A lengyel területen történt keddi robbanás ügyében tegnap összeült lengyel minisztertanács nemzetbiztonsági és védelmi ügyekkel foglalkozó bizottsága. 

„Az ügyészek egy csapata több órája dolgozik a helyszínen az általuk felügyelt szolgálatokkal és szakértőkkel együtt" – írta – „Szolgálataink jelenleg a helyszínen vannak, hogy tisztázzák a kialakult helyzetet" – tette hozzá.

„Úgy döntöttünk, hogy megvizsgáljuk, van-e okunk az Észak-atlanti Szerződés 4. cikke szerinti eljárások megindítására" – közölte a kormányszóvivő.

Przewodow, 2022. november 15. Rendőrök járőröznek a kelet-lengyelországi Hrubieszów járásban fekvő Przewodow faluban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után bejelentette, a robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Az orosz védelmi minisztérium szerint provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal. MTI/EPA/PAP/Wojtek JargiloForrás: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy kormánya úgy döntött, növeli egyes katonai egységek harckészültségét az ország területén.

Jacek Siewiera, az elnöki hivatal nemzetbiztonsági vezetője elmondta, hogy nagyon intenzív kapcsolatot tartanak fenn a kulcsfontosságú szövetségeseikkel,  Andrzej Duda elnök a nap folyamán többször is beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Jake Sullivannel, az amerikai elnök, Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadójával - írja a Blikk.

„Felülvizsgáljuk a szövetség 4. cikkének alkalmazásának indoklását, azaz a szövetség valamennyi tagjával folytatunk konzultációt a megfelelő válaszról" – jelentette be Siewiera.