Ezért hazudik a férfi, ezért sír a nő - Így dobjuk oda az érveinket

2015.07.17. 18:06

Naphosszat elemezhetnénk a hűtlenség okait, a félrelépések miértjeit, egyértelmű recept, ellenszer azonban továbbra sincs rá. Sorozatunk, amelyben végigvettük, hogyan nyomulnak más nők a pasijainkra, mit gondolnak a megcsalásról a férfiak, és miért is jövünk össze valakivel, akiről tudjuk, hogy kapcsolatban él, igyekszik kapaszkodót nyújtani ezen a bizonytalan terepen. Most a Life.hu párterapeutája teszi fel a témára a koronát érveivel és véleményével.

Deáki Tímea szerint a nagy találkozás pillanatában a férfi és a nő leginkább csak imponáló dolgokat oszt meg a másikkal. "Szeretik az emberek a legjobb arcukat mutatni azokban a helyzetekben, amikor komoly tétje van a dolognak. Sőt inkább úgy fogalmaznék, hogy nem tudják nem a legjobb oldalukat kidomborítani, hiszen ez egy zsigeri állapot" - kezdi az elemzést a szakértő.

Forrás: Thinkstock
Nem tudhatod, van-e barátnője...
"Ilyenkor az ember a cél érdekében, a pozitív stressz hatására, merthogy ilyen is van, intenzívebbé, aktívabbá válik. Ebben a fokozott állapotban, amikor a cél a nő megszerzése, a legritkább esetben kerül szóba, hogy a férfi már elkötelezett."

"Ilyenkor hiába működik a kémia, lehet, hogy egy elvekkel bíró nő minden szerelemérzése mellett azonnal hárít, és nem ad esélyt a férfinak."

"Ha valamikor ezután derül fény a mögöttes kapcsolatra, és már mélyek az érzelmek, onnan kezdve a nő (a szerető) minden ponton felmenti magát, a férfit és a helyzetet, akkor is, ha a lelkiismerete azért dolgozik. A tényleges konfliktusok akkor kerülnek elő, amikor a férfi majd hezitál, és nem tud dönteni a két nő között" - állítja Deáki Tímea.

Párterapeutánk véleménye szerint ha a nő már a kapcsolatkialakítás pillanatában tudja, hogy a férfi elkötelezett, az egy kicsit más eset. "Nem azt jelenti, hogy az ilyen típusú nőknek ne lennének elvei, de a szerelemérzés, a birtoklási vágy, a tudat, hogy ő majd megmutatja a férfinak, hogy milyen egy remek társ, feloldozást ad."

Ilyenkor még előbb törnek fel belőle az Összejövök a pasival akkor is, ha tudom, hogy van barátnője című cikkünkben részletezett gondolatok, miszerint:

- A nő tehet arról, hogy a férfi így bánik vele
- Velem ezt nem lehetne megcsinálni
- Tulajdonképpen nekem ezzel nem is kell foglalkoznom, hiszen ez az ő (férfi) döntése
- Úgyis hamar rájön, hogy én vagyok az ideálisabb számára, és akkor ejti a nőt
- Biztos, hogy már nincs köztük semmi, csak nehezen konfrontálódik stb.
Forrás: Thinkstock

"Hogy ez mekkora csapda, arra előbb-utóbb rájönnek az emberek. Az a férfi ugyanis, aki szemrebbenés nélkül játszik két kapura, nem valószínű, hogy az új partnerével szemben tisztességes lesz a jövőben" - tájékoztat minket Tímea. Erről a jelenségről egyébként a Miért gondolja a nő, hogy a férfi megváltozik érte? című cikkünkben írtunk.

Deáki véleménye szerint persze vannak olyan a férfiak, akik valóban nem akarják megbántani a jelenlegi partnerüket, mégis elkezdenek újabb préda után futni. Itt számos ok lehet:

- Elképzelhető, hogy fél egyedül maradni, ezért még fogja az egyik ágat, amíg nincs egy újabb. 
- Lehet, hogy kihűlt a kapcsolat, de mert nem szereti a konfliktust, inkább egy új szerető felvállalásával provokálja ki a nőből a szakítást.
A szakértő tanácsa:
"Tény, hogy a konfliktusok felvállalása gyakran fájdalmas, mégis hosszú távon célravezető, és nem utolsósorban ez a legtisztességesebb."

A Jazz + Az egykori slágerének, a Helló, édes című számnak néhány sora tökéletesen ide passzol:

"A tönk meg a széle, és csönd. A szív pedig döng és kisebesedik. Ahogy a se-ki-se-be-figura végzetesedik. Lélekszakadok, bujdokolok, de nincs mit tenni ellenem. Aki nincs velem, én mindig azt szeretem. Egy, két, há! Ismertek engem! Küldjetek el, csak nekem ne kelljen!"

Deáki Tímeafélrelépéspárkapcsolati szakértőszakértőnőkférfiakférfinapi hímpárkapcsolatkapcsolathűtlenségmegcsalás