Hatalmas tűz pusztít Hawaii Nagy Szigetén, noha házakat nem fenyeget, az erős szél és az extrém szárazság megnehezíti az oltást.

A tűz az amerikai hadsereg Pohakuloa kiképzőterületének nyugati részén, Waikoloa falu fölött, a Mauna Loa és a Mauna Kea vulkánok között lobbant fel. Több mint 39 négyzetkilométer égett le csütörtökig.
Az Egyesült Államok nyugati részén és a világ más területein a hawaiihoz hasonló óriás erdőtüzek a klímaváltozással összefüggő hőség és szárazság veszélyeire világítanak rá. Szakértők azonban azt mondják, a Csendes-óceán általában nedves, trópusi szigeteinek viszonylag kis tüzei is egyre gyakoribbak, és olyan környezeti károkat okoznak, melyek emberek milliói számára létfontosságú erőforrásokat érintenek.

Forrás: pixabay.com


Hawaii állam illetékesei szerint a tűz igazából hetekkel ezelőtt kezdődött, és addig izzott, amíg ezen a héten az erős szelek fel nem lobbantották a lángokat.
A területen a bokrok és a füves rétek az uralkodó növényzet, melyek a tartós aszály miatt kiszáradtak. A héten erős szeleket mértek, volt köztük óránként 48 kilométeres sebességű is.
A hétezer lakosú Waikoloa települést ki kellett üríteni tavaly, amikor az állam valaha volt legnagyobb tüze több mint 181 négyzetkilométert pusztított el.
A hawaii természetvédelmi minisztérium csütörtökön videót tett közzé a jelenleg tomboló tűzről.
A hadsereg szóvivője azt mondta az AP amerikai hírügynökségnek, hogy noha a térségben gyakorlatoznak, a tűz okát a vizsgálatoknak még nem sikerült kideríteni.