Waikoloa települést ki kellett üríteni tavaly, amikor az állam valaha volt legnagyobb tüze több mint 181 négyzetkilométert pusztított el.
A hawaii természetvédelmi minisztérium csütörtökön videót tett közzé a jelenleg tomboló tűzről.
A hadsereg szóvivője azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy noha a térségben gyakorlatoznak, a tűz okát a vizsgálatoknak még nem sikerült kideríteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.