Török-szíriai földrengés - NASA-technológia is segített az emberek mentésében

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Serhat Zafer -
földrengés Török-szíriai földrengés Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai űrhivatal által kifejlesztett technológia is segített a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés romok alatt rekedt áldozatainak mentésében.

A törökországi mentőcsapatoknak a floridai SpecOps Grouptól küldték el a FINDER elnevezésű csúcstechnológiás felszerelést, amely képes felderíteni a romok alatt rekedt embereket - közölte helyi idő szerint kedden az űrhivatal.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Serhat Zafer

A FINDER-t a NASA sugárhajtómű-laboratóriumában fejlesztették ki az amerikai belbiztonsági hivatal közreműködésével, és már a 2015-ös nepáli földrengésnél is használták az áldozatok felkutatására. A kisebb bőröndhöz hasonló méretű készülék mikrohullámú radar segítségével érzékeli a test olyan apró mozgásait is, mint például a szívverés vagy a légzés. A tesztek során a FINDER 9 méternyi törmeléken vagy 6 méternyi tömör betonon keresztül is érzékelte a szívverést - olvasható a NASA honlapján.
A NASA azt tervezi, hogy a légifelvételeit és az űrből származó adatokat is megosztja a segélyezés és az újjáépítés elősegítésére.

A február 6-án Törökországban és Szíriában pusztító 7,7 és 7,6 erősségű két földrengés több mint 40 ezer ember halálát okozta.

A katasztrófa részleteiről itt olvashatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.