Az Egyesült Államokban, Floridában csütörtökön a helyi idő szerint kivégezték az 59 éves Donald Dillbecket, aki 1990-ben meggyilkolta a 44 éves Faye Vannt, miközben megpróbálta ellopni a nő autóját.

Dillbeck első gyilkosságát 15 éves korában követte el, amikor megpróbált ellopni egy CB-rádiót. A gyilkosság után Floridába menekült, ahol megölt egy seriffet, amikor le akarta tartóztatni. Dillbecket ezután életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de 1990-ben megszökött.

Vann a családjára várt a kocsijában, amikor Dillbeck azt követelte, hogy vigye el, de a nő ellenszegült, Dillbeck ekkor egy bozótvágó késsel húszszor megszúrta és elvágta a torkát, majd elhajtott az autójával. Nem sokkal később elkapták.

Dillbeck szökése komoly vitát váltott ki, ugyanis a két gyilkosság ellenére minimális biztonsági szintű börtönben helyezték el. Az esetet követően az akkori republikánus kormányzó, Bob Martinez igyekezett szigorítani az életfogytiglani büntetésüket töltő rabok fogvatartására vonatkozó szabályokat.

Forrás: Shutterstock

A floridai legfelsőbb bíróság a hónap elején utasította el Dillbeck fellebbezését, amelyben azt állította, hogy magzati alkohol szindrómában szenved. Azt is kifejtette, hogy szerinte különösen kegyetlen, hogy több mint 30 éve van halálsoron. A szövetségi legfelsőbb bíróság szerdán utasította el a fellebbezést. Vann gyermekei közleményben köszönték meg Ron DeSantisnak, Florida republikánus kormányzójának, hogy végrehajtatta az ítéletet, mondván, "ez egyfajta lezárást adott nekik az ügyben".
Dillbeck a kivégzése előtt az utolsó szó jogán annyit mondott, hogy "tudom, fiatalon bántottam embereket, nagyon elszúrtam", ugyanakkor kritizálta DeSantist is.