Elon Musk átvette a Twittert: rögtön kirúgta a cég vezetőit

Forrás: AFP/Jim Watson -
Twitter kirúgás Elon Musk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elon Musk csütörtök éjjel átvette a Twitter irányítását, és azonnal menesztette a vállalat vezérigazgatóját, pénzügyi igazgatóját és jogi vezetőjét - jelentették hírügynökségek pénteken a közösségi médium eladását ismerő belső forrásokra hivatkozva.

A névtelenül nyilatkozó források nem erősítették meg, hogy az eredetileg 44 milliárd dollár értékű megállapodás jogi adminisztrációja lezárult, de azt elismerték, hogy Musk átvette a vállalat irányítását, és menesztette Parag Agrawal vezérigazgatót, Ned Segal pénzügyi igazgatót és Vijaya Gadde jogi igazgatót.

Pár órával később Musk azt írta a Twitteren, hogy "szabad a madárka", amivel a cég logójában szereplő kék madárra utalt. A menesztések pár órával azelőtt történtek, hogy lejárt a Delaware állambeli bírónő által szabott pénteki határidő a megállapodás befejezésére, aki ellenkező esetben bírósági per megindításával fenyegette a feleket.

Habár az elbocsátásokat villámgyorsan végrehajtották, a személyi változások nem voltak meglepőek; a Tesla vezérigazgatója várhatóan számos hasonló lépést hajt még végre a Twitternél. Musk már áprilisban összeütközésbe került Agrawallal, közvetlenül azelőtt, hogy eldöntötte: ajánlatot tesz a vállalat megvásárlására - legalábbis ez derült ki a bírósági dokumentumokban található sms-üzenetekből.

Elon Musk Forrás: AFP/Jim Watson

Musk ekkoriban bírálta Gadde-t is a Twitteren, amelyet követően a vállalatnál 11 éve dolgozó jogi igazgató számtalan másik Twitter-felhasználótól kapott rasszista és nőgyűlölő üzenetet a mikroblogon, illetve sokan követelték Musktól a jogász menesztését.

Musk célja, hogy a változtatásokkal növelje a Twitter-felhasználók számát és a vállalat bevételét.
Első jelentős lépésével Musk igyekezett megnyugtatni a Twitter aggódó hirdetőit: kijelentette, hogy azért vette meg a közösségi médiumot, hogy segítse az emberiséget, és nem szeretné, hogy a Twitter "mindenki gyalázószobájává" váljon.

Musk ezt az üzenetet láthatóan a Twitter legfőbb bevételi forrását jelentő hirdetőknek szánta, akik amiatt aggódnak, hogy ha a szólásszabadság nevében Musk gyengíteni fogja a Twitteren megjelenő tartalom moderálását, az megnyithatja az "online sárdobálás" és gyalázkodás kapuit, és sok felhasználó elpártolhat a médiumtól.

"Azért vásároltam meg a Twittert, mert fontos a civilizáció jövője számára, hogy legyen egy közös digitális közösségi fórum, ahol nagyon sokfajta nézetet lehet megvitatni normális módon, anélkül, hogy erőszakhoz folyamodnánk" – fogalmazott a cégvezető üzenetében.

– tette hozzá Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa az MTI közleménye szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.