Klímaveszély: Teljes régiók válhatnak élhetetlenné a hőség miatt

Forrás: https://infostart.hu/interju/2022/08/26/urge-vorsatz-diana-tobb-jot-hoz-mint-rosszat-hogy-egy-kicsit-visszaallunk-a-szenre -
hőség ENSZ klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány évtizeden belül teljes régiók válhatnak élhetetlenné el a hőség miatt - írta jelentésében az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt hétfőn.

Ha továbbra is hasonló ütemben folytatódik a klímaváltozás, akkor a Száhel-övezetben, Afrika szarván (vagyis Északkelet-Afrikában), valamint Dél- és Délnyugat-Ázsiában a hőség olyan mértékűvé válhat, amely meghaladja az ember fizikai tűrőképességét - állt a tanulmányban.

A következmény tömeges szenvedés, halál, népességvándorlás és az egyenlőtlenségek fokozódása lesz - figyelmeztetett az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt.

A jelentés szerint elmondható, hogy

számos régióban - ahol megbízható statisztikai adatok állnak rendelkezésre - a hőség a legnagyobb meteorológiai veszélyforrás.

Klímaveszély: Teljes régiók válhatnak élhetetlenné a hőség miatt Forrás: https://infostart.hu/interju/2022/08/26/urge-vorsatz-diana-tobb-jot-hoz-mint-rosszat-hogy-egy-kicsit-visszaallunk-a-szenre

Jelenleg is emberek ezrei esnek áldozatául a forróság következményeinek évente, a klímaváltozás előrehaladtával pedig számuk évről évre nőni fog - hangsúlyozta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és Jagan Chapagain, a Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) főtitkára.

A tanulmány emlékeztetett rá, hogy a 2003-as európai kánikula több mint 70 ezer, a 2010-es oroszországi hőség pedig több mint 55 ezer ember halálát okozta.

Szakértők úgy vélik, hogy az évszázad vége felé világszerte annyi ember életét követelheti a hőség, mint a rák.

A jelentés "csendes gyilkosnak" nevezte a hőséget, amelynek hatásai egyre erőteljesebbek lesznek az idő előrehaladtával, és hatalmas kihívások elé állítják az emberiséget.

Griffiths rámutatott: a humanitárius segítségnyújtó rendszer eszköztelen egy ilyen fokú krízissel szemben. Elmondta: pénz és erőforrás híján már idén sem tudtak segíteni egyes súlyos válsághelyzetekben.

A jelentést egy hónappal az ENSZ Sarm es-Sejk-i klímakonferenciája előtt hozták nyilvánosságra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.