Majdnem duplájára emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a szomszédos országban: kiderült, mikor tetőzhet a betegek száma

Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra -
ukrajna szomszédos ország fertőzöttek száma koronavírus
A szomszédos országokban folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma. Ukrajnában a betegek száma november végén tetőzhet - közölte csütörtökön Ihor Kuzin ukrán tiszti főorvos az állami televízióban.

Mint mondta, az utóbbi egy hét során több mint 4000 fertőzöttet azonosítottak, míg az azt megelőző héten 2500-at. A kórban a múlt héten kilenc páciens hunyt el, mindannyian 65 évesnél idősebbek voltak.

Kuzin szerint az esetszám megugrása az influenzaszezonhoz köthető, s várhatóan november végén fog tetőzni. Hozzátette, hogy ezt követően az influenzás esetek gyarapodása várható.

A tisztifőorvos mindemellett aggasztónak nevezte a fertőzöttek számának emelkedését a gyerekeknél. Az utóbbi egy hét folyamán 302 gyereknél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Majdnem duplájára emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma ebben a szomszédos országban Forrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

A SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet a "figyelmet igénylő változatok" kategóriába emelte ezt a variánst. A megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet - láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség - okoz. A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát. Az Erist humán megbetegedésekből származó laboratóriumi mintákban találták - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.