Épp egy szuper vacsorán vagy túl egy helyes pasival, és itt az ideje a búcsúnak. Hogy döntesz? Kedvesen elköszönsz, és bízol abban, hogy másnap felhív, vagy inkább magadhoz invitálod még egy pohár italra? A Life.hu-n egy éve ez volt a kedvenc cikketek.

Amit nem akarnak a harmincasok

A női szexualitás gyökeresen megváltozott az elmúlt néhány évtizedben. Míg a múltban inkább a férfiak voltak azok, akik egy randevú után elcsábították a nőt "egy kis magánakcióra", úgy tűnik, mára e téren is kiegyenlítődtek az erőviszonyok. Ez a változás több tényező számlájára írható: a mai nők bizonyos része anyagilag függetlenné vált, így gazdasági szempontból sincs feltétlenül szüksége a házasságra, a párválasztást későbbre halasztja, vagy egyáltalán nem akar hosszú távú elköteleződést.

Forrás: Thinkstock

Egy tanulmány szerint a harmincon túli nők 43%-a nagyobb valószínűséggel bújik ágyba valakivel az első randin, míg a 23-27 év közöttiek hajlamosak várni a harmadik találkáig. A kutatás a megkérdezettek szexuális viselkedését tanulmányozva arra a megállapításra jutott, hogy a 30 évnél idősebb nők nagyobb promiszkuitással rendelkeznek, mint a hasonló korú férfiak: míg a nőknek átlagosan 2,3 alkalmi partnerük van, addig a férfiaknál ez a szám mindössze 1,8.

Timi 38, pénzügyi tanácsadó
"Sziporkázó humorú, rendkívül impulzív és erotikus nőnek tartanak a férfiak, és én is imádom a flörtölést, de ez nem jelenti azt, hogy fűvel-fával összefekszem. A volt kapcsolataimba rengeteg energiát és érzelmet pumpáltam bele - mint utólag kiderült, teljesen feleslegesen -, és azt is látom a baráti környezetemben, hogy azok, akik velem egykorúak, vagy elváltak, vagy csak szenvednek egymás mellett.

Rájöttem, hogy a férfiak egy idő után túl stresszesek, és sokszor arra gondolok, mennyivel jobb nekem egyedül: ha valakivel megismerkedek, majd én eldöntöm, hogy mi legyen, vagy mi ne legyen. Az előbb-utóbb monotonná váló együttélés helyett inkább élvezem a függetlenséget, nem kötök számomra méltatlan kompromisszumot, és ha egy pasival rossz a szex, mehet Isten hírével."

Szuperaktív libidó, túlfűtött erotika

Sokan úgy vélik, hogy a fiatalabb generáció szabadosabb életet él, mint az idősebbek, ám az Alfred Kinsey Intézet egyik felmérése szerint a 30 feletti nők élvezik igazán, és űzik leggyakrabban a szexet, aminek számos lelki, testi oka lehet. A nők ebben az életszakaszban általában már kellő önismerettel rendelkeznek, pontosan tudják és értik saját igényeinket, ezért jobban bíznak saját szexualitásukban, és nyíltabban állnak hozzá a testi örömszerzéshez. A nemi tapasztalataik birtokában könnyebben kezdeményeznek, érettebben tudják kezelni szexuális kapcsolataikat, valamint szívesen kipróbálnak új és izgalmas dolgokat. A harmincasok közül néhányan ugyanakkor nagyon diszkriminatívak a partner kiválasztásában: csak abban az esetben érdekli őket egy férfi, ha szexuálisan (is) felcsigázza az érdeklődésüket, és döntő szerepet játszik a folytatást illetően, ha jól teljesít az ágyban.

Noémi 35, asszisztens
"27 évesen mentem férjhez. A szexuális vonzalom mindvégig megvolt köztünk, az együtt töltött hat év alatt jókat szeretkeztünk, majd amikor végleg elmúlt a szenvedély, közösen döntöttünk úgy, hogy elválunk. A szabadság érzése hihetetlen izgalmakkal tölt el, és elmondhatom, hogy azóta kb. ötször annyira élvezem és értékelem a szexet. Évekkel ezelőtt a mai gondolkodásomhoz képest minden tekintetben gyerek voltam - úgy érzem, hogy most vagyok a csúcson, és a nemi vágyam is egyre magasabban szárnyal. Mindig is lázba hozott a gondolat, hogy vajon milyen lehet a szex hármasban, de az exférjem nagyon konzervatív volt, ezért soha nem mertem ezzel előhozakodni. Pár hónapja - és nem terveztem előre - részesévé váltam egy ilyen élménynek, ami fantasztikus volt, és nem bántam meg."

Midlife-krízis? Ugyan!

A 30 felettiekhez kapcsolódó egyik erős sztereotípia, hogy a nő versenyt fut az idővel, mindenáron meg akar felelni a férfinak, és egy célja van: férjhez menni és gyereket szülni. Ám a valóságban úgy tűnik, napjainkban a harmincon túli generáció virágkorát éli, és szép számmal akadnak köztük olyanok, akik (egyáltalán) nem érzik szükségét annak, hogy megfeleljenek a társadalom elvárásainak.

Forrás: Thinkstock

A nők bizonyos hányada 30-40 év között van a szexualitás csúcsán, emiatt vonzóbbnak és kívánatosabbnak érzi magát fiatalabb társainál, ez a magabiztosság pedig a férfiak vágyára is izgatóan hat. Egy érettebb nő gátlások nélkül tudja élvezni az intim együttléteket, és a szexuális technikák gyakorlásában is kellő rutinnal rendelkezik, így gyorsabban és gyakrabban éli át az orgazmust. Korunk harmincasai pontosan tudják, hogy milyen partnerre vágynak, és szerelem vagy romantika nélkül is képesek megnyílni, ami növeli a szexuális energiákat, a nagyobb szexuális elégedettségnek pedig gyönyörű ciklikus hatása van: minél többet kap valaki, annál jobban vágyik rá.

Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:
"A harmincon túliak általában több párkapcsolaton és rengeteg csalódáson vannak túl, ezért már nem kergetnek álmokat, és racionálisabban gondolkodnak, mint a fiatalabb korosztály. Sokan közülük erre az időre már egyedülálló anyák, ezért más szemszögből látják a dolgokat, és vannak olyan házasságban élő nők is, akik otthon nem kapják meg azt a figyelmet, amire vágynak.

A karrieristáknak idejük sincs egy párkapcsolat ápolására, ám ettől függetlenül szexuálisan (lehetnek) aktívak, és nem akarják megvonni maguktól a testi örömöket. Bár a szex nagyon jó és egészséges, az alkalmi kalandokból hiányzik a bizalom, az összetartozás érzése és az intimitás, ami könnyen kiégéshez vezethet. Az intenzív és örömteli élmények megéléshez elengedhetetlenül hozzátartozik az emóciók kiépülése, és a szerelem nem lehet a múlté, hisz soha nem megy ki a divatból. Az, hogy valaki hány alkalom után, vagy milyen gyakran létesít másokkal nemi kapcsolatot, teljesen személyes döntés, ami kizárólag az érintettekre tartozik."