Gólyatáborbotrány: "A szülők tehetetlenek, az intézmény felelőssége viszont óriási"

Forrás: Thinkstock -
felelősség nemi erőszak ELTE erőszak gólyatábor bűncselekmény szülők egyetem szervezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy arról a Life.hu is beszámolt, augusztus 30-án hajnalban szexuálisan bántalmaztak egy fiatal lányt az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar gólyatáborában. A Kaposvári Törvényszék közlése szerint hétfőn előzetes letartóztatásba helyeztek egy 38 éves budapesti férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a fonyódi gyermektábor területén bántalmazott és megerőszakolt valakit. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem elhatárolódik, ezt azonban nem biztos, hogy megteheti.

"A rendezvény programjaitól függetlenül történt atrocitás esetében a biztonsági szolgálat és a szervezők az észlelés nyomán a kellő határozottsággal léptek fel, valamint gondoskodtak a sértett jogérvényesítéséről, személyes támogatásáról" - írja sajtóközleményében az intézmény, aki szerint a tábor szervezett programjai során a résztvevőket nem kényszerítették semmire, és nem a programokhoz kapcsolódóan történt a bűncselekmény.

Forrás: Thinkstock

Ki a felelős egy ilyen helyzetben?

1. A szülő?

Ezzel persze még koránt sincs vége a történetnek. A Life.hu párterapeuta szakértője, Deáki Tímea szerint ugyanis hibák bárhol és bármikor történhetnek, ennek ellenére óriási az iskola felelőssége. "A szülőknek ilyen helyzetben abszolút nincs kontrolljuk sem a gyerekük, sem pedig az események felett. Elengedik őket, mert az új közegbe való beilleszkedés ilyenkor mindennél fontosabb, de onnantól kezdve kicsúszik a kezükből az irányítás. Két dolgot tehetnek. Izgulhatnak és hívogathatják a gyermeket, de ez később belső feszültségeket szíthat a családban. Vagy pedig megbíznak a csemetéjükben, és abban, hogy biztonságban lesz, ha már ilyen jó nevű helyre vették fel."

Deáki Tímea véleménye szerint a család tehetetlen, mivel kis túlzással épp a gólyatáborba indulás pillanatáig volt meg az idejük és a lehetőségük arra, hogy mindent megtegyenek annak érdekben, a gyermek ne vesszen el, és lehetőleg ne kerüljön ilyen, vagy ehhez hasonló helyzetbe. "Ekkor már nincs mit tenni, kénytelenek vagyunk elengedni, és le kell nyelni a békát" - állítja szakértőnk.

2. A szervezők?

"Gyakorlott gólyatábor- és egyéb egyetemi rendezvények korábbi rendezőjeként úgy gondolom, hogy ha illetéktelen személy van a táborban, az egyértelműen a szervezők problémája. Egy gólyatábor szűrt és zárt közeg, a szervezőknek pedig kontrollálniuk kell, ki tartózkodhat a tábor területén" - kezdi érvelését egy, a neve elhallgatását kérő korábbi hallgató, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen több gólyatábor szervezésében vállalt szerepet. "A felsőbbéves diákokból álló szervező csapat mellett természetesen a tábor tulajdonosainak, alkalmazottainak, a kiszolgáló személyzetek, fotósoknak, pultosoknak és a biztonsági őröknek bejárásuk van a gólyatáborba, ettől függetlenül azonban, ha őket munkaidejükön kívül a szervezők nem küldik el - ahogy ez vélhetően a fonyódligeti bűncselekmény esetében is történt -, egyértelműen őket terheli a felelősség."

3. Az intézmény?

"Hangsúlyozzuk, hogy az ilyen aljas bűncselekmények gyanúja esetében különösen fontosnak tartjuk az áldozat fokozott védelmét, a személye iránti tapintatot, az esetlegesen szükségessé váló pszichológiai segítség biztosítását, valamint elutasítjuk az ilyen cselekmények relativizálását, rosszízű bulvárosítását" - zárta közleményének sorait az ELTE, aki ezzel mind az emberi mulasztás, mind pedig a hallgatók veszélyeztetésének kérdése elől elzárkózik. Szakértőnk szerint persze logikus, hogy a tábori személyzet jelen van a rendezvényen, ez viszont óriási veszélyforrás. "Vannak különböző defektusokkal és frusztrációkkal élők, akikből sajnos ezek bármikor kitörhetnek."

Forrás: Thinkstock

Hogyan fajulhat szexig egy ilyen buli?

