20 randigyilkos szokás, amivel azonnal leleplezed magad

szokás párkapcsolat férfi szerelem randi testbeszéd
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Abban a pillanatban, amikor valaki megpillantja, hogy vakarászod a fejedet, rágicsálsz egy ceruzát, vagy minden mondat után szipogszegyet, egy új névjegykártyát adtál át, amelyen az áll: "bizonytalan vagyok". A Life.hu most összegyűjtött 20 olyan rossz szokást, amikre nem csak az első randin érdemes figyelned. 




Amikor valamit kinyilatkoztatsz egy bizonyos céllal, nem csak a szavaidon keresztül kommunikálsz. Éppen ezért megkértük Csehák Hajnalkát, a Lelki Titkaink Mentálhigiénés Stúdió pszichológusát, elemezze ki velünk a 20 leggyakoribb elkerülendő tikket. Ezek azok, melyekkel - bár a szavaiddal azt mondod: biztos vagy a dolgodban - saját magad alatt vágod a fát.

1. Szipogás, szuszogás és szörcsögés
A pszichológus szerint szomorúságra, keserű természetre utal: "Megpróbáljuk magunkban tartani a problémákat, a folyadék, amit visszaszívunk, az el nem sírt könnyeinket tükrözi."

Thinkstock
Thinkstock


2. Fej- és fülvakargatás

Ezzel az akcióval ugyanazt próbáljuk elérni, mint egy nyugtalan kiskutya, aki követeli a fülvakargatást. "Megnyugtató tevékenység, gyermekkorban alakult ki ez a szokás, és leginkább fiúkra jellemző" - mondja a szakértő.

3. Folyamatos pislogás
Megfigyelted már Madonnát díjak, elismerések átvételekor? Gyakorlatilag gyakrabban van lehunyva a szeme, mint nyitva, olyan sokat pislog. "Aki sűrűn pislog, az zavarban van, vagy szorong, esetleg nem ért valamit" - vallja a pszichológus.

4. Az ajkak harapdálása és nyalogatása
"Stresszel és szorongással kapcsolatos lelkiállapot megnyilvánulása. Az ajkak harapdálása autoagresszív cselekedet, mely az agressziót befelé irányítja. A személy önmagát bünteti, hogy ne másokon kelljen kitöltenie a frusztrációját" - avat be minket a szakember.

5. Orr- és fülbányászat az ujjaiddal
Amellett, hogy nem túl esztétikus látvány, fontos üzenete is van: " Az orr az elismertséget szimbolizálja. Ha az orrjárataink folyton el vannak dugulva, azt jelzi, hogy az elismerési vágyunk nem elégül ki. Ezért állandóan az akadály elhárításán dolgozunk."

Átalakítunk! Elfoglalt anyukából trendi nő lett! Kattints a galériáért!



6. Firkálgatás és az előtted lévő papírok kényszeres rendezgetése
"Az illető kényszerítve érzi magát arra, hogy úgy tegyen, mintha figyelne, és érdekelné a téma, miközben a figyelme elkalandozik. Nagy indulatokat is helyettesíthet a firkálás" - mondja a testbeszéd guru.

7. Köröm, ceruza vagy fogpiszkáló rágicsálása
"Minden rágicsálás az elfojtott agresszió jele. Körmeink ősi funkciója a támadás és a védekezés. Olyan társadalomban élünk, ahol elfogadhatatlan az agresszió, és ezek a szokások önmagunk lefegyverzését jelentik" - mondja Hajnalka. Ezek után nem meglepő, hogy mikor Britney leszokott a körömrágásról majdnem totálkárosra tört egy kocsit - az esernyőjével.

8. Állandó karórára vagy faliórára tekintgetés
"Aki folyton az időt nézi, az nem szimpatizál velünk: sajnálja a ránk fordított időt, így adja értésünkre, hogy nem érdekli a téma, amit fejtegetünk" - mondja a pszichológus. Ezt érdemes észben tartanod, ha randi közben kényszeresen tekintgetsz a telefonodra.

Thinkstock
Thinkstock

9. Töltelékszavak túlzott használata
Neked is ismerősek ezek a szavak, mint pl. "én úgy gondolom", "végül is", "úgyhogy", "ergo", "megjegyzem", "hozzátenném", és így tovább? Ezekhez a szófordulatokhoz akkor ragaszkodunk, amikor különösen fontosnak tartjuk, hogy mások megjegyezzenek minket és emlékezzenek a mondandónkra. A gond csak az, hogy rendszerint fordítva sül el: aki sok töltelékszót használ, az a hallgatóság számára olyan, mintha a semmit magyarázná.

