mélytengeri expedíció aranygömb Alaszka tengerfenék
Rejtélyes aranygömböt találtak a felszín alatt 3,1 kilométeres mélységben Alaszka partjainál egy mélytengeri expedíció során a kutatók. Egyelőre senki nem tudja, hogy mi lehet ez pontosan. 

A Seascape Alaska 5 expedíciós csapat augusztus 23-án kezdte meg kutatómunkáját az alaszkai Kodiakból a Kenai-félszigeten található Sewardig.

A kutatók a 200 méter alatti élőhelyekre összpontosítanak, 6000 méter mélységig, és menet közben próbálják feltérképezni a környezetet a mélységben.

"A cél a mélytengeri korall- és szivacsélőhelyek, valamint a múltbeli és potenciális geoveszélyekkel kapcsolatos ismeretek szerzése"

– mondta a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

A fényes aranygömböt a felszín alatt 3,1 kilométeres mélységben találták meg a kutatók egy sziklára tapadva. A különleges tárgyon egy lyukat is felfedeztek, ami arra utalhat, hogy valami megpróbált bejutni, vagy kijönni a gömbből. Egyelőre arról nincs pontos információ, hogy pontosan mi lehet ez az aranygömb, egyes elméletek szerint elképzelhető, hogy egy szokatlanul fényes tojáshéjról vagy egy szivacs maradványairól van szó.

A vizsgálatot egyébként bárki nyomon követheti virtuálisan, az expedíció oldalán elő közvetítéseket is közzétesznek - írja a Travelo.

Tanácstalanok a tudósok a tengerfenéken talált szabályos lyukakkal kapcsolatban - Fotón a képződmények

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.