Veszélyes hőkupola söpör végig Európán a jövő héten

Forrás: Thinkstock -
légnyomás erdőtűz Szahara Európa veszélyes hőkupola
Az előrejelzések szerint a hőkupola a Szaharából, Algérián és Marokkón át érkezik és egyenesen Európa felé tart. Emiatt több országban, köztük Franciaországban, Németországban és Olaszországban is szélsőséges hőmérsékletek várhatók a jövő hét elején.

A hőkupola kifejezés azt a meteorológiai helyzetet írja le, amikor nyáron nagy területen, magas légnyomás alakul ki egy kontinens szárazföldi területe felett és ez napokig, vagy akár hetekig fennálló tartós hőséget idéz elő. Ilyen hőkupola fogja elérni Európát a jövő héten, ami miatt az erdőtűzek kialakulásának esélye nagyon magas lesz.

A riasztó időjárási térképek azt mutatják, hogy több országban, köztük Franciaországban, Németországban és Olaszországban is szélsőséges hőmérsékletekre kell szánítani.

Veszélyes hőkupola söpör végig Európán a jövő héten Forrás: Thinkstock

Jim Dale, a British Weather Services alapítója és vezető meteorológiai tanácsadója elmondta, hogy ez a nyomáshátság a Szaharától északra, Algérián és Marokkón át húzódott. A korábbi kánikula Európában, a nyár elején, több hétig tartott, és különösen pusztító volt Görögországban és Olaszországban - írja a Mirror.

A szakember a lapnak nyilatkozva figyelmeztetett az erdőtüzek veszélyeire, amelyek főként a csapadék hiánya miatt alakulnak ki. Általánosságban elmondható, hogy ahol száraz, ropogós talajviszonyok vannak, egy kis szél hatására pusztító erdőtüzek keletkezhetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.