7 fontos szorongásos álomkép és üzenetük

2012.11.20. 9:35

Az agyad soha nem áll le, és még akkor is dolgozik, amikor alszol. Az álmok sokszor nagyon valóságosnak, sőt ijesztőnek tűnnek, amikor átéled őket, és sokféleképpen értelmezhetők. Ám soha ne legyints, hogy ez csak egy álom volt, mert a fejedben zajló "filmek" előjelek, amelyek válaszra várnak a való életben.

Egy kellemetlen álom okozhat olyan rémisztő és fojtó érzést, amitől csak egy módon szabadulhatsz meg: ha felébredsz. Ilyenkor megkönnyebbülten tapasztalod, hogy minden rossz, amiről álmodtál, csupán az agytekervényeidnek köszönhető, és azoknak semmi köze a valósághoz. Ugyanakkor a tipikus szorongásos álmok hátterében leggyakrabban pszichés stressz és feszültség áll, ami jelentkezhet szervi betegségek tüneteként is. Ernest Rossi hipnoterapeuta szerint az álmodás egyik fontos feladata az integráció, vagyis a különböző pszichológiai struktúrák egyesítése egy kiegyensúlyozott és átfogó személyiség érdekében. Szerencsés vagy, hogy vannak rémálmaid, mert segítségükkel képes lehetsz megismerni önmagad és megérteni a körülötted lévő világot. Ha szeretnéd feltárni a tudatalattidat, ébredés után ne ugorj ki rögtön az ágyból, hanem feküdj nyugodtan, hagyd, hogy emlékezzen az agyad, és bármit, ami az eszedbe jut, jegyezd fel egy álomnaplóba.

Thinkstock

1. Meztelenül sétálgatsz fényes nappal

A nyilvános meztelenség egy igen gyakori szorongásos álomkép, amelynek értelmezése mindig attól függ, hogy pontosan mit éreztél álmodban. Ha meztelen vagy mások előtt, az sérülékenységet és szégyent jelent, amit össze lehet kapcsolni azzal az érzéssel, hogy aggódsz, amiért valaki túlzottan közel került hozzád, vagy behatolt az intim szférádba. Ha rémültté tesz a felismerés, hogy ruha nélkül sétálgatsz az utcán, az a sebezhetőségedet tükrözi. A zavartság érzetét okozhatja egy új környezettől való félelem is. Az álommal összefüggő kellemes érzések vagy a pucérságra való büszkeség korlátlan szabadságot, őszinteséget és nyitottságot jelképez, amire vágysz az életben. Freud szerint a meztelenkedő álmok az elfojtott szexualitás jelei, de az elveszett ártatlanság iránti vágyat is jelképezhetik, valamint arra is rámutathatnak, hogy a való életben sokszor játszol szerepeket.

2. Elkésel egy fontos tárgyalásról

A késéssel kapcsolatos álmok sok embernél előfordulnak, hisz manapság mindig rohanunk valahová, és nagy nyomás nehezedik ránk. Ha álmodban képtelen vagy odaérni valahova időben, az a  frusztráció és döntésképtelenség szimbóluma, de a változástól való mélyen gyökerező félelmet is tükrözheti. Egy fontos alkalomról való késés jelentheti azt is, hogy elszalasztottál egy kínálkozó lehetőséget, vagy neheztelsz valakire, aki komoly befolyással van rád. Ha rendszeresen azt álmodod, hogy lekésed az induló gépet, valószínű, hogy túlterhelt vagy a mindennapokban, esetleg lelkileg nem vagy felkészülve jelentős változásokra. A későn érkezéstől való félelem azt jelzi, hogy nem erős a felelősségérzeted, vagy szeretnél megúszni bizonyos dolgokat, mert félsz a kudarctól. Ha emiatt rosszul érzed magad álmodban, szimbolikus értelemben azt sugallja, hogy nem tudod kontroll alatt tartani az eseményeket, és félsz a következményektől. A jó tervezés, az időgazdálkodás és reális célok kitűzése megakadályozhatja az ilyen típusú álmok megismétlődését.

