Rengeteg kutatás foglalkozik a flörtölés és ismerkedés közbeni hangszínváltozással, a nők búgó hangjával és a féfiak magabiztosságot sugárzó, mély tónusaival. A Life.hu-n olvashattunk korábban egy levelet is, ahol egy olvasó osztotta meg velünk, hogy a hangja miatt vonzódik az egyik kollégájához. Most annak jártunk utána, miként használhatjuk fel okosan a hangukat ismerkedéskor.

Susan Hughes, a pennsylvaniai Albright College pszichológus professzora szerint a férfiak nem tudnak szándékosan szexinek hangzani, ezzel szemben a nők képesek arra, hogy mélyebb, búgó hangon intonáljanak, ha úgy hozza az élet - írja a CBS News.

Felmérésükből ugyanis kiderült, hogy amikor a hölgyek vonzónak és szexinek akarnak hallatszani, mélyebb hangra váltanak és rekedtebb hangon szólalnak meg. A nők tisztában vannak vele, hogy egy megigéző hang gyakran a testi vonzerő velejárója is lehet. Ezt állítják a kutatók, akik arra is rájöttek, hogy mind a csajok, mind pedig a pasik képesek arra, hogy megváltoztassák a hangjukat azért, hogy intelligensebbnek tűnjenek.

Forrás: Thinkstock

Egy másik tanulmány azonban épp szembemegy ezzel a teóriával. Korábban azt gondolták, hogy a mélyebb hangú férfiak és a magasabb hangú nők hangja a vonzóbb, mert ez nagyobb, illetve kisebb testméretre utal. Ezzel ellentétben most azt sikerült bebizonyítani, hogy az iránt érezhetünk természetes vonzódást, akiknek a sajátunkhoz hasonlít a hangja. A kanadai British Columbia Egyetem felméréséből kiderült, hogy azokat kedveljük jobban, akik hozzánk hasonló intonációval, hangszínnel és akcentussal beszélnek. Erről a vizsgálatról bővebben a Huffington Post is beszámolt.

Hogy mégis melyik kutatás áll közelebb a valóságoz, arról Deáki Tímea párterapeutát kérdeztük.

Tényleg képesek vagyunk mélyebb hangra váltani, ha vonzónak akarunk tűnni?

"Ha egy nőnek tetszik egy férfi, azonnal megváltozik a hangja. Van, aki csendes, visszafogott, és van, aki harsány lesz. Nem biztos, hogy egyből mélyebben is beszél majd, de az tény, hogy ennek látható, illetve hallható jelei lesznek" - kezdi érvelését a szakértő, aki szerint előfordul, hogy ez annyira szembetűnő, hogy a nő maga is észreveszi, a megszokottól eltérően beszél. "Szokták mondani, hogy a nők búgnak. Kicsit ahhoz hasonlítanám ezt az állapotot."

Ez tudatosan irányítható, vagy magától megtörténik?

"Van, aki tud játszani a hangjával, de ahhoz eléggé kell ismernie önmagát. Ha volt korábban pozitív visszacsatolása azzal kapcsolatban, hogy megváltoztatta a hangszínét, biztosan alkalmazni fogja máskor is."

Forrás: Thinkstock

Azt már tudjuk, hogy a mélyebb hang szexis egy férfi esetében, de biztos, hogy a hölgyeknél is a mélyebb hang a vonzóbb? Vagy inkább az azonos dialektuscsoport a vonzalom alapja?

"A hölgyek alapvetően magas hangúak, ezért első körben meglepő lehet egy férfi számára, ha a nő nem várt módon, mélyebb hangon szólal meg. Ha a férfiakban azért szeretjük a mély hangot, mert az magabiztosságot sugall, akkor elfogadható, hogy a nők is határozottabbnak tűnnek ilyenkor. Márpedig egy határozott nő az ismerkedésben a férfi malmára is hajtja a vizet."

Miképpen befolyásolja a hang, hanglejtés, hangsúly az ismerkedést?

"Már az egész kicsi lányok is be tudják vetni a hangjukat egy-egy dolog megszerzése érdekében. Gondoljunk csak arra, amikor egy négyéves mondjuk számunkra kényeskedő, kérlelő módon kér fagyit, játékot, bármit. Felnőtt korban is valami ilyesmiről van szó. Sok esetben a férfiak ellágyulnak a nők hangjátékától."

Forrás: Thinkstock

Vannak tippek, trükkök, melyekkel érdemes esetleg egy randin játszani, amit ki lehet használni?

"A természetesség a legjobb fegyver. Ha beindult a kémia, akkor a nő hangszíne úgyis megváltozik egy kicsit, amit lehet, hogy a partnere nem is vesz észre. Maximum abból láthat valamit, hogy vonzóbb lett a szemében a nő. Amúgy meg hiába búg a nő, vagy mélyíti el szándékosan a hangszínét, a végén ez csak egy része lesz az egésznek. Mindenen pedig nem lehet, és nem is kell változtatni."