Szerelmi botrányok - Az angol királyi ház titkai

házasság párkapcsolat király válás férfi szerelem Nagy-Britannia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi évtizedekben a brit királyi ház botrányaitól volt hangos a bulvársajtó, melyeket maga a család is szégyell: kötetnyi cikk jelent meg Károly és Diana kudarcba fulladt házasságáról, de András herceg felesége, Sarah Ferguson sem öregbítette a család jó hírét. De vajon ezek voltak az első hasonló esetek az angol történelemben? 

Dehogy! Ahogy szinte minden királyi család történelmét, a brit uralkodókét is végigkísérték a botrányos szerelmi históriák. Ha a királyi családra, és a botrányos szerelmekre gondolunk, elsőre valószínűleg mindenkinek VIII. Henrik ugrik be, pedig épp ő volt az, aki mindenáron igyekezett a törvényes mederben tartani a dolgokat - már csak azért is, mert mindenáron törvényes fiú örökösre vágyott. A történészek szerint a hat feleséget elfogyasztó uralkodónak több felesége volt, mint szeretője.

http://hu.wikipedia.org
http://hu.wikipedia.org

VIII. Henrik és hat felesége

Ismert ugyan egy Bessie Blount nevű hölgy, akitől állítólag egy törvénytelen fia is született, és volt némi köze második felesége, Boleyn Anna húgához, Maryhez is, még az Annával kötött házasság előtt. Amikor pedig az Annával kötött házasság kezdett zátonyra futni, a király inkább a következő feleségre Jane Seymour-ra vetette fenséges tekintetét. Amint Annát sikerült eltávolítani az útból - szegénynek válás helyett a vérpad jutott - Henrik máris elvette Jane-t.

Jane halála, és egy másik balul sikerült házasság után az akkor már ötven felé közeledő, súlyosan elhízott Henrik egy 19 éves lányt emelt maga mellé a trónra, akiről azt hitte, szűzen érkezett a házasságba. Súlyos hiba volt ebbe az illúzióba ringatnia magát: Katherine Howard ugyanis igencsak tapasztalt szerető volt. Korábbi vőlegényét, akivel nemcsak a gyűrűváltásig jutottak el, egyenesen személyi titkáraként alkalmazta, sőt, hamarosan a király egyik udvaroncával, Thomas Culpeperrel is viszonyt kezdett. Ám hamarosan fény derült a titokra, és Katherine-nek el kellett búcsúznia a fejétől.

A Szűz Királynő

Henrik és Boleyn Anna lánya I. Erzsébet néven lépett trónra, és a brit birodalom valóságos aranykora fűződik a nevéhez. A Szűz Királynő néven is ismert Erzsébet élete során 26 lánykérést utasított vissza, és bebizonyította, hogy a kor elképzeléseivel ellentétben egy nő is képes kemény kézzel irányítani egy világbirodalmat. Persze őt sem kerülték el az érzelmek, és az ezzel együtt járó pletykák.

http://hu.wikipedia.org
http://hu.wikipedia.org

I. Erzsébet

Első kedvese állítólag "mostohaapja", a Henrik halála után annak utolsó, megözvegyült feleségét elvevő Thomas Seymour volt. A lovagot azonban neje, Catherine Parr halála után nem sokkal felségárulás vádjával kivégezték. Gyerekkori barátjához, Robert Dudleyhez kis híján férjhez is ment, ám a házasságot megakadályozták a férfiról felröppent hírek. Dudley felesége ugyanis valamivel korábban tisztázatlan körülmények között távozott az élők sorából, és bár a férfit felmentették az ezzel kapcsolatos vádak alól, a közbeszédben aligha tudta levetkőzni magáról a feleséggyilkos bélyegét. Sajnos túl nagy lett volna a botrány, ha a királynő hozzámegy egy ilyen kétes hírű lovaghoz...