Thinkstock

3. Elveszíted a párodat

Valaminek vagy valakinek az álombéli elvesztése nagyon frusztráló érzés, és arra utalhat, hogy a valóságban elárasztanak a teendők, ezért itt az ideje, hogy átszervezd az életed. A másik szimbolikus jelentése bizonyos dolgok elvesztésének, hogy veszélybe került a magánéleted, és nem bízol eléggé a másikban. Ha azt álmodod, hogy elhagy a partnered, érdemes elemezned a párkapcsolatod, hogy valójában jól működik-e, és beszélgetni kell egymás érzelmeiről. A számodra fontos dolgok elhagyása (pl. lakáskulcs, pénztárca, autókulcs stb.) azt jelzi, hogy talán túl nagy nyomás van rajtad, és úgy érzed, elveszítheted a biztonságérzeted. A gyermek, a társ vagy egy barát elvesztése a tömegben vagy más furcsa helyen folyamatos félelmet jelez, hogy nem tudod megtartani a számodra közelálló embereket, és arra is rávilágíthat, hogy valakire nem fordítottál kellő figyelmet az utóbbi időben. A megoldás kulcsa, hogy lassítasz a tempón, és kevesebb kötelezettséget vállalsz.

4. Kihullanak a fogaid

A fogakról szóló álmok összességében szorongást, elutasítástól való félelmet tükröznek, vagy rettegést az idő múlásától. Jung szerint az álomban kieső fogak azt jelzik, hogy készen állsz az újjászületésre, a megújulásra, de a maguktól kihulló fogak esetén érdemes azt is felülvizsgálnod, hogy mondtál-e valakinek a közelmúltban bántó dolgokat. A fogak fontos szerepet játszanak a flörtölésben, és ezek elvesztése alapvetően azt is jelentheti, hogy nem tartod magad elég vonzónak, míg mélyebb értelmezésben szégyenérzetet mutat. A fogak kihúzása általában arra utal, hogy erős töltetű érzelmek munkálkodnak benned, amiket nem tudsz megemészteni. A kieső fogak gyakran a kommunikációs készség és a hatalomérzés szimbólumaként is értelmezhetők, ezért lehet, hogy úgy érzed, elveszíted saját életed felett a kontrollt, vagy tehetetlennek érzed magad egy adott szituációban.

5. Nyomodban szörnyek vagy üldöz egy fekete alak

Igazán nyomasztó érzés, ha álmodban ijesztő lények kergetnek, egy csuklyás alak elől rohansz lélekszakadva, vagy vérszomjas állatsereg liheg a nyomodban. A minduntalan ismétlődő szorongásos álomkép által hordozott jelentés azt szimbolizálja, hogy van néhány olyan elem a valós életben, amitől fenyegetve érzed magad, vagy szeretnél elkerülni. Amennyiben az üldözéses álmok visszatérnek, a problémával való szembefordulás egyik módja, hogy meghatározod a veszély valódi forrását, vagy megkérded önmagadtól, ki vagy mi az a valós életben, ami leginkább hasonlít a lényre vagy az álomban látott körülményekre. Ha álmodban el akarsz futni, de a lábaid nem engedelmeskednek, arra utalhatnak, hogy erősen frusztrált állapotban vagy. Abban az esetben pedig, ha te magad kergetsz másokat, érdemes elgondolkodnod azon, hogy miért vagy elégedetlen önmagaddal, és melyek azok a rossz szokások, amiket szeretnél végérvényesen felszámolni.

Thinkstock

6. Szeretkezel a legjobb barátnőddel

Amikor reggel felébredsz, magad sem érted, miért szeretkeztél álmodban a szomszéd pasival, akit egyáltalán nem találsz vonzónak, pláne a legjobb barátnőddel, ami bűntudatot és szégyenérzetet kelthet benned. Az erotikus álmok gyakran csupán fantáziák, és nagyrészüknek nincs köze a testiséghez, inkább tudatalattid intenzív munkáját jelentik. Ha olyan visszatérő álmaid vannak, ahol a volt kedvessel szeretkezel, szorongásra és az új kapcsolattól való félelemre utalhat, ha pedig egy számodra teljesen ismeretlen férfival bújsz ágyba, azt jelképezheti, hogy érzelmi terheket cipelsz magaddal, és bizonytalan vagy a jövőt illetően. Bár a több partnerrel való szeretkezés igen gyakori álomkép, célszerű elgondolkodnod azon, vajon miért váltál le érzelmileg jelenlegi kapcsolatodról, a családtagokkal történő erotikus történetek pedig rendszerint azt mutatják, hogy szüleid magas elvárásokat támasztottak feléd, amik blokkolják a testi örömöket. A heteroszexuális nők többsége álmodott már leszbikus kalandról, és gyakran szégyenkezik a sikamlós álmok miatt. Ha alvás közben egy másik nővel szeretkezel, az sokféle dologra utalhat: szexuális elnyomásra, a nőiesség erősítésének vágyára, vagy arra a figyelemhiányra, amit nem kapsz meg a párodtól.  Egy vad orgiában való álombéli részvétel elfojtott szexualitást jelképezhet, és azt is mutathatja, hogy talán túlzottan automatizált a szexuális életed, ezért érdemes új dolgokkal kísérletezned.

