Teczár Szilárd felháborodás belépődíj bulizás belépő diszkrimináció szórakozóhely Egyenlő Bánásmód Hatóság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Befellegzett a lányok ingyen bulijának című cikkünkben megírtuk, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság igazat adott Teczár Szilárdnak abban az ügyben, hogy a nők ingyen mehettek be egy szórakozóhelyre, a férfiaknak pedig 1000 forintot kellett fizetniük. Erről persze nemtől függetlenül mindenkinek megvan a véleménye, így nekünk is. A Life.hu vérbeli partimacskákat, férfiakat és egy szakértőt is megkérdezett. 

Miért nem szopatom a lányokat a fizetős bulival? címmel jelent meg Magyarország jelenlegi legmegosztóbb figurájának, Teczár Szilárdnak a publicisztikája, melyben kifejti látásmódját a fizetős bulikkal és az EBH döntésével kapcsolatban. A címből ítélve Teczár nagy valószínűséggel azt gondolja, hogy ő most a lányokkal szúrt ki, pedig ez nem teljesen igaz.

Kattints a képre és nézd meg a legjobb Teczár-mémeket! Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Viktor, 30, banki ügyintéző:

"Szerintem alig fog változni valami a döntést követően. Csak annyi, hogy a pasik ezután nem 1000 Ft-ért fognak jegyet venni, hanem 2000 Ft-ért. A lányok pedig ugyanúgy ingyen mennek be, mert a srácok megveszik nekik is."

Tamás, 28, vállalkozó:

"Egyetértek. Ha barátnővel mész, úgyis kifizeted a belépőjegyét. Ha meg olyan csajjal, akivel össze akarsz jönni, akkor is."

Vagyis a döntést a szingli vagy a pasijuk nélkül bulizó lányok sínylik meg.

Auróra, 25, titkárnő:

"Tulajdonképpen igen, de szerintem ez itt már rég nem arról az ezresről szól. Ha bulizni megyek, viszek magammal elegendő pénzt taxira, piára, és mivel nem mindig tudom, kell-e majd belépőt fizessek, ezt is belekalkulálom. Itt sokkal inkább arról van szó, hogy eddig megtiszteltetésnek vettem, hogy ingyen mehettem be egy helyre. Hercegnőnek éreztem magam, a pasikat pedig előzékenynek tartottam, amiért készséggel kifizetik a belépőt, hogy velem bulizzanak."

"Bizonyos fiúkban megerősödhet az a képzet, hogy ha ők fizettek valamiért, akkor ellenszolgáltatásra is jogosultak, a lányokra pedig hajlamosak lesznek úgy gondolni, hogy ha már ingyen jöhettek be, nyújtsanak is valamit" - fejtegeti Teczár, mely gondolat kapcsán az alábbi kérdést tettük fel férfiolvasóinknak: Felmerült benned valaha, hogy mivel 1000 Ft-ot fizettél a belépésért, a szórakozóhelyen ellenszolgáltatásra vagy jogosult?

Forrás: Thinkstock

Viktor:

"Igen. Kiszolgálás, mosdóhasználat, tiszta pohár, köszönés, biztonsági őrök. Ennyi!"

Tamás:

"Én sosem gondolkodtam ezen. Elfogadtam, hogy a nők nem fizetnek, én igen, de ettől semmit sem vártam. Aki pasinak születik, oké, hogy nem kell szülnie, de fogadja el, hogy a legtöbb helyen belépőt kell fizetnie."

Egyre több ismert ember is felszólal a döntés, valamint Teczár Szilárd ellen, így tett a napokban Schobert Norbi is. Közösségi oldalára posztolt, Teczárnak címzett levelében is felmerült a szülés kérdése:

Egyenlőség vagy egyensúly?

"Képzeld el, ha a jövendő feleséged is a hatósághoz fordulna, mert te élvezel a gyereknemzés alatt, de ő súlyos fájdalmakat él át a szülésnél! Vezessenek áramot a férfiak heréjébe, miközben a nejük szül? Ébredj már! A világ nem az egyenlőségről, hanem az egyensúlyról szól!"

Teczár szerint a férfiakban azt erősíti meg a belépődíj fizetése, hogy fel vannak hatalmazva kezdeményező, aktív vagy éppen lovagias viselkedésre, a nők pedig jó esetben passzív beleegyezéssel fogadhatják az udvarias felkéréseket és felajánlásokat. Megkérdeztük Deáki Tímea párterapeutát, hogy mit gondol erről. Szakértőnk pedig megerősített minket abban, hogy azok a társadalmi problémák, melyeket Teczár említ, nem a bulibelépőkre vezethetők vissza.

Forrás: Thinkstock

Deáki Tímea, párterapeuta:

"Egészen ezen ügy kirobbanásáig a legtöbb szórakozni vágyó férfi nem gondolt bele abba, hogy mit vált ki belőle a tény, hogy a lányok ingyen bulizhatnak. Ha pedig eddig ez nem volt központi kérdés, akkor az is igaz, hogy maga a tény, hogy a nők nem fizetnek a szórakozóhelyeken, nem befolyásolja a férfiak nőkről alkotott gondolkodásmódját.

