Mindenki hazudik, aki nem, az is!

hazug füllentés hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nem is olyan régi felmérés szerint kijelentéseink 34%-a nem fedi a valóságot. Amennyiben a felmérés készítői a teljes igazságot felfedték, akkor ennek fényében minden harmadik mondatunk hazugság.


Pasi-hazugságok

Nézzük először a pasikat, hiszen róluk terjedt el az a vélemény - amely egyébként tévhit -, hogy valóságos füllentő bajnokok a gyengébb nemhez képest. Nos, ez nem igaz. A felmérések szerint ugyanis szemernyivel sem állítanak gyakrabban valótlant, mint a nők, csak éppen hazugságaik jelentős része mögött önös érdek áll. Hazudnak, hogy megszerezzenek maguknak valamit vagy valakit, hazudnak, hogy a párkapcsolatban mentsék a bőrüket és a nők fülébe súgott bókok túlnyomó része is hazugság. Érdekükben áll szépeket mondani, mert így könnyebben veszik le a lábukról a másikat, könnyebben csábítják ágyba a kiszemeltet, esetleg már meglévő, hosszabb ideje tartó párkapcsolatban hazug kis bókok segítségével tudnak hatékonyan kibújni a mosogatás alól. Néha azonban nincs kedvük bókokat faragni, így ártatlan mosollyal füllentik azt, hogy halaszthatatlan munkát kell befejezniük a gépen, majd amíg párjuk lemondóan igázik a háztartásban, a hazugsággal pihenőidőt lopott férfiú lazán játszik a legújabb netes játékprogrammal.

Thinkstock
Thinkstock

Nóra, 31 éves, kozmetikus

"Többször kaptam már hazugságon a férjemet, és minden alkalommal megdöbbenek. Mert annyira gyerekesnek érzem a viselkedését. Ráadásul nem is hazudik jól. Egészen pontosan szemtől szembe nem hazudik jól, hamar átlátok rajta."

Tipp! Minden idők legszebb nője. Kattints a galériáért!



Szemtől szemben

A férfiaknak az azonban nem megy túl fényesen, ha a másik szemébe kell hazudni. Elárulja őket metakommunikációjuk, valamint az, hogy vagy túlbeszélik a szituációt, vagy fordítva, kurta, odavetett hazugságaikkal csalják csapdába magukat. Telefonon és SMS-ben azonban kiváló játékosok, így ha szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba egy-egy kérdéses vagy gyanús lépésüket illetően, érdemes szemkontaktus során kérdőre vonni őket. Az azonban nehezíti a dolgunkat, hogy a pasik a végsőkig képesek ragaszkodni koholt történeteikhez. Talán mert az igazság kiderülése mélyen sérti az önbecsülésüket.

Tudj meg minden érdekeset már a hírfolyamodból! Kövess minket iWiWen és Facebookon!



Női hazugságok

Mielőtt valótlant állítanánk, le kell szögeznünk, hogy mi nők sem vagyunk angyalok, ha hazugságokról van szó. Füllentéseink mögött azonban többnyire a konfliktusok megelőzésének vagy hárításának igénye áll, a félelem attól, hogy elveszítjük valaki szeretetét vagy megbecsülését, ám igazán ügyesek a kegyes hazugságok területén vagyunk.

Enikő, 36 éves, recepciós

"Széles baráti köröm van, többségük hasonló korú nő, mint én magam is. Nos, a hazugság napi vendég ebben a körben. Mindenki hazudik mindenkinek. Néha nagy dolgokban is -de az akkor nyomot is hagy a társaságban, máskor pici dolgokban füllentünk a másiknak. Vagy egyszerre több barátnak is. Milyenek ezek a hazugságok? Ártatlanok és mégsem azok. Gyakori hazugság például, hogy mi mennyibe került. Ha vásárolok egy táskát, akkor az egyik barátnőmnek azért füllentek kevesebbet, vagy azt, hogy turkálóban vettem, mert tudom, irigyli a jómódomat, és hogy ne fájjon annyira neki. A másik barátnőmnek viszont azt füllentem, hogy a legelőkelőbb boltban vettem és mondok egy irreálisan magas árat. Majd hozzáteszem, hogy persze az utolsó darabot hoztam el. Így megelőzöm azt, hogy ő maga is elrohanjon egy ugyanolyanért. Ja és persze ugyanarról a táskáról valószínűleg hazudok még egyszer. A páromnak. Néha azt, hogy már ezer éve megvan a kis cuki darab, csak a szekrény mélyén volt, vagy hogy szezonvégi kiárusításon jutottam hozzá."

Thinkstock
Thinkstock

A kegyes hazugságok körébe tartozik, amikor azért hazudunk valakinek, hogy ne rontsuk el a kedvét, esetleg szebbé tegyük a napját, vagy azért, hogy ne bántsuk meg. Természetesen nők között a külsőségekben érhető tetten ez a típusú füllentés.

