Rekordmennyiségű, 46 millió amfetamintablettát foglaltak le a hatóságok: a pirulákat lisztszállítmányba rejtették

Forrás: https://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/meddig_maradnak_a_szervezetben_a_drogok/20160205104917 -
hatóság amfetamin rendőrség Szaud-Arábia letartóztatás rekordmennyiség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szaúd-Arábiában rekordmennyiségű, 46 millió amfetamintablettát foglaltak le, amelyeket egy lisztszállítmányba rejtve próbáltak meg az országba csempészni - közölték szerdán a helyi hatóságok.

Az esetről a BBC News számolt be a híroldalán. A cikkben a sivatagi királyság kábítószer-ellenőrzési igazgatósága (GDNC) bejelentette, hogy a biztonsági erők nyomon követték a szállítmányt, amint az a rijádi szárazkikötőbe érkezett, és egy raktárba szállították. A raktárban tartott razzián hat szíriai és két pakisztáni állampolgárt tartóztattak le.
Szaúd-Arábia a legnagyobb piaca a captagon logóval ellátott kábítószeres tablettáknak. A captagon - ami jellemzően amfetamin, koffein és különböző töltőanyagok keveréke - az egyik legnépszerűbb drog az Öböl-menti gazdag fiatalok körében.
A New Lines Institute, egy független washingtoni székhelyű agytröszt friss jelentése szerint a captagon globális kereskedelme gyorsan növekszik, és tavaly 5,7 milliárd dollár értékű volt.
A GDNC szóvivője szerint a Rijádban lefoglalt amfetaminszállítmány az ország történetében az eddigi legnagyobb.

A kábítószer-csempészetért a szaúd-arábiai kábítószertörvények értelmében halálra lehet ítélni az elkövetőket, bár 2021 óta moratórium van érvényben a nem erőszakos, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinek kivégzésére.

A hatóság nem közölte, honnan származnak a lefoglalt tabletták, de a térségbeli captagonszállítmányok nagy része feltehetően Szíriából és Libanonból érkezik. A szíriai kormányt és a vele szövetséges fegyveres csoportokat, így a libanoni síita Hezbollah mozgalmat azzal vádolják, hogy felügyelik a captagon előállítását és terjesztését, bár tagadják, hogy részt vennének a kábítószer-kereskedelemben.

Képünk illusztráció. Forrás: https://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/meddig_maradnak_a_szervezetben_a_drogok/20160205104917

Kedden Szaúd-Arábia bejrúti nagykövete azt mondta, hogy a királyságban eddig több mint 700 millió kábítószer-tablettát foglaltak le, amelyeket az elmúlt nyolc évben Libanonon keresztül juttattak be az ország területére.
Tavaly a szaúdi kormány felfüggesztette a Libanonból származó összes zöldség- és gyümölcsimportot, miután ötmillió captagontablettát rejtettek el mintegy kétezer, Bejrútból szállított gránátalma belsejében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.