Feleség a börtönben, szeretők a palotában

Az I. György néven 1714-ben trónra lépő korábbi hannoveri választófejedelem szintén több szeretőt tartott, ám amikor felesége, Sophia Dorothea visszaadta a kölcsönt, és megcsalta egy svéd gróffal, a választófejedelem egy életre az Ahlden-is kastélyba záratta a hölgyet, aki amúgy is betöltötte már a hivatását, hiszen két gyermeket is szült férjének. Angliába már két szeretőjével, egy kövérkés és egy magas, vékony hölggyel érkezett a leendő király...

http://hu.wikipedia.org
http://hu.wikipedia.org

I. György és felesége Sophia Dorothea két gyermekükkel

Egyik utódja, IV. György tizenévesen kalandba keveredett egy színésznővel, akitől később jó pénzért kellett visszavásárolnia a szerelmes leveleit. Később titokban elvett egy katolikus hölgyet, ám a házasság nem volt legális, így érvényes sem. Végül a királynak 1795-ben a rangban hozzá illő Caroline hercegnővel kellett beérnie, aki állítólag sem vonzó nem volt, sem a személyes higiéniára nem adott sokat. György király a beszámolók szerint a hálószoba padlóján, alkoholmámorban töltötte a nászéjszakát - persze a pár leánya, Caroline hercegnő születése nagyjából kilenc hónappal az esküvő után azért arra utal, hogy végül mégiscsak erőt vett magán a szexuális aktushoz.

A szappanopera folytatódik

A mostani uralkodó-generációban sem ismeretlen, hogy a trónörökösnek szívszerelme helyett egy rangban hozzá illő hölgyet kellett elvennie: Károly, Diana és Camilla Parker-Bowles szerelmi háromszöge sokáig minden bulvárlap kedvenc témája volt. Diana halála után végül Károly elvehette Camillát, de az egyébként nem feltétlenül hiteles Globe magazin már azt is megpendítette, hogy Camilla is csak alibi a herceg mellett, hiszen Károly voltaképpen a férfiakat szereti.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Károly és Camilla

Hogy ez a feltevés mennyire igaz, nem tudhatjuk, mint ahogyan azt sem, miért hasonlít annyira Harry herceg Diana hercegnő egyik állítólagos korábbi szeretőjére, James Hewittre. Magukat jól értesültnek beállító források egyébként a hercegnő több kedveséről is tudni vélnek, állítólag még Bryan Adams-szel is szerelmi afférba keveredett.

A szappanopera legújabb felvonása pedig Anna hercegnő, II. Erzsébet leánya, azaz Károly testvére nevéhez fűződik. A hercegnő második férjével, Tim Laurence tengerésztiszttel él, de sokak szerint már nem sokáig, hiszen a pár elhidegült egymástól. A válni készülő Anna új szerelme pedig nem más, mint Andrew Parker-Bowles - vagyis Camilla volt férje.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Anna hercegnő és Andrew Parker-Bowles

Anna és Andrew állítólag már kamaszként közel került egymáshoz, ám ekkor rangbéli problémák miatt nem köthetnek házasságot. Andrew Camillával vigasztalódott, aki pedig Károlyhoz nem mehetett hozzá hasonló okok miatt. Mintha kicsit belterjes lenne a királyi család szerelmi élete...

Alvópózod árulkodik kapcsolatodrólhttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110422-olyan-a-kapcsolatod-amilyen-pozban-alszol.htmlHollywood titkai - Így csábítottak a világhírű dívákhttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110421-szex-szerelem-parkapcsolat-csabitasi-praktikak-vilaghiru-divaktol.htmlTudd meg, miért hagy el a pasi!http://www.life.hu/szeress/szerelem/20110420-carla-galli-ezert-hagy-el-a-pasi.htmlVigyázz vagy flörtölj a külföldi pasikkal?http://www.life.hu/szeress/szerelem/20110414-szerelem-parkapcsolat-vigyazz-vagy-flortolj-a-kulfoldi-pasikkal.htmlA bizonyosság ára - DNS-teszt hűtlenségrehttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110412-szerelem-parkapcsolat-a-bizonyossag-ara-a-huseg-tesztje.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.