7. Zuhansz a nagy fekete semmibe

A zuhanásról álmodnak a legtöbben. Ezek az álmok többnyire nagyon félelmetesek, kiegyensúlyozatlanságot, bizonytalanságot, kisebbrendűség-érzetet jelképeznek, amelyek hátterében a mély szorongás és az ellenőrzés elvesztésétől vagy a kudarctól való félelem áll. A zuhanós álmok olyan élethelyzetre utalnak, amelyek lefelé tartó spirálmozgásban vannak: pl. munka, anyagi státusz, párkapcsolatok stb. Az ilyen rémálmok gyakrabban fordulnak elő, ha túlterhelt vagy az életben, vagy úgy érzed, nem tudod elérni a kitűzött célt, mert túl magasra tetted a mércét. Egy fulladásos álom is legalább ennyire ijesztő tud lenni, különösen akkor, ha felébredve olyan érzésed van, mintha nem tudnál rendesen levegőt venni. Ez azt szimbolizálja, hogy problémáid vannak a kommunikációval, és nem tudod kifejezni az érzéseidet, vagy a közelmúltban mondtál olyan dolgot valakinek, amit megbántál. Ha azt álmodod, hogy valaki vízbe fojt, anyagi veszteségre utalhat, ha pedig egy ételtől fulladsz álmodban, elnyomott érzelmeket jelezhet, melyekkel nem vagy hajlandó szembenézni.

Eörssy Péter kineziológus véleménye:
"Az álmok jó segítőtársak és nélkülözhetetlen információhordozók mindannyiunk számára, ugyanakkor életünk egyik legelhanyagoltabb része, amiket sokszor nem veszünk komolyan, csupán a fantáziánk szüleményének tekintjük, vagy másnapra elfelejtjük. Nagyon sok álom a tudatalattinkban elfojtott érzésekről, emlékekről és gondolatokról árulkodik, ezért nagyon fontos a velük való szembenézés. Ha szeretnénk megfejteni negatív álmaink üzenetét, lefekvés előtt ismételjük el többször, hogy a látottakra másnap is emlékezni akarunk, illetve tudni akarjuk annak valós tartalmát. A folyamat eltarthat több hétig, amíg elménk befogadja a parancsot, de ha kitartóan gyakoroljuk, képessé válhatunk irányítani is az álmainkat, és tudatalattink olyan világos, érthető üzeneteket küld majd a tudatos elménknek, mintha írott szavakat vagy képeket látnánk."

 

Ahol az ész megáll - mozi az őrültekházábanhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121115-szorakozas-program-ahol-az-esz-megall-mozi-az-orultekhazaban.html Mániás depressziójáról vallott Catherine Zeta-Joneshttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121114-cathrine-zetajones-mentalis-betegsegerol-vallott.html A "bostoni fojtogató" rémtettei (18+)http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121114-a-bostoni-fojtogato-hirhedt-sorozatgyilkosok-3-resz.html Fejleszd a hatodik érzéked - csillagjegyed szerinthttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121110-onismeret-ezoteria-igy-fejleszd-a-hatodik-erzeked-gyakorlati-utmutato.html "A brooklyni vámpír" (18+) - Hírhedt sorozatgyilkosok, 2. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121107-albert-fish-a-brooklyni-vampir-hirhedt-sorozatgyilkosok-2.html A férfi, aki kilépett Madonna árnyékábólhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121106-steiner-kristof-madonna-occsevel-christopher-cicconeval-beszelgetett.html Szexuálmágia: így varázsold el a pasidathttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121030-szex-lelek-parkapcsolat-szexualmagia-te-is-elvarazsolhatod-kedvesed.html 5 éves kislányon próbálta ki a mérget - Hírhedt sorozatgyilkosok, 1. részhttp://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121029-5-eves-kislanyon-probalta-ki-a-merget-noi-sorozatgyilkosok.html Így javíthatod a párkapcsolati karmád!http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20121019-szerelem-ferfi-es-no-kozott-igy-javithatod-a-parkapcsolati-karmad.html


 

álomönismeretálomképszorongáslélek