Himnusz, bankjegy, útlevél: rengeteg dolog változik meg II. Erzsébet halálával

123rf.com -
bankjegy II. Erzsébet brit királynő II. Erzsébet halála változás Himnusz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet 70 éves uralkodása után most rengeteg minden fog megváltozni a briteknél.

A britek, de egyébként a világ nagy része egyáltalán nem emlékszik olyan időszakra, amikor ne II. Erzsébet lett volna az uralkodó. Rengeteg minden volt úgy kialakítva, hogy valamilyen formában a királynőre hivatkozzon, ez most azonban Károly trónra lépésével mind meg fog változni.

Az Egyesült Királyságban valamennyi bankjegyeken II. Erzsébet arca van, viszont fia trónra kerülésével ez most változni fog. A tervek már régóta megvannak, és hamarosan elkezdik kivonni az Erzsébet arcképével ellátott bankjegyeket, hogy Károly arcképe kerüljön a helyére. Ugyanez vonatkozik a bélyegekre is.

III. Károly király 123rf.com

A postaládákon eddig az EIIR monogram volt látható, ami a királynő monogramja (Elizabeth II Regina). A Regina latinul királynőt jelent, hímnemű megfelelője a Rex. A régi postaládákat nem fogják eltüntetni, az újakat azonban már CIIIR monogram fogja díszíteni. Az egyenruhákon szintén a királynő monogramja volt látható eddig, de valószínűleg ezeket is frissíteni fogják.

Az Egyesült Királyság útleveleiben van egy írás, miszerint Őfelsége nevében mindenkitől megkövetelik, hogy az útlevél tulajdonosát ne akadályozzák a határátlépésben, sőt segítsék és részesítsék védelemben, ha az szükséges. A szövegben kétszer is szerepel a "her" nőnemű birtokos személyes névmás, ezt le fogják cserélni a hímnemű párjára, a "his"-re.

A nemzeti himnusz pedig tobbé nem God Save the Queen lesz, hanem God Save the King, amit utoljára 1952-ben használtak, VI. György uralkodása alatt - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.