A gyermekvállalást évszázadokon át a boldogság forrásának és az élet értelmének tartottuk. Mára azonban nemcsak a gyereket vállalló családok száma csökken rohamosan, de egy olyan kutatás is napvilágot látott, amely szerint a gyermektelenek boldogabbak is, mint azok, akik már legalább egy babát vállaltak. Legalábbis ez derül ki a brit Open University felmérésből - írja a The Guardian.

Az Open University több mint ötezer, vegyes korcsoportba tartozó párt vizsgált, akikkel kérdőíveket töltettek ki és interjúkat készítettek. Ahogy az már csak az ilyen felmérések esetében lenni szokott, a résztvevők társadalmi státusza és a szexuális beállítottságuk is eltérő volt.

A vizsgálat végül igencsak megdöbbentő eredménnyel zárult. Amikor ugyanis a résztvevőket a kapcsolatuk milyenségének és minőségének az értékelésére kérték, a gyermektelen férfiak és nők átlagosan magasabb pontszámot adtak maguknak, mint a már szülővé vált válaszadók. Tehát a gyermektelen házasok boldogabbak, elégedettebbek voltak a párkapcsolataikkal, mert úgy érezték, társuk jobban értékeli őket. Mindemellett arra is fény derült, hogy a gyermektelenek lényegesen többet tesznek a viszonyuk ápolásáért, gyakrabban beszélgetnek, és több időt szánnak egymásra.

További érdekességek:
Amikor épp nem a párkapcsolati és házassági elégedettséggel kapcsolatban kérdezték a párosokat, hanem az élettel való általános megelégedettségen volt a hangsúly, akkor máris az anyák bizonyultak a legboldogabbnak, míg a gyermektelen nők voltak a legkevésbé boldogok.

A gyermektelen férfiak pedig épp csak egy hajszállal tűntek boldogtalanabbnak, mint az édesapák.

Amilyen egyszerűnek is tűnik ez a kutatás, és bármennyire is logikusnak hatnak az eredményei, annyira sok kérdést vetett fel bennünk. Például azt, hogy honnan is tudhatnák a gyermektelenek, mennyire boldog az, aki a karjában tarthatja a gyermekét? És hogy hasonlítható össze egy agglegény boldogságszintje egy nagycsaládos apukáéval? A megfejtéshez Deáki Tímea párterapeuta szakértőnket hívtuk segítségül.

"Fontos felvetés, hogy azok a párok, akiknek nincs gyermeke, honnan is tudnák, hogy boldogabbak-e vagy sem attól, hogy ők még nem szülők. Hiába veszik körül ezeket az embereket gyerekkel rendelkező családok, attól még nem tudnak a gyermeknevelésről, annak örömeiről és bánatairól valós képet alkotni, méghozzá azért nem, mert a hosszabb-rövidebb találkozások alkalmával csak egy nagyon szűk részre lesz rálátásuk" - kezdi érvelését a Life.hu szakértője, akinek meglátása, hogy más gyereke mindig idegesítőbb a sajátunknál. És ebben azért van valami...

"Az ösztönöknek óriási szerepe van ebben az egész rendszerben. Egy hosszabb repülőút során megfigyelhető, hogy mennyire jól viselik a szülők gyermekük sírását, még aludni is tudnak mellettük, nem úgy az idegenek. És ez a velük együtt utazó olyan emberekre is igaz, akiknek egyébként van gyerekük, csak épp nincs velük."

Szóval a gyermektelen párok boldogsága leginkább a kiszámíthatóságról, a nyugalomról, és arról szól, hogy még valóban ők irányítják a napi történéseiket, és nem egy kisgyerek. Mivel azonban nem tudják, csak sejtik, elképzelik a másik oldal kényelmetlenségeit, leginkább a meglévő életüket határozzák meg alap boldogságnak.

Abban, hogy miként lehetséges, hogy a gyermektelen férfiak csak egy hajszálnyival boldogtalanabbnak az apáknál, szakértőnk szerint azt kell látni, hogy közel azonos mértékben boldogok. Ennek a magyarázata pedig nagyon egyszerű. A férfi egészen addig nem tudja, hogy mit hagyott ki azzal, hogy még nem vállalt gyermeket, amíg az be nem következik.

Vajon miért mondja a legtöbb férfi, aki húzta a családalapítást, hogy ha tudtam volna, hogy milyen klassz dolog apának lenni, már rég beadtam volna a derekam?

"Véleményem szerint a gyermektelenek annyiban boldogabbak, hogy még nem tudják, milyen a másik oldal. Vagyis igazából ők nem boldogabbak, csak függetlenek, ami nyilvánvalóan szabadság, így boldogságérzettel társul. A megfelelő kérdés, amire a kutatásnak választ kellett volna adnia, itt inkább az lenne, hogy a már gyermekkel bíró szülők mikor voltak boldogabbak. Bár ezt nem biztos, hogy meg lehet válaszolni."

Emberek vagyunk, bárhol is élünk a világban. Igaz ugyan, hogy ez az egész gyerek, nem gyerek kérdés csak a fejlett társadalomban éleződött ki ennyire.
Hazai vizeken:
"Magyarországon is olyan emberek élnek, akikre hasonló mértékben hat a nyugati kultúra és a mindenhonnan érkező befolyás. A fiatal párok szeretnék kiélvezni a szabad éveiket, de ez korábban sem volt nagyon másként" - állítja Deáki Tímea.

Mindent összevetve a magyar emberek között is számos pár van, volt és lesz is, akik boldogabbnak vélik gyermektelen életüket, ami egy ideig normális is. Sok év együttélés és megfelelő egzisztenciális alapok meglétével azonban időszerű a gyermekvállalás. Bármilyen hihetetlennek is hangzik, de azt fogják érezni, hogy ugyan nagyon átalakult az életük, de az egyértelműen kijelenthető, hogy ők bizony boldogok maradtak.