Dübörög a focivébé, zajlanak a meccsek, otthon azonban gyűlnek a viharfelhők. Lehetnek ugyanis akármilyen szexi félistenek a pályán, nem minden nőnek fűlik a foga napi két-három meccs végignézéséhez. Aki pedig nem rajong a futballért, nem szívesen statisztálja végig a világbajnokságot. Deáki Tímea párterapeuta segít, hogyan vészeljük át ezt az egy hónapot.

Nem csak a stadionban, a lakáson belül is komoly szabályok vonatkoznak a résztvevőkre. A csatárok esetében gond, ha lesen vannak, de a nappaliban is járhat sárgalap akkor, ha az ember lánya rossz helyen áll. Például a tévé előtt. 

Az a nő, aki valamit is tud a férfiakról, és tisztában van azzal, hogy a párja mekkora focirajongó, tudván tudja, hogy ilyen kaliberű sportesemény idején, mint amilyen a brazíliai vébé is, a meccsek idejére a televízió a pasié. Bele sem érdemes menni olyan parttalan vitákba, hogy miért is kell minden meccset, plusz az ismétléseket és az összefoglalókat megnézni, vagy hogy minek izgulja végig valaki a Mexikó-Kamerun összecsapást, ha egyszer a braziloknak szurkol. Ez ugyanis nem erről szól...

Forrás: Thinkstock

Az egészséges kompromisszumokon túl azonban ha nem tartja be mindkét fél a szabályokat, nyár közepére csúnya vége lehet az őrült rajongásnak. Hogy veletek ez ne történjen meg, és hogy a döntőt ne szakítás kövesse, a Life.hu párterapeuta szakértőjét hívta segítségül. A bíró szerepében Deáki Tímea.

Hogyan kezeljük, ha a párunk teljesen rákattant a focivébére, nem foglalkozik velünk, sem a családdal, nem viszi le a kutyát, nem dobja ki a szemetet, és nem törődik a kötelességeivel?

Ha a párunk nem egy minden világversenyt őrületesen végigülő pali, akkor mindenkinek az a legjobb, ha egy évben egyszer adunk neki egy hónap (vagy ameddig az általa preferált torna tart) olyan szabadságot, amit ő is annak tart.

Ahogy egyéb kérdésekben, úgy ebben is lehetnek ugyanis félreértések azzal kapcsolatban, hogy kinek mit jelent szabadnak lenni. A férfiak a szeretett nő kedvéért sokszor, sok mindenről képesek lemondani, még akkor is, ha nem mindig értik az okokat. Aki őszintén magába néz, és azt látja, hogy a párja bizony hajlandó önös érdekeit olykor-olykor háttérbe szorítani, az ne is gondolkodjon azon, hogy mit kell tennie a vébé alatt!

Hogyan rángassuk vissza legalább két meccs között kicsit a valóságba?

Jó, ha a párok az elején megbeszélik ennek az egy hónapnak a menetét. Ez a nőnek is jó alkalom arra, hogy kicsit magában, baráti vagy családi környezetben töltse ideje egy részét. Persze nem kell most akkor hetekre kivonulni a férfi életéből, de fontos, hogy a csajok is szervezzenek maguknak programokat.

Ha mégis otthon van a nő két meccs között, fontos, hogy ne rontson a párjára a mérkőzés lefújása percében. A férfi ugyanis ilyenkor még nincs jelen. Mert hiába fújta le a bíró a meccset, a pasi még ilyenkor számol, elemez. A legjobb, ha megvárja, hogy a férfi tegye meg az első lépést. A sportrajongó akkor érzi magát teljesen jól, ha a kedvese azon túl, hogy békén hagyja, még támogatja is. Kajával, piával, csenddel. Lesz eredménye, érdemes rá várni!

Mit tehetünk, ha a szexuális életünkben is változás mutatkozik? Ha az esti, sokszor éjszakai meccsek, a kocsmázás, a haverok és az egyéb tényezők miatt nem jut idő egymásra?

Amelyik kapcsolatba nem fér bele, hogy pár hétig kicsit visszaessen a szex, ott valami egészen más gond is van. A sok éjszakázás, a végeredménnyel és várakozással teli izgalom elterelheti a férfit az ágytól. Az persze fontos, hogy ez csak erre az időszakra szóljon, és azt sem kell feltétlen hagyni, hogy teljesen megszűnjön egy hónapig. A kevesebbel viszont megéri a nőnek beérni a vébé idejére, hiszen a másik út a parttalan vita. Az azonban fontos, ha a nő ebben partner, egy esetleges hasonló helyzetben (például ha ő egy lelkitréning-sorozaton vesz részt, ami teljes odafigyelést és elvonulást kíván) a férfinak is megértőnek kell majd lennie. Ezt is érdemes jó előre tisztázni, nehogy eltolódjanak az arányok.

Forrás: Thinkstock

Hogyan kerülhetjük el a folyamatos veszekedéseket emiatt?

A legjobb, ha ezt eleve úgy fogja fel a nő, hogy ettől lesz majd a párja kedves és elragadó. Ez egy befektetési időszak, ami akkor térül csak meg, ha a férfi nem áll folyamatos kereszttűzben. Vagyis a veszekedés elkerülésének lehetősége egyértelműen a nő kezében van. A becsmérlő, lekicsinylő megjegyzések rossz irányba is vihetik a kommunikációt és akár magát a kapcsolatot is. Ha valaki nem ért egyet párja hóbortjával, ne tegye, de ennek ne nagyon adjon hangot. Biztosan a másik félnek is van olyan dolga, amit a párja nem ért, mégsem tesz megjegyzéseket.

Mi a dolga ma a tökéletes barátnőnek, feleségnek a focivébé ideje alatt?

Nem egyértelműen kijelenthető, hogy egy nőnek mi a dolga ebben a helyzetben. Minden attól függ, hogy milyen a kapcsolatuk. Van focirajongó, akinél belefér az is, ha egy-egy meccset ki kellett hagynia, és van olyan, aki egy hónapig csak ebben a lázban ég. A feleségnek, barátnőnek annyi a dolga csupán, hogy ismerve társát, igyekszik mindkettejük számára nemcsak elviselhetővé, de komfortossá is tenni ezt az időszakot. Arról persze ne feledkezzünk meg, hogy ez kölcsönös empátia legyen, és a férfi is hasonló odaadással kezelje nője hóbortosnak vélt szokásait. És akkor minden rendben lesz!