boldogság Paulo Coelho lélek tanács ezotéria tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A ma élő írók közül kétségkívül az ő műveit olvassák a legtöbben, s csak William Shakespeare alkotásait fordították le több nyelvre, mint Coelho regényeit. Hamarosan huszonötödik születésnapját ünnepli Az alkimista, ami világszerte ismertté tette és kirobbanó sikert hozott a dél-amerikai író életébe.

Értékes gondolatait ma már nemcsak könyvekben osztja meg az érdeklődőkkel, hanem hetente kétszer frissülő blogjában (http://paulocoelhoblog.com/) és a több mint 10.000.000 követővel büszkélkedő Facebook-oldalán (http://paulocoelhoblog.com/) is. A közelmúltban a boldogságkeresőknek szolgált hasznos tippekkel.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

1. Mondj köszönetet!
Kutatások bizonyítják, hogy a köszönet és a dicséret akár az egész napodat bearanyozhatja. Ha már korán reggel megköszönsz valamit vagy megdicsérsz valakit, jobban érzed magad a bőrödben! Ez csak fokozódik, ha mások is hálásak lesznek neked valamiért, vagy téged illetnek kedves szavakkal - hidd el, ha tudatosan ügyelsz arra, hogy rendszeresen köszönetet mondj és/vagy dicsérj, előbb-utóbb a környezetedben élőkre is "átragad" ez a szokás!

2. Költs pénzt - valaki másra!
Michael Norton, a Harvard Business School professzora szerint a pénz igenis boldogít, ám leginkább akkor, ha azt nem magadra költöd (függetlenül attól, hogy mekkora összeget szánsz jótékonykodásra). "Ne csak az járjon a fejedben, hogy mit vegyél magadnak: gondolkodj azon is, hogy miként segíthetnél másokon. A pénz azért nem boldogít, mert nem a megfelelő dolgokra fordítod, ráadásul többnyire magadra költesz. Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok, akik rendszeresen jótékonykodnak, jobban érzik magukat a bőrükben, ellentétben azokkal, akik ezt elmulasztják. Ez nem azt jelenti, hogy aki csak magára költ, az boldogtalan; sokkal inkább azt, hogy aki másokra is gondol, az bizonyítottan boldogabb" - mondta egy előadásán Norton professzor. A jó hír az, hogy nem kell óriási összegekben gondolkodnod: akár már egy kávé árával (https://www.facebook.com/adjegyetajandekba) örömet szerezhetsz másoknak és magadnak is!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

3. Ölelj 5-ször naponta!
Egy vizsgálat során a Pennsylvania Egyetem hallgatóit két csoportra osztották. Az első csoportba kerülteket arra kérték, hogy naponta legalább 5-ször öleljenek meg valakit, és négy héten keresztül vezessenek naplót a bennük zajló változásokról. Fontos volt, hogy az ölelés során mindkét fél mindkét karjával átölelje a másikat, azt azonban, hogy az összebújás mennyi ideig tart, hogy a felek milyen szorosan simulnak egymáshoz, és hogy hol érintik meg egymást a szeretetteljes gesztus közben, azt a résztvevőkre bízták. A kontrollcsoport tagjai nem kaptak semmilyen különleges feladatot, ugyanúgy élték az életüket, mint eddig - mindössze arra kérték őket, hogy jegyezzék fel, hány órát töltenek olvasással naponta. Azok, akiknek előírták a napi 5-szöri ölelkezést, jelentősen boldogabbnak érezték magukat a kísérlet végén!

4. Brillírozz!
Akik tudatosan törekszenek arra, hogy napi rendszerességgel foglalkozzanak olyan dolgokkal, amikben kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, már néhány hét után boldogabbnak érzik magukat, mint korábban. Ne mondd, hogy neked semmihez sincs tehetséged, mert ez nem igaz! Mindenki ügyes valamiben, csak meg kell találnia azt az elfoglaltságot, ami sikerélménnyel és örömmel ajándékozza meg.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

5. Kedveskedj!
Egy, az öleléses vizsgálathoz hasonló tanulmány szerint ha egy nap legalább 5 apró figyelmességgel kedveskedsz másoknak, hosszú ideig boldogabbnak fogod érezni magadat. Próbáld csak ki: jelölj ki minden héten egy napot, amikor - az egyébként általános kedvességeden túl - tudatosan törekszel arra, hogy jót tegyél másokkal. Természetesen ezúttal sem kell világmegváltó tettekben gondolkodnod!

6. Utazz az időben!
Elég, ha a kedvenc filmedre gondolsz, szervezetedben máris 27 százalékkal nő az endorfin, azaz a boldogsághormon szintje. Amellett, hogy a szép emlékek felidézése örömmel tölt el, a jövő tervezgetése is ilyen hatással lehet rád! Ha most nincs lehetőséged arra, hogy elutazz és kipihend a fáradalmaidat, vagy hogy gondtalanul szórakozz a barátaiddal, válassz ki a naptáradban egy időpontot - az sem baj, ha csak több hónap, netán egy év múlva lesz aktuális - és teendőként jegyezd fel a trópusi vakációt vagy az átmulatott éjszakát! Ha rád tör a rosszkedv, gondolj a betervezett klassz programra, és máris jobb kedvre fogsz derülni!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

7. Barátkozz!
Kifizetődő dolog ápolni a baráti kapcsolatokat, a szakemberek szerint ugyanis jelentősen javítja a közérzetet, ha szívednek kedves emberek vesznek körül. A közös élmények lélekre gyakorolt kedvező hatása mindenki előtt ismert, tudnod kell azonban azt is, milyen sokat segíthet a bajban már az is, ha van, aki meghallgat. A kimondott szó segít agyunknak abban, hogy múlt időbe helyezze a minket ért sérelmeket és a fájó történéseket, így a kiadós beszélgetések is nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fel tudjuk dolgozni a rossz emlékeket.

8. Összegezz a nap végén!
A következő egy hétben lefekvés előtt szánj 10 percet arra, hogy papírra vess 3 pozitívumot, ami a mögötted álló napon örömmel töltött el. Ne csak címszavakat írj, hanem térj ki arra is, hogy mindez miért tett boldoggá. Mindegy, hogy kézzel írsz, vagy valamilyen elektronikus eszközön mented el a feljegyzésedet, a lényeg, hogy visszakereshető legyen. Ez esetben sem csak az eget verő fordulatok számítanak: ugyanúgy tökéletes eleme lehet a listádnak az, hogy "a férjem hazafele jövet beugrott a boltba, hogy vacsora után meglephessen a kedvenc fagyimmal", mint az, hogy "a nővérem ma csodálatos kisfiút hozott a világra".

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebook-on is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS A LIFE.HU OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.