Megszólalt a 17 éves miskolci kamaszfiú édesanyja: gyermeke 50 diákot akart kivégezni

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt -
iskolai lövöldözés lövöldözés kamaszfiú Miskolc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Chatfórumokon osztotta meg többekkel azt a tervét egy 17 éves miskolci fiú, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel fog berontani, és többeket le fog lőni. Csak arra várt, hogy nagykorú legyen és fegyvert vásárolhasson.

A 17 éves fiút múlt csütörtökön fogta el a TEK, azóta újabb döbbenetes részletek derültek ki a tervezett lövöldözésről. A diák lövészklubba akart járni, tökéletesen tisztában volt a fegyvertartási- és viselési engedély megszerzésének menetével is. Rendszeresen olvasott olyan weboldalakat, melyek amerikai iskolai lövöldözésekől írtak.

A diák, aki két éve magántanulóként végezte a középiskolát, a volt általános iskolájában tervezte a lövöldözést, mivel az közel van a lakóhelyéhez, és alapos helyismerettel is rendelkezik. Posztjaiban részletesen leírta, mit hogyan hajt majd végre.

A 17 éves fiút múlt csütörtökön fogta el a TEK Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Bockwoldt

A sokkoló üggyel kapcsolatban megszólalt a fiú édesanyja.

"Nem vagyok elvakult, abszolút megértem, hogy aki hallja vagy olvassa, hogy a fiam miket írt, elborzad. Én is ezt tenném, ha nem az én fiamról lenne szó. Azonban én ismerem őt a legjobban, pontosan tudom, hogy a látszat és a valóság nem is állhatna messzebb egymástól. Levente egy visszahúzódó, szerény, magának való gyerek, akinek a legjobb barátja a kutyája.

Nem egy egyszerű fiú, beilleszkedési zavarral küzdött, sok probléma volt vele. Imádott nagyszülei halála után depressziót diagnosztizáltak nála. Egy éve gyógyszert is szedett, illetve magántanuló lett. Ám az soha fel sem merült még a szakemberekben sem, hogy agresszív, vagy másokra veszélyes lenne. Egy pofont nem adott még életében senkinek. Előbb bántaná önmagát, mint ártatlan idegeneket"

- magyarázta a Blikknek Henrietta, aki hozzátette, gyermekét még kiskorától fogva érdekelték a fegyverek, imádta a lövöldözős játékokat.

"Ennél tovább azonban nem ment. Magányos gyerek volt, barátok nélkül, a netes világba menekült. Ebben az arctalan cyber-közegben megkapta az a fajta figyelmet és tiszteletet, amire nagyon vágyott. Minél hangzatosabbat írt, annál jobban figyeltek rá. Én napközben dolgoztam, egyedül volt itthon, és ebbe a furcsa, a valóságban nem létező világba menekült. Sajnos, nem mérte fel, hogy amit felelőtlenül, átgondolatlanul ír, azt valaki komolyan veszi és ennek nagyon rossz vége lesz" – mondta elkeseredetten az édesanya.

"Egy nagyon különleges gyerek a fiam, sosem volt átlagos. Bármi is történt, én az édesanyja vagyok, és maradok, amíg csak élek. Most az a dolgom, hogy mellette legyek és segítsem ebben a nagyon nehéz helyzetben. Akikben pedig ijedtséget, félelmet keltett, azoktól elnézést kérek az ő nevében is"

- zárta rövidre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.