Egyre többet tudunk meg a vörös bolygóról, ám most egy minden korábbinál vadabb elmélet látott napvilágot.

Egy nemzetközi kutatás arra a megállapításra jutott, hogy nem sokkal a Mars keletkezését követően, azaz 4,5 milliárd évvel ezelőtt annyi víz lehetett a vörös bolygón, hogy akár saját óceánnal is rendelkezhetett. A Koppenhágai Egyetem tanulmányában részt vevő kutatók a Földön talált, marsi eredetű meteoritokban mérhető krómizotópok arányát vizsgálták, melyekből kimutathatóak a bolygó keletkezését követően kialakult ősi réteg tulajdonságai.

Forrás: Shutterstock

A vizsgálatok alapján a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a Marsba becsapódott égitestek sok vizet hoztak magukkal. Ezeken a meteoritokon azonban nemcsak víz, hanem olyan szerves molekulák is lehettek, melyek az élet szempontjából fontosak. Ilyenek például az aminosavak, melyek ma a földi élet alapköveiként ismertek – olvasható a National Geographic cikkében.

Ezek miatt úgy vélik, hogy a Mars a Földnél előbb válhatott az életre alkalmas bolygóvá. A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy az egész bolygót beboríthatta egy ősi óceán, amely legalább 300 méter mély lehetett. A Földön ezzel egy időben még alig volt víz.