Ha néhány férfi mégis úgy gondolta eddig, a nők az ingyenes belépés okán felhatalmazták magukat arra, hogy a pasik játékszerei legyenek, azok nem emiatt gondolták ezt. Az ilyen típusú férfi nem tiszteli a nőt, és ennek semmi köze nincs a pénzhez. Az ilyen gondolkodású férfinak abból lehet csak hátránya, ha rájön, hogy a kiszemelt nőt attól nem tudja megkapni könnyebben, hogy nem fizetett belépőt."

Persze felmerül a kérdés, a nőknek miért gond, hogy a férfiak kezdeményeznek és udvariasan viselkednek?

Tímea:

"Manapság a férfiak kevésbé kezdeményezők, mint voltak néhány évtizede. Megváltoztak, összemosódtak a klasszikus férfi-női szerepek.

Ennek ellenére a nők szeretik a kezdeményezést és az udvarias viselkedést. Persze itt is vannak kivételek, de lássuk be, ha egy nő könnyen megszerezhető, a pasi rövidtávú stratégiája szerint nem visszautasítható. Itt megint az a konklúzió, hogy egy pasi vagy udvarias vagy nem, de a pénz - pláne nem egy belépő ára - ezen semmit sem változtat."

Miért szólok bele a szórakozóhelyek üzletpolitikájába? - teszi fel magának a kérdést Teczár, melyre végül nem ad kielégítő választ a cikkében. Nem szabad azonban szó nélkül elmennünk emellett sem. Tamás szerint ugyanis a szórakozóhelyek előzékenysége mögött meg kell látni a gazdasági döntéseket is.

Forrás: Thinkstock

Tamás:

"Tapasztalataim szerint korábban nem volt ennyire elterjedt, hogy a nők ingyen buliztak. Egyszer csak kipattant egy briliáns tulajdonos fejéből, hogy ha ingyen engedné be a nőket, több csaj jönne a helyre. Ahol pedig sok a nő, oda mennek a pasik, így pedig nálunk fognak fogyasztani.

Mára azonban a felkapott szórakozóhelyek pofátlanul magas italárakkal dolgoznak. A bulizók éppen ezért inkább otthon alapoznak, vagy még a buli előtt isznak egy olcsóbb helyen. Aki úgy megy le egy ilyen buliba, hogy ott fog majd berúgni, annak meg sem kottyan a belépő ára. Aki pedig korábban ivott már, bulizni akar és kiállta a sort, az már úgyis ki fogja fizetni a beugrót.

Véleményem szerint tehát semmi sem fog változni, csak a helyeknek lesz plusz bevételük azzal, ha mindenki fizet, nem csak az urak."

Természetesen szakértőnket is megkérdeztük, mi fog változni akkor, ha mondjuk a férfiak és a nők is 1000-1000 Ft-ot fognak fizetni belépéskor. Kíváncsiak voltunk, milyen hatással lesz ez a döntés az elutasítástól és a csalódástól félő fiatalok bulizási és ismerkedési szokásaira:

Tímea:

"Azt el tudom képzelni, hogy innentől kezdve a mennyiségi bulizás minőségibe megy át a nők esetében. Azt viszont nem, hogy ez bárkire nézve is befolyásoló lenne randizási oldalról. Hiszen ez az ezer forint talán nem olyan őrült összeg, amit ne lehetne kigazdálkodni egy szombat estére. Tévedés azonban azt hinni, hogy emiatt az ezres miatt a nők majd elmacsósodnak, és a szuperszexi miniszoknyát férfiakat elijesztő nadrágra cserélik.

Az egy másik kérdés, hogy miért fáj valakinek a nők ingyenes belépési joga, és miért gondolja úgy, hogy ezáltal prostituálódnak. Ez nem ezen, sokkal inkább a nők önmagukról kialakított képén múlik."

Teczár Szilárd még 2013 májusában fordult indítványával az ombudsmanhoz, aki viszont nem minősítette diszkriminációnak a panaszát. Elméletéről akkor saját otthonában mesélt:

A hely, ahol megtanultak szex nélkül élnihttp://www.life.hu/szeress/20131125-japanban-a-ferfiak-megtanultak-szex-nelkul-elni-a-nok-ragaszkodnak-a-szingliseghez.htmlDívák, akik sosem lesznek már boldogokhttp://www.life.hu/szeress/20131124-jennifer-aniston-justin-theroux-brad-pitt-angelina-jolie-es-britney-spears-a-hazassagrol.htmlTévhitek, melyekkel a pasik ámítják magukathttp://www.life.hu/szeress/20131119-randi-egeszseg-es-csajozasi-tippeket-tanulnak-a-ferfiak-az-eletmodmagazinokbol.htmlPasik, akik pénzért hazudnak a szingliknekhttp://www.life.hu/szeress/20131118-keso-huszasok-korai-harmincasok-a-bulizasrol-szorakozohelyekrol-ferfiakrol-es-a.htmlHa van kémia, férfi és nő nem alszik együtthttp://www.life.hu/szeress/20131118-miert-alszik-egyutt-egy-ferfi-es-egy-no-az-elso.htmlHa már az ágyában vagy, csináld végig!http://www.life.hu/szeress/20131115-deaki-timea-a-lifehu-szakertoje-segit-hogy-vane-tuti-trukk.htmlElnézést, mióta van a férfiaknak lelkük?http://www.life.hu/szeress/20131115-deaki-timea-parterapeuta-segit-megerteni-miert-sirnak-a-pasik-es.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.