párkapcsolat férfi szerelem szakítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szakítás komoly döntés, amelyet általában hetek-hónapok őrlődése előz meg. Ezzel szemben sok embernek egy-két nap is elég arra, hogy visszatáncoljon az exéhez. Hogy mi a titka ennek a mágneseffektusnak? Most megtudhatod!  
Thinkstock
Thinkstock



Egy boldogan induló párkapcsolatnak rengeteg dolog vethet véget. Szakításhoz vezethet az összeférhetetlen személyiség, az eltérő célok és igények, az állandó perpatvar, a szexuális vágy és a szeretet hiánya, a megállapodásra képtelen férfiattitűd, az erőszakoskodás, de az is, ha a kedves még mindig az anyuci szoknyája mellett menedzseli az életét. A gondolat akár másodpercek alatt is megérlelődhet benned, a szakítás azonban akár éveket is igénybe vehet. Azzal, hogy pontot teszel a kapcsolat végére, komoly kötelezettséget vállalsz. Ha szakítasz, akkor egyszer és mindenkorra le kell zárnod ezt a fejezetet, el kell szakadni a másiktól, búcsút kell inteni a reménynek, hogy a dolgok még jóra fordulhatnak. El kell felejteni egymást, és tudomásul kell venni, hogy a pár másik tagja hamarosan mással osztja majd meg az életét - és akkor a költözködés maceráiról, a közösen kuporgatott vagyonka elosztásáról, a hitelbe vett lakás eladásáról, a gyerekek láthatásáról még nem is beszéltünk. A szakítás aktusa tehát - jó esetben - egy komoly, megfontolt és alaposan mérlegelt döntés eredménye. Jó kérdés, hogy akkor mégis mi az oka annak, hogy szakítás után alig néhány nappal, héttel valaki ismét az ex karjaiban találja magát. A Life.hu megfejtette a titkot, íme, 7 tipikus indok az újrakezdésre!

Mert...

1. Ragaszkodsz

Szereted a hangját, ahogy átölel téged, ahogy ebédet főz neked. Minden probléma, megoldatlan kapcsolati krízis, átsírt éjszaka dacára is úgy érzed, nem tudsz élni nélküle. Akkor is, ha tudod: az a bizonyos konfliktus az újrakezdés másnapján ismét problémát fog jelenteni a kapcsolatban.

2. Megszoktad a jelenlétét

Az üres lakás látványa, az egyedül ébredés és a magányos hétvégék élménye a szakítás után szinte mindenkit maga alá temet. Tegnap még haragudtál rá miatta, ma már hiányzik, hogy szétdobálja a zoknijait, és hogy rád rivalljon, ha hideg a vacsorája. Az egyedüllét fájdalma így pár nap alatt elhiteti veled, hogy még mindig szereted, és hiba volt kidobni az expasidat.

Thinkstock
Thinkstock


3. Felértékeled a múltat

A szakítást követő napokat sokan a szép emlékek dédelgetésével töltik. Tudod, hogy évek óta nem működött a kapcsolatotok, valamiért most mégis csak a "best of" percekre emlékszel, és úgy érzed, a lehető legnagyobb szerelemben élhettetek volna tovább, ha nem rontasz el mindent a szakítással.

Tipp! Ismét megmutatta szexi idomait a magyar szupermodell! Kattints a képgalériáért! (18+)


4. Szexre vágysz



5. Félsz



6. Illúziókba ringatod magad

Amikor az ex felfogja, hogy nem viccelsz, és hogy a szakítás tényleg végleges, megijed, és fogadkozik: hogy elvesz feleségül, nem iszik többé, nem féltékenykedik, nem megy csajozni a haverokkal és nem fog elaludni szex közben. Sokan újra udvarolni kezdenek: egy kis after shave, egy szép ajándék, néhány könnycsepp és máris az ágyában landolsz. Ismerős, ugye?

7. Hiányzik a családja

Eleinte bele sem gondolsz, később talán ezért is olyan fájdalmas a felismerés: azzal, hogy elhagytad, egyúttal a családjával is szakítottál. Nincs több közös karácsony, se névnapozás, nem kávézhatsz az anyukájával ebéd után, nem beszélgethetsz már olyan meghitten a nagymamájával, és nem játszhatsz az unokahúgával. Ha a családja befogadott és szeretett, az irántuk érzett vágyódás is újrakezdésre sarkallhat téged.

Thinkstock
Thinkstock


A szakítás után érzett emocionális paletta igen gazdag. Sokan megkönnyebbülnek, felszabadulnak a döntéstől, boldogságot, örömet, vagy régóta nem érzett nyugalmat élnek át. Mások inkább megijednek, félnek, hogy rossz döntést hoztak, és szorongani kezdenek az expartner nélküli jövőtől. Így aztán kisebb-nagyobb erőfeszítés árán ráveszik a másikat a folytatásra, és újra belevágnak a kapcsolatba. Hiba lenne azt mondani, hogy az újrakezdés minden esetben rossz és kerülendő döntés. Ugyanakkor érdemes minden újrakezdési szándék előtt elszámolni tízig. Ha úgy érzed, szeretnél visszatáncolni, újra az expárodhoz akarsz bújni, és mindent előről kezdenél, akkor gondold végig, mi késztet erre téged. Szereted? Tényleg ő hiányzik? Minden hibájával és rossz tulajdonságával együtt? Vagy csak szükséged van valakire, aki vigyáz rád, aki biztonságot nyújt és átölel téged? Vagy csak a tudat kell, hogy valaki vár otthon, munka után? Minden hibája ellenére tényleg képes lennél mindent ott folytatni, ahol abbahagytátok? Gondold át azt is, milyen problémáitok voltak. Ne torzíts a valóságon, valld be őszintén magadnak, miért szakítottatok, mennyit őrlődtetek egymással, megbeszéltétek-e a problémáitokat, meghallgatott-e, próbálkoztatok-e azzal, hogy rendbe szedjétek a kapcsolatotokat. Ha mégis újrakezdésre kerül a sor, még véletlenül se élj a "fátylat rá" kifejezéssel. Üljetek le, bogozzátok ki, ő mit gondol a szakításról és a problémáitokról, valóban szeretné-e folytatni veled, illetve azt is, hogy hajlandóak vagytok-e küzdeni ezért a kapcsolatért, akár úgy is, hogy ennek érdekében kompromisszumot kell kötnötök egymással. A nagyobb hatásfok érdekében forduljatok párterapeutához!

Tipp! Eldöntötték: Stohl András börtönbe vonul! Fotók a tárgyalásról képgalériánkban!





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.