párkapcsolat irodalom szerelem író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A híres versek és regények alkotói nem mindig voltak olyan széplelkek, mint ahogy azt az iskolában tanítják: köztük is akadt jó néhány megrögzött szoknyavadász.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia
1. Balassi Bálint

A magyar reneszánsz irodalom jeles képviselőjének ismerjük a szerelmes verseit, és az életrajzokban még azok tárgyairól is szó esik, azaz a férjes asszony Losonczy Annáról (a versekben Júlia), a szintén férjes Szárkándi Annáról (Caelia), valamint a költeményekben Fulvia néven emlegetett rejtélyes múzsáról. Arról azonban már kevesebbet tudunk, hogy mellettük még (és felesége-unokatestvére, Dobó Krisztina mellett) milyen ipari mennyiségben fogyasztotta Balassi a nőket: számos dokumentuma maradt fenn annak, hogy a kalandos élete különböző állomásain milyen botrányokba keveredett a helyi kisasszonyok és asszonyok elcsábítása, netán bordélyházi duhajkodások következtében (egy leveléből idézve: "Ha Isten segít, nagyúr leszek, ha másképp nem, farkam által."). De a sors végül másképp gondolta: 1594-ben Esztergom ostrománál egy török ágyúgolyó épp a legnemesebb szervénél találta el, végül ebbe halt bele.

Tipp! Pucérkodó focistafeleségek! Kattints a galériáért! (+18)


Forrás: AFP
Forrás: AFP
2. Casanova

Giacomo Casanova talán elsősorban nőcsábász, és csak másodsorban író, de mégis az irodalmi munkássága révén maradt fenn a neve - és a hódításainak története. A 18. századi Itáliában kalandorként ide-oda csapódó, majd Európa számos országában (köztük Magyarországon is) megforduló Casanova a saját emlékiratai alapján több száz nővel létesített szexuális kapcsolatot ingerdús élete során. Persze az állításai ellenőrizhetetlenek, de az tény, hogy amikor Velencében börtönbe zárták, akkor a vádak között szerepelt egy férjes asszony elcsábítása és Casanova erkölcstelen életvitele is.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia
3. Ady Endre

Ó, az a romantikus Léda-szerelem! Azt már kevésbé emlegetik a tankönyvek, hogy Brüll Adél bizony ezidőtájt férjnél volt, és Diósy Ödön nemcsak hogy tudott a viszonyáról a költővel (nem egyszer együtt látogattak el Ady felolvasó estjeire, ahol a Léda-versek is elhangzottak és az asszonyt is megtapsolták), hanem még finanszírozta is a felesége szeretőjének párizsi tartózkodásait, sőt többször ugyanabban a házban éltek mind a hárman. A pletykák szerint ezt a megengedő viszonyt Diósy homoszexualitása indokolta, mindenesetre Ady igazán hálás lehetett érte. A nagy költőnek persze megvolt a maga keresztje a szerelem terén: a korábban lázas igyekezettel űzött utcalány-vadászat eredményeképp (melynek legszebb dokumentuma Az én menyasszonyom című vers: "Mit bánom én, ha utcasarkok rongya...") Ady szifiliszben szenvedett, ami az egész életét megkeserítette. És akkor Csinszkáról még nem is beszéltünk.

Szexi fotók a magyar modellről! Kattints a galériáért! (18+)


Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia
4. Lord Byron

Az angol romantika jeles költője sorstársa Adynak, legalábbis abban a tekintetben mindenképp, hogy ő is szenvedett a nemi úton terjedő betegségektől. Ami nem csoda, tekintve, hogy Byron tényleg fűvel-fával képes volt kalandokba keveredni, legyen az akár nemes, akár alacsony származású, akár nő, akár fiú, akár angol, akár külföldi. Igazából nem volt nehéz dolga: nagy vagyonnal rendelkezett, szép férfinak számított, ráadásul már életében híres költőként ismerték, a státusza olyan lehetett, mint manapság egy rocksztáré. Az egzotikus utazásai csak újabb lehetőséget jelentettek számára a hódításokra, és számos törvénytelen gyermeket potyogtatott el Európa-szerte. Talán nem véletlen, hogy egyik fő művét épp Don Juanról írta...

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia
5. Szabó Lőrinc

Byronnal ellentétben Szabó Lőrinc a legkevésbé sem volt jóképűnek mondható, mégis legendásan nagy szexuális étvággyal rendelkezett, és általában el is érte a célját. A Semmiértegészen című remekműve jól példázza a szerelemhez való, meglehetősen zavarbaejtő viszonyát, amelyet sajnos a vele kapcsolatba kerülő nők is kénytelenek voltak megtapasztalni: a feleségének egyik barátnőjével évtizedeken át tartó titkos, majd nyílt szeretői viszonyt tartott fenn, és amikor a nő végül öngyilkos lett a kiúttalan érzelmi függés eredményeképpen, kötetet írt hozzá A huszonhatodik év címmel, így emlékezve a viszonyuk huszonöt évére. Nem tudni, a feleségének dedikált-e belőle példányt.

Tipp! Minden idők legcikibb focistafrizurái. Kattints a galériáért!


Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.