Erzin a török csodaváros? - Közel van az epicentrumhoz, a földrengés mégsem okozott kárt a településen

Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan -
földrengés Erzin epicentrum építési szabályok Szíria szabályszegés város Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A több mint egy héttel ezelőtt bekövetkezett, Törökországot és Szíriát sújtó hatalmas földrengésben több mint 40 ezer ember halt meg. Ám a mértéktelen pusztítást okozó természeti katasztrófa epicentrumához közel fekvő Erzin városát mégsem tudta romba dönteni, és a településen élők közül egyetlen ember sem halt meg. Vajon csoda történt? 

A válasz egyértelműen "nem". Ami miatt a török város tragédia és nagyobb veszteségek nélkül megúszhatta a földrengést, az az építkezési szabályok betartása.

Kahramanmaras, 2023. február 9. Légifelvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 9-én. Három nappal korábban több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti, és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Ahogy arról már többször beszéltek korábban török építészmérnökök, Törökországban nagyon könnyű hozzájutni építési engedélyhez, az ellenőrzések ritkák és felületesek, ezért az épületek gyakran csak a hivatalos papírok szerint földrengésbiztosak. Nem úgy Erzinben, ahol szigorúan veszik az építési szabályokat. Erről a 42 ezres lakosú város polgármestere, Ökkeş Elmasoğlu beszélt az Euronewsnak:

"A saját időszakomat illetően igyekeztem, amennyire lehetett küzdeni azért, hogy semmiképpen ne engedjük meg az illegális építkezést.Gyakran jöttek hozzám azzal, hogy építenénk egy épületet, adsz rá engedélyt? Én pedig azt válaszoltam: nem tehetem, mert ez nem az én hatásköröm" – mesélte a polgármester, hozzátéve, hogy ennek ellenére mégis akadtak, akik megpróbáltak illegális építkezésbe fogni, ám ezekben az esetekben ő kiszabta a megfelelő bírságot, majd továbbította az ügyet a megfelelő hatóságokhoz, így a lelkiismerete tiszta maradt.

Arról, hogy más településeken miért nem így zajlott az engedélyek kiadása, azt mondta, hogy nagy valószínűséggel a politikusok és a vállalkozók közötti összefonódások miatt nem tartatták be az építési szabályokat, melynek köszönhető, hogy a földrengés ilyen hatalmas pusztítást és emberi tragédiákat okozhatott Törökországban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.