"Ez persze egy speciális helyzet, hogy tudomásunk van arról, külső személy követte el a támadást. Ugyanez azonban könnyen megeshetett volna úgymond a táboron belül is" - véli Deáki Tímea, aki szerint az egyetemi gólyatábor az, ahol a tinédzserek először vannak igazán távol a szülőktől, és az érzés, hogy részben kiszakadtak az otthon kötelékeiből, extra felszabadultsággal tölti el őket. "És akkor ott van még a csoportkohézió kérdése is. Látják egymást, azonosulni akarnak a társaikkal és érthető módon be szeretnének illeszkedni a csapatukba, vagy az adott tanulóközösségbe. Részesei akarnak lenni a bulinak, majd pedig vagányságukkal és bevállalósságukkal akarnak kitűnni a többiek közül. Ezek egyenesági következménye egy sor rossz döntés, ami ráadásul alkoholos, vagy egyéb befolyásoltság esetén nem is tűnik olyan súlyosnak."

Marcsi, 20, mérnökhallgató egy vidéki főiskolán

"Én tavaly voltam gólyatáborban, ami hatalmas élmény volt. Fel sem merült, hogy esetleg nem megyek, hiszen úgy hallottam, elképesztő hátránnyal indul, aki kimarad a buliból. Az ivós, és esetenként vetkőzős játékokból is igyekeztem kivenni a részem, mert úgy éreztem, hogy meg kell tennem dolgokat, meg kell innom a különböző piákat, vagy épp le kell vetnem a ruháimat a csapatért. A pontszámokért, a győzelemért és a közös örömért.
Alkoholból persze nem volt hiány, így akik a gimis évek alatt annyira nem szoktak hozzá, hamar kiütötték magukat. Azt tapasztaltam, hogy a szervezők ilyenkor segítették a bajba jutottakat, egy fiú például a lábujját is eltörte, őt azonnal kórházba vitték, mert a mentő lassan ért volna ki.
Életem egyik legnagyobb élménye volt a tábor, legfőképpen azért, mert még sosem volt részem ilyesmiben. Láttam, ahogy másoknál lazulnak az erkölcsök, hallottam, hogy többen a szexig is elmentek az aznap megismert csapattársakkal, de úgy gondolom, nekem sikerült tartanom magam. A szüleimnek persze a lehető legkevesebbet meséltem el ebből."
Forrás: Thinkstock

A BME táborszervezője elmondta, hogy rendezőként igyekeznek felkészülni a szexuális helyzetek kezelésére is. "Ez egy nehezen irányítható folyamat, de bizonyos szervezői intézkedések elébe mehetnek a dolgoknak. Ilyen például, hogy nem alakítunk ki koedukált szobákat, valamint a helyszínválasztásnál figyelünk a külön vizesblokkokra. A tábor ideje alatt biztonsági szolgálat segítségét vesszük igénybe, mert előfordulhat, hogy nem jut elég szervező a gólyák megfigyelésére, továbbá ők védik éjjel-nappal a programhelyszínt is. Volt olyan év, amikor együttműködtünk óvszergyártó cégekkel is, és kértük, hogy promóciós céllal jelenjenek meg a táborban.

A szervezőknek és a csoportvezetőknek ki van adva, hogy nem közeledhetnek a gólyáikhoz, nem érintkezhetnek velük, és ezt nagyon szigorúan szankcionáljuk is. Egy esetleges szexuális, vagy erőszakos helyzet a legritkább esetben alakul ki csapatvezető és új hallgató között, legtöbbször a gólyák együtt lesznek részesei ezeknek a kalandoknak."

Ha más mesélte volna, nem hiszem el

"Az egyik legismertebb budapesti egyetemre jártam, és ott például a gólyatábori csoportvezetők pluszpontokat osztogattak azoknak a csajoknak, akik levették a melltartójukat, de más, ennél gusztustalanabb sztorikat is hallottam. Ha más mesélte volna, nem hiszem el, de a két szememmel láttam, hogy azokkal a lányokkal, akik kicsit is kaphatók voltak az ilyesmire, gondolkodás nélkül megcsinált(att)ak bármit" - osztotta meg velünk egy volt hallgató.
Forrás: Thinkstock

Deáki Tímeától is megkérdeztük, mi lehet az oka, hogy évről érve durvább egyetemi botrányok kapnak szárnyra a gólyatáborszezon alatt. Szakértőnk az egyre lazuló erkölcsök mellett azt is kiemelte, hogy ezen generáció életében már annyira fontos szerepet játszik a közösségi média, hogy képes a barátokat, ismerősöket, osztály- vagy évfolyamtársakat teljesen elválasztani egymástól. Azzal ugyanis, hogy leginkább a Facebookon tartják a kapcsolatot, egyre távolabb jutnak egymástól. Egy gólyatáborban aztán hirtelen mindenki elképesztően közel kerül, és egyik percről a másikra számtalan potenciális partnerjelöltre és ismerkedési lehetőségre tesz szert a legvisszahúzódóbb gólya is. "Elképzelhető, hogy ezekben a helyzetben élik meg legelőször a férfiasságukat és a nőiességüket a frissen felvett egyetemi, főiskolai hallgatók. Utóbbi persze egy jóval kiszolgáltatottabb állapot, ahogy ezt az idei, sajnálatos esemény is mutatja."

