Meghozták az ítéletet a magyar orvos ellen, aki majdnem megölt egy 4 éves gyereket

nyelvvizsga orvos Nagy-Britannia nyelvtudás magyar orvos ítélet eltiltás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatszor bukott meg a nyelvvizsgán R. György, aki hiányos nyelvtudása miatt kis híján megölt egy 4 éves gyereket. 

A 70 éves orvos a manchesteri gyermekkórházban dolgozott, amikor 2009-ben megtörtént az ominózus eset: egy végbélproblémákkal küzdő négyéves gyereknek majdnem halálos adag fenol injekciót adott be, mert a gyenge angol nyelvtudása miatt félreértette az adagolási útmutatót.

A megengedett adag 16-szorosát adta be a kisfiúnak, ami a halálos adag négyszerese. Az egyetlen szerencséje a gyermeknek az volt, hogy nem vénásan kapta az injekciót, ennek köszönheti, hogy még ma is él, igaz, nem éppen boldogan és problémamentesen.

A gyermek súlyos belső sérüléseket szerzett az erősen maró sav hatására, ki kellett vezetni a végbelét a hasfalára, sztómazsákot kapott.

A kisfiú szülei, akik mindketten egészségügyi szakemberek, elmondták, hogy gyermekük eddig 30 korrekciós műtéten esett át, beleértve a sérült bélszakasz egy részének eltávolítását is, ami miatt nemcsak testileg, de lelkileg is sérült.

2012-ben a majdnem végzetes kimenetelű eset miatt három hónapra felfüggesztették a munkavégzés alól a magyar orvost súlyos kötelességszegés miatt, ám később visszamehetett dolgozni a gyermekkórházba.

R. György eközben hat alkalommal próbálta meg letenni az angol nyelvvizsgát, ám mindannyiszor sikertelenül. 2019-ben a Medical Practitioners Tribunal Service, ami Angliában az orvosokra érkező panaszokat vizsgálja ki, több bejelentést kapott arról, hogy a magyar orvosnak a szakmájához nem elegendő az angol nyelvtudása, s noha egy évvel később letette az alap szakmai nyelvvizsgát, még egy évig csak felügyelet mellett dolgozhatott.

A szerdai felülvizsgálati meghallgatás után azonban újabb egy évre felfüggesztették az orvost, mert továbbra sem tett semmit azért, hogy megfeleljen a vele szemben támasztott elvárásoknak, azaz, hogy olyan nyelvtudásra tegyen szert, mely kizárja, hogy munkavégzés közben kárt okozzon – nyialtkozta a Daily Mailnek a GMC ügyvédje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.