Három fontos változás, amivel 2023-ban minden autósnak tisztában kell lennie

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt -
autópálya autópálya-matrica autósok változás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2023-as év fontosabb autós változásaival minden járművezetőnek érdemes tisztában lenni - hívja fel a figyelmet a https://e-autopalyamatrica.hu.

1. Idén jelentősen nőtt a heti (10 napos) és a havi matrica ára. A havi matrica közel 71%-kal drágult, a 10 napos pedig 44%-kal kerül többe, de éves jogosultságok ára csak 5%-kal nő, így a korábbiaknál is jobban megéri éves matricát venni. Idéntől tehát kb. 9 db tíznapos vagy 6 db havi matrica ára teszi ki az éves jogosultság árát. Előny, hogy nem szükséges a matrica lejáratát - mint a heti, havi matricák esetében, és a fizetős útszakaszokat, vármegyehatárokat sem észben tartani.

Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


2.
További, autósokat érintő újdonság, hogy ha az autó forgalmi engedélye és a jogosítvány érvényes és szerepel a hazai nyilvántartásokban, akkor a 2023. január 1-jével életbe lépett jogszabálymódosítás okán többé nem szükséges, hogy azokat mindig magunknál tartsuk. A rendőrség elektronikusan is tudja már ellenőrizni ezeket az igazolványokat.

3. Jó hír a horvát tengerpart kedvelőinek: nincs többé ellenőrzés a magyar-horvát határon: 2023. január 1-jétől Horvátország tagja lett a schengeni övezetnek, így a határátkelőket immár megállás és ellenőrzés nélkül vehetik igénybe az autósok, ami hozzájárul a torlódások csökkenéséhez, azaz hamarabb juthatunk el kedvenc nyaralóhelyünkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.