Fesztiválszex és a magyarok

A gólyatáborokban vagy akár a fesztiválokon "még azok is felbátorodnak, akik a hétköznapi életben inkább zárkózottabbak, és csak nehezen lépnek kapcsolatba idegen emberekkel" - derül ki a Durex nagy nyári, kérdőíves szexfelméréséből, amely kifejezetten a fesztiválokra vonatkozott. A magyar válaszadóknak például 51 százaléka vallotta be, hogy a fesztiválokon sokkal felszabadultabb és könnyebben ismerkedik, mint odahaza. A többi érdekes adatot ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

Fesztiválkufircok évszaka: így szexelték végig a nyarat a magyarokhttp://www.life.hu/intim/20140831-szex-a-fesztivalokon-es-fesztivalszex-magyarorszagon-meglepo-kutatasi-eredmenyekkel.htmlFesztiválozni a szabadság érzése miatt jó. A sátorállítás közbeni nevetésekért, a leérkezés utáni első sör ízéért, a kedvenc együttesünk fellépésének elképesztő közelségéért, a barátokkal töltött pillanatokért, az artikulálatlanul üvöltésekért és a hideg vizes zuhanyzásokért. Nem csoda hát, hogy ebben a hihetetlen szabadságban és felszabadultságban az érzelmeink is velünk szárnyalnak, mulatnak és borulnak meg, ha éppen arról van szó.IntimThinkstockA szerelem mindenkinek jár: társkeresők romáknak, rondáknak és fogyatékkal élőknekhttp://www.life.hu/intim/20140827-tematikus-tarskeresok-partalalo-oldalak-ismerkedeshez-boldogsag-megtalalasahoz.htmlSosincs egyszerű helyzetben, aki internetes társkeresésre adja a fejét. Mindenki fél és határozatlan, bizonytalan az adatbiztonság, valamint az is, ki ül a másik oldalon. A rossz randik elkedvetlenítenek, ráadásul hatalmas akaraterő kell annak belátásához is, hogy bizony külső segítségre van szükség a boldogság megtalálásához. Ezeket a kellemetlenségeket igyekeznek enyhíteni a tematikus párkeresők.IntimOrigoMeghíztál, nem vonzódom hozzád: hány kiló plusz fér bele egy házasságba?http://www.life.hu/intim/20140823-meghizas-a-hazassag-alatt-szexualis-vagy-csokkenese-es-egyeb-problemak.htmlA Life.hu nagy nyári könyvajánlójában röviden bemutattuk már Dr. Brandy Engler Férfiak a díványomon című könyvét. Azt a kötetet, melyben a csinos szexuálpszichológusnő arról mesél, milyen témák jönnek elő, amikor a férfiak terapeutához fordulnak szexuális problémáikkal. A legpikánsabb fejezetek közül válogattunk.Intim--Magyar lányok külföldi pasival: "Jobb, ha egy Manuelo vagy egy Björn sündörög"http://www.life.hu/intim/20140815-magyar-lanyok-kulfoldi-pasival-magyar-arab-vegyes-hazassag-eloiteletek-tarskereses.htmlSztereotípiák, általánosítások, hiedelmek, félelmek, tapasztalatok és élmények. Akinek volt kapcsolata külföldivel, azért, akinek nem volt, azért lázad a vegyes kapcsolatok ellen. Vagy épp ellenkezőleg, védi az álláspontját, miszerint működhet a dolog. Irigyek és gyávák? Csalódottak vagy tapasztaltak a magyarok ebben a témában? A kommentekből kiderül.Intim--Multiorgazmus: jó hír, a szünet nélküli élvezet is tanulhatóhttp://www.life.hu/intim/20140815-tobbszoros-orgazmus-sorozatos-elvezet-multiorgazmus-a-noknel.htmlAzt mondják, körülbelül 30 éves korunkra érünk el a nemiségünk csúcsára. Ezzel magyarázható, hogy fiatalabb korban sok nő képtelen a sorozatos orgazmusra. Amikor azonban beköszön a multiorgazmus, nem értjük, mi is történik a testünkkel. Így esett ez Julival is, aki Győri Szilviához, a Life.hu szakértőjéhez fordult, hogy miképpen őrizheti meg megszerzett tudását.Intim--Férfiak, akik tábori tanfolyamokon tanulják a tökösségethttp://www.life.hu/intim/20140807-ferfiak-klubja-kommunikacios-en-onbizalom-taborok-csajozasi-tanfolyamok.htmlÚgy érzem, jól kommunikálok a környezetemmel, képes vagyok kapcsolatokat kialakítani és ápolni is tudom azokat. Hiszem, hogy kellően nyitott és magabiztos vagyok. Ha olyan társat keresnék, aki hozzám hasonlóan mindezen képességekkel bír, akkor a legjobb lenne, ha rögtön a férfiaknak szóló életmódtréningek környékén szaglásznék? Minden bizonnyal igen...Intim--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.