10. Matatás a zsebben
A pszichológus szerint nőknél egyfajta ideges türelmetlenséget szimbolizál: ilyenkor a laza, "vagány" énünk próbál felszínre törni. "Férfiaknál ugyanakkor azt is jelentheti, hogy tudat alatt (vagy tudatosan) az ágyékára akarja terelni a figyelmet" - mondja a szakértő.

Dumáljuk ki! Szocpol újratöltve



11. Ajtók és fiókok csapkodása
A csapkodóktól minden ember menekül vagy még rosszabb: visszacsap. "Az ilyen viselkedés nem más, mint nyílt agresszió, a pusztítási vágy kiélése. Az illető legszívesebben verekedne, de ehelyett a tárgyakat bántalmazza." A frusztráció levezetésére szolgál.

12. Dülöngélés és egyik lábról a másikra hintázás
Ha vannak gyerekeid, te is tudod, hogy ez a figyelemfelkeltés klasszikus eszköze. Ez megmaradhat felnőttkorban is, de a szakértő szerint ilyenkor jele lehet annak is, hogy unatkozik valaki, illetve frusztrálja a helyzet, amiben van, de nem tud belőle kitörni.

13. Káromkodás
Még a "legártatlanabb" változata is elfogadhatatlan hivatalos, vagy elsőrandis helyzetekben, mert az elutasítás jeleként értelmezi a partner: "Heves támadás helyettesítésére szolgál. A káromkodás verbális agresszió" - mondja a szakértő.

Tipp! A nőket is szerette a gyönyörű színésznő? Kattints a galériáért!



14. Bambulás a semmibe
"A bámulás passzív ellenállás. Nem akarunk közvetlen összeütközésbe kerülni valakivel, és így álunk ellen a hatalmának" - avat be a titokba a pszichológus.

15. Felesleges szarkazmus és irónia
A szakértő szerint ez a passzív-agresszív viselkedés tipikus megjelenési formája. "Aki így viselkedik, kerüli a konfliktust, letagadja az érzelmeit, barátságtalan gondolatait humorba bújtatja."

16. Megjátszott ásítozás
Ha te is hajlamos vagy rá, hogy zavarodban ásítozni kezdesz, jobb, ha tudod: ezzel nyíltan azt üzened a másik félnek, hogy cseppet sem érdekel a mondandója. "Ez az unalom markáns, nem titkolt kifejezése. Türelmetlenséget jelent: közölni kell valahogy a másikkal, hogy ideje már befejezni a mondókáját."

Thinkstock
Thinkstock

17. Motyogás
Ez egy nagyon komplex jel a szakértő szerint: "A motyogó fokozott figyelmet követel, a viselkedése pedig rejtett agressziót takar, ugyanis ha valaki nem érti meg a motyogó ember szavait, akkor ő többnyire megsértődik, és elhallgat, semmibe véve a beszélgetőpartnert."

18. Izomrángás a száj sarkában
"Elfojtott idegesség, keserűség, elégedetlenség, kudarcos érzések, illúzióktól való megfosztottság érzését fejezi ki" - mondja Csehák Hajnalka.

19. A szemöldök állandó emelgetése
Az Elfújta a szél Scarlett O'Harájának klasszikus eszköze azt üzente a férfiaknak: ő bizony csupa fül, kár, hogy egy idő után bárki könnyen felfedezi: ez csupán egy trükk. "Azt jelenti: erősen koncentrálunk valamire. Minden energiánk egy pontra irányul, szellemi erőfeszítést teszünk."

20. Grimaszolás, csücsörítés és hunyorítás
Az ilyen viselkedés az óvodáskori csúfolódást hivatott helyettesíteni: "Azt üzeni: nem hiszem el, amit mondasz. Gúny, lekicsinylés kifejezésére használatos testbeszéd" - mondja a pszichológus.

Jó hír, hogy bár a sajátjaidnak hiszed őket, ezek a rossz szokások nem veled születettek, és természetesen nincsenek kódolva a genetikai állományodban: ha nehezen is, de képes vagy leszokni róluk. Színészek, politikusok, médiaszemélyiségek, sőt a legmenőbb ügyvédek is hónapokon, éveken át tartó tréningeken mennek keresztül annak érdekében, hogy a testükkel ne üzenjenek mást, mint a beszédükkel.

Készen állsz rá, hogy a saját Higgins professzorod légy?

Tipp! Így árulják magukat a sztárok! Kattints a galériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.