Döbbenetes, mivel vádolja Harry herceg a testvérét: hamarosan minden mocskos kis titokra fény derül

Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat -
testvér könyv Vilmos herceg Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tettlegességgel vádolja megjelenés előtt álló új könyvében bátyját, Vilmos brit trónörököst Harry herceg.

A Spare (Tartalék) című 416 oldalas memoárkötet világszerte január 10-én kerül a könyvesboltokba, a Guardian című brit lap azonban, amelyhez eljutott egy előzetes példány, már csütörtökön közölt néhány részletet a műből.

A legnagyobb feltűnést az a rész keltette, amelyben Harry - III. Károly király és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia - felfedi, hogy Vilmos egy vita hevében tettlegességre ragadtatta magát vele szemben. A leírás szerint a trónörökös - aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - a gallérjánál ragadta meg és a földhöz teremtette öccsét, miközben a nyakláncát is elszakította.

A könyv szerint az incidens még 2019-ben, Harry londoni otthonában történt. A vita Harry amerikai felesége, Meghan hercegné körül robbant ki, akit a Guardian által idézett leírás szerint Vilmos nehéz természetűnek, gorombának, nyers modorúnak nevezett. Harry a veszekedés közben azzal vádolta bátyját, hogy "a sajtóban Meghanról elterjedt narratívát szajkózza".

Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A könyvrészlet szerint a Vilmos részéről tettlegességig fajuló vita "látható sérüléseket" okozott Harry hátán, mivel Harry éppen a kutya itatótáljára esett, amely eltört alatta és megvágta. Vilmos ezután felajánlotta Harrynek, hogy üssön vissza, ahogy ez a gyerekkorukban lezajlott verekedéseik után is szokásuk volt, ám Harry erre nem volt hajlandó. Vilmos ezután távozott, de nem sokkal később visszatért és bocsánatot kért - olvasható a könyvrészletben.

Harry szerint Vilmos már a vita kirobbanása előtt is forrt a dühtől, és a kedélyeket még jobban felkavarta,miután sértő megjegyzéseket vágtak egymás fejéhez. Vilmos közölte öccsével, hogy csak segíteni szeretne, ám amikor Harry visszakérdezett, hogy Vilmos szerint ez a viselkedés tényleg segít-e bármin is, a trónörökös elvesztette önuralmát, és káromkodások közepette közelített felé.

Harry nyugtató gesztusként Vilmos felé nyújtott egy pohár vizet, ám ezzel az ellenkező hatást érte el: bátyja nekiesett és gallérjánál fogva a konyhapadlóra lökte. A Guardian szerint az egész könyvet keretként fogja össze az a keserűség, amelyet Harry érez amiatt, hogy ő csak a "tartalék" a királyi családban.

A memoár címe is erre utal, hiszen az elterjedt mondás szerint a mindenkori uralkodó akkor gondoskodik megfelelően a trónutódlásról, ha házasságából születik egy trónörökös (heir) és egy tartalék is (spare) arra az esetre, ha az elsőszülött utóddal történne valami. Harry jelenleg az ötödik a brit trónutódlási sorban.

A könyvet hosszú hetek óta feszült figyelemmel várja a világ, különös tekintettel arra, hogy Harry és Meghan 2020 márciusában felhagyott a brit királyi család magas rangú tagjaiként rájuk háruló hivatalos feladatok ellátásával, és első gyermekükkel, Archie Harrison Mountbatten-Windsorral együtt Kaliforniába költöztek.

Harry és a királyi család között azóta is feszült a viszony. Különösen feltűnő ez a feszültség és elhidegülés Harry és Vilmos kapcsolatában. Világszerte hatalmas vihart kavart az a kétórás interjú is, amelyet Harry és Meghan Oprah Winfrey-nek adott 2021 márciusában, és amelyben hangsúlyosan szó esett a házaspár által az udvarban tapasztalt "rasszista megnyilvánulásokról".

Az édesanyja részéről afrikai-amerikai gyökerű Meghan elmondta: még várandós volt elsőszülött kisfiával, amikor Harrynek "valaki" a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne "vajon mennyire lesz sötét". Harry abban az interjúban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége 2020-ban felhagyott a királyi család szolgálatában végzett tevékenységével, és Amerikába költözött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.