Nincsen húsvét hagyományok nélkül. Sonkaevés, tojásfestés, locsolkodás – megannyi szokás, amelyet aligha tudnánk nélkülözni, annyira megszoktuk. Ezek a mi tradícióink, de ahány nemzet, annyi (nép)szokás, mely a húsvétot húsvéttá teszi.

A világ legkülönbözőbb kultúrái a lehető legkülönbözőbb módokon ünneplik a húsvétot. Nekünk, magyaroknak megvannak a saját hagyományaink, melyeket évtizedek, sőt, évszázadok óta követünk, ám természetesen nemcsak nálunk alakult ki gazdag húsvéti hagyománykör: a világ többi nemzetének is megvannak a maga szokásai.

Írország

A húsvét az írek legnagyobb ünnepe. Hatalmas lakomával ünneplik a nagyböjt végét, a menü: sült bárány, borjú és csirke, pácolt marha, káposzta és krumpli. Régen a farmerek közt szokás volt megosztani egymással a téli vágásból nyert tulokhúst, és balszerencsét hozott, ha a háznál megjelenő koldust a tulajdonos nem ajándékozta meg sültburgonyával.

Hozzánk hasonlóan az írek is kedvelik a tojásfestést. Mivel Íroroszágban nagyjából minden néphagyomány a szerencse elnyerése körül forog, így nem meglepő, hogy a tojásfestés célja is ez. Azonban a magyar szokásokkal ellentétben a színes tojások nem a barkát, hanem az eljövendő májusfát hivatottak díszíteni.

Tipikusan ír szokás a gyermeklakoma. A gyermekek maguk gyűjtik össze a lakomájuk hozzávalóit, sőt, ezek elkészítését és maguknak kell megoldaniuk. A lakomájuk része lehet még a vajaskenyér, az édes sütemények és a házi gyümölcslé.

A húsvét egyben megemlékezés is, hisz 1916 húsvétján tört ki Írországban a húsvéti felkelésForrás: Shutterstock/Ross Mahon

A húsvét egyben megemlékezés is, hisz 1916 húsvétján tört ki Írországban a húsvéti felkelés. A történelem egyik legnagyobb lázadását a brit hatalom kegyetlenül leverte és az íreket keményen megbüntette. Az állami megemlékezéseket húsvéthétfőn tartják.

Lengyelország

A lengyel húsvét a legtöbb elemében azonos a magyarral és a többi Közép- és Kelet-európai húsvéti hagyománnyal. Egy jelentős különbség van azonban: a húsvéti mazurka. Ez a sütemény egy elismert polonikum, tehát Lengyelországon kívül sehol sem található meg. Sült kelt tésztára mázat kennek és különféle gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, mazsolával és marcipánnal díszítik. A torta kizárólag húsvétkor és karácsonykor fogyasztható.

A húsvéti mazurka Lengyelországon kívül sehol sem található megForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 zi3000/Shutterstock. No use without permission./Zi3000

Másik lengyel szokás még a vajbárány. Az egyszerű, minden háztartásban fellelhető kockavajat húsvét idejére a ház ura bárány formájúra gyúrja-faragja, és így állítja ki az ünnepi asztalra.

Csehország és Szlovákia

Magyarországon a lányokat azért locsoljuk, hogy mindenféle ártó szellemtől és betegségtől megóvjuk őket. A csehek és a szlovákok is ugyanezt szeretnék elérni, csak kicsit másképp: ők megkorbácsolják a lányokat. Ez a szokás nálunk is él, igaz, csak az északi országrész egyes tájain.

A csehek és a szlovákok megkorbácsolják a lányokatForrás: AFP/Radek Mica

Ausztrália és Új-Zéland

A Sydney Royal Easter Show (Sydney-i Királyi Húsvéti Játékok) és az Auckland Royal Easter Show (Aucklandi Királyi Húsvéti Játékok) egészen különleges helyet biztosítanak e két országnak a húsvéti hagyományok listáján.

A királyi jelzőt mindkét eseménynek maga Viktória brit királynő adományozta. A programokon vannak kiállítások, lóversenyek, óriáskerék, vidámpark, borászversenyek és közismereti vetélkedők – az egész olyan, mint egy hatalmas majális. Mindkettő állami szervezésű, ám belépőjegy-kötelesek.

Bermuda

Bermuda az Egyesült Királyság egyik tengerentúli területe. Földjein terem a híres bermudai húsvéti liliom, amit az ünnepek előtt hatalmas mennyiségben exportál a világ legkülönbözőbb részeire. Legfontosabb húsvéti hagyománya a papírsárkány-eregetés, amivel Jézus mennybemenetelére emlékeznek meg a bermudaiak.

Bermuda legfontosabb húsvéti hagyománya a papírsárkány-eregetésForrás: Shutterstock/Neftali

 

Házi keresztes zsemlét és tojásokat esznek. Előbbi egyfajta cipó, amire keresztet vágnak és úgy sütik meg. Különleges húsvéti étkük egy fasírtszerű halétel, a halpogácsa.

Amerikai Egyesült Államok

A magyar tojástöréshez hasonló hagyományok az USA Louisiana államában is kialakultak. Azonban az amerikai változatban a városok önkormányzatai szervezik és a bíróság lépcsőjén tartják őket. Vérre menő párbajok folynak. Mindenkinek ugyanaz a célja, hogy a tojása töretlen maradjon, ám csak a legerősebb héjú tojás győzedelmeskedhet. A nyertes minden tojást visz.