Viki, 31 éves, pultos

"Öten dolgozunk egy műszakban, így, fiatal csajok. Ismerjük egymás életét, sokszor azt is, hogy miért mikor nyűgösebb, sebezhetőbb a másik. Egy-egy ilyen alkalommal én például kifejezetten utazok arra, hogy megdicsérjem az 'elesett' kolléga sminkjét (pedig halál sápadt benne), a szoknyáját (pedig látszik, milyen görcsös a térde), esetleg a frizuráját (ráférne már egy hajpakolás). Mégis szinte szárnyakat kapnak tőle a csajok. A kedves hazugságoktól. Aztán néha én is bedőlök ugyanennek. Hagyom, hogy a lelkem elhiggye azt, amit az eszemmel tudom, képtelenség. Máskor pasiügyben füllentek. Tudom, mennyire nehéz az egyik kolléganőm magánélete. Rendre csalja a párja, hát a múltkor én magam is előálltam egy sztorival, hogy gyanakszom a páromra, és minden pasi egyforma, és higgye el, nem benne van a hiba - egészen megnyugodott tőle. Hogy nem csak vele műveli ezt a pasi. Persze én hozzátettem, ha valóban bebizonyosodik, hogy megcsalt a párom, én kirakom a szűrét. Gondolkodás nélkül. Közben szegény kedvesem semmiről sem tud, tehát valójában ő is része egy hazugságnak."

Hogyan hazudunk mi nők?

Simán, gondolkodás nélkül, és a metakommunikációt is sokkal hatékonyabban igazítjuk a feladathoz. Jól tudunk hazudni, pirulás nélkül. Ám ha belebukunk a dologba, nem ragaszkodunk körömszakadtáig a hazugsághoz, és meg is tudjuk bánni füllentéseinket. Máskor, és ez is gyakori, sírással menekülünk ki a kellemetlen, füllentős szituációból, amit azért mégse tehetnek meg olyan könnyen a férfiak.

Gyerekhazugságok

Úgy kisiskolás korig a gyerek azért füllent sokat, mert élénk a képzelőereje. Fantáziahazugságaival pedig képes ámulatba ejteni a közönséget és ezt módfelett élvezi. Ugyanakkor nem fantáziahazugságainak okát illetően hasonlít a férfiakra - füllent, hogy mentse a bőrét, és a nőkre is - füllent, hogy megelőzzön konfliktusokat. Néha, és ez a szomorúbb, füllent, ha sokat követelnek tőle, ha túl szigorú a légkör, a gyerekhazugságokkal menekül a számonkérések elől. Az is kiderült, hogy a kicsi gyerekek nem hazudnak egyenes érdekből (például hogy megszerezzék a másik játékát, nem füllentik azt, hogy anyukád megengedte), és a kegyes hazugság is távol áll tőlük. Amennyiben nem tetszik a társuk ruhája vagy frizurája, kerek-perec, kíméletlenül megmondják a magukét. Egyszóval a gyerekek, hazugságaikat tekintve, ártatlanabbak a felnőtteknél.

Thinkstock
Thinkstock


Gazdag Enikő pszichológus, párkapcsolati tanácsadó véleménye:

"A kegyes hazugságok mindig arról a személyről szólnak, aki mondja azokat. Pl. azt gondolom, hogy a másiknak rosszulesne, amivel szembesülnie kellene, ezért szépítem vagy elhallgatom a valóságot. Ám valójában nem tudhatjuk, ha tényleg elmondanánk az igazat, mit szólna a másik. Lehet, hogy semmit, vagy akár még pozitívan is reagálna. Tehát nem vagyunk gondolatolvasók, nem tudjuk kitalálni, hogy a másik mire vágyik, mit szeretne hallani. Ezért a legtisztább út az őszinteség, vállalva azt, amit érzünk, teszünk vagy gondolunk, és ez biztos, hogy hiteles is lesz. Minél jobban tudjuk önmagunkat elfogadni, annál jobban tudjuk vállalni is az érzéseinket, gondolatainkat, és egyre kevésbé lesz szükség a dolgok szépítésére. Az önhazugság azt jelentheti, hogy nemcsak mások előtt nem tudom felvállalni a dolgot vagy az érzést, hanem még önmagam előtt sem. Sokszor komolyabb témák esetében fordul elő (pl. aki homoszexuális, de még önmaga előtt is titkolja). Az önhazugságok takargatása energiát igényel, így aki hazudik önmagának, valójában érzi, hogy azon a területen problémák vannak."


Tipp! Vicces és meghökkentő képek a népszerű elnökről. Kattints a galériáért!


Gregor Bernadettnek semmi kedve emberekkel találkoznihttp://www.life.hu/tested-lelked/20120508-gregor-bernadettnek-semmi-kedve-emberekkel-talalkozni.htmlBerki Krisztián a botrányos szerelmi kalandjai után szeretne végre megváltoznihttp://www.life.hu/tested-lelked/20120508-berki-krisztian-nougyeirol-es-megromlott-kapcsolatainak-okarol-beszelt-egy.htmlTe hiszel a karmában?http://www.life.hu/tested-lelked/20120507-te-hiszel-a-karmaban-elj-tudatosabban-es-figyelj-oda-a.htmlBenji: "Gigivel lezártuk!"http://www.life.hu/tested-lelked/20120507-a-megasztar-6-legutobbi-kiesoje-burgess-benji-lezarta-gigivel-az.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.