Kiemelték az óceánból a szerencsétlenül járt Titan utasainak maradványait

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout -
Titanic mélytengeri búvárhajó áldozatok titan maradványok
Az amerikai parti őrség felszínre hozta a júniusban a Titanic roncsai közelében szerencsétlenül járt mélytengeri búvárhajó még tenger fenekén fekvő roncsait, valamint az öt áldozat maradványait is sikerült kiemelni.

A hatóság kedden kiadott közleménye szerint a roncsok kiemelését és elszállítását a Titan névre keresztelt 6,7 méter hosszú jármű titánból készült zárózsilipjének felszínre hozásával befejezték.

A közlés szerint az emberi maradványokat nagy körültekintéssel emelték ki a búvárhajó belsejéből, majd orvosszakértők szállították el. A katasztrófa vizsgálatának további lépéseiről később születik döntés, a körülmények vizsgálatában rész vesz az Egyesült Államok és Kanada közlekedésbiztonsági szervezete.

A Titan merőben új és szokatlan innovációnak számított a személyek szállítására képes mélytengeri merülőeszközök között Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Ocean Gate / Handout


A parti őrség korábbi közleménye szerint az amerikai haditengerészettel kötött megállapodás alapján végezték el a kiemelést, mintegy 3800 méter mélységben, a Titanic roncsaitól mintegy 500 méterre.

A Titan mélytengeri búvárhajó, egy magán tengerkutató vállalkozás tulajdonában volt, és minden valószínűség szerint június 18-án merülés közben roppant össze több ezer méter mélységben öt emberrel a fedélzetén, miközben a Titanic roncsait közelítette meg. A búvárhajót napokig keresték, abban a reményben, hogy utasait épségben kimenthetik. A katasztrófában mind az öt ember meghalt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.