Vannak tehetős, a családi nyugalmat és biztonságot mindennél fontosabbnak tartó férfiak, akik azt mondják: kedvesem, ne csinálj te semmit, maradj itthon, foglalkozz csak a család ügyeivel, én majd eltartok mindenkit. Szép és megnyugtató tud lenni egy ilyen kijelentés. Vagy mégsem?

"A barátnőm mesélte, hogy a párja hallani sem akar arról, hogy dolgozzon. Nemrég megszűnt a munkahelye, de a barátja egyfolytában lebeszéli az álláskeresésről, mondván majd ő eltartja. A lány hajlik rá, de motoszkál benne, hogy nem azért tanult ennyit, hogy aztán otthon üljön és némán azon lamentáljon, mi mindenre lenne képes, ha gondolkodhatna, alkothatna. Mégis miféle kompromisszum ez?"

Forrás: Thinkstock

 Párterapeuta szakértőnkkel, Deáki Tímeával eredünk most azoknak a névtelen problémáknak a nyomába, melyekből soha nem születik olvasói levél. Amik a baráti beszélgetéseken elhangzanak ugyan, de aztán válasz nélkül maradnak és elsikkadnak.

A barátnőm mesélte
A Life.hu új sorozatában olyan történeteket, üzeneteket és vallomásokat veszünk górcső alá, melyekben a segítségkéréshez senki sem adja a nevét. Olyan sztorikat, amik mindig a barátnőinkkel történnek meg, vagy éppen azok távoli ismerőseivel. Azokat a dilemmákat, melyekről mindenki beszél, de senki sem oldja meg őket.

Nincsen nekem vágyam semmi...

A gond akkor kezdődik, ha a nő egyébként nem szívesen marad otthon, de a párja nem engedi dolgozni. A nő, aki rendre ellenállásba ütközik, amikor felveti a munkavállalás lehetőségét – pláne, ha jól is jönne az a plusz pénz a családnak -, és elutasítást kap, jó, ha tudja: épp a modern kori rabság egyik módját éli meg. Emögött ugyanis a féltékenység, az erős irányítási vágy áll fenn a férfi részéről.

Párkapcsolati lelki terror odahaza
Mélységesen leértékeled önmagad? Folytonos tagadásban élsz? Belemész olyan dolgokba, melyeket valójában nem kívánsz? Vagy nem is bírsz? Például még több házimunka, vagy tárgyiasított, gépies, ledomináló szex? Elképzelhető, hogy egy lelkileg sérült és egyfolytában támadó emberrel élsz együtt. Deáki Tímea korábbi cikkéért kattints ide.

És mi lesz a szerelemmel?

Az a kérdés is felmerül, mi van akkor, ha a férfi hosszú évek együttélése után beleszeret valaki másba, és lelép? (Vagy a nő más indok miatt egyedül marad?) Mindezt úgy, hogy az elhagyott mondjuk nem tanult semmit korábban, mert nem volt rá szüksége. Van mondjuk egy érettségije, nyelveket nem beszél, és nem ért máshoz, csak a családhoz. Ami ugye már nincsen...

Forrás: Thinkstock

Egy, a fentiek szerint gondolkodó férfinak eszébe sem jut, hogy a kedvese mit kezdhetne majd magával, ha egyedül maradna (legyen az válás vagy haláleset). Pedig egy addig sok, valamiképp kontroll alatt – egyúttal sok szempontból biztonságban lévő nő – egyszer csak egyedül kell megoldja azokat a problémákat, amiről talán nem is tudja, hogy léteznek.

Csalhatatlan jelek, hogy vége!
Itt az idő, nincs tovább, vagy még érdemes próbálkozni? Ha elmúlik a szerelem, annak bizony vannak előjelei. Ha ezeket észreveszed, el kell gondolkodnod azon, hogy változtass, vagy válj el. Íme a szakítás időszerűségének csalhatatlan jelei!

Menni vagy maradni?

Ha válás után a vagyon elosztását követően a nő továbbra is tehetős marad, nem olyan nagy a probléma. Egy ideig, vagy talán soha nem is kell máshogy élnie. Jelentősen más a helyzet, ha a nőnek nem sok pénze maradt a válást követően, és nem tud felmutatni az önéletrajzában többéves munkatapasztalatot. Aki nem élte meg, hogy milyen csapatban dolgozni, pontos határidőre teljesíteni, reggel időben érkezni és néha túlórázni, komoly bajban lesz, ha álláskeresésre kell adnia a fejét.

Forrás: Thinkstock

Fontos ilyenkor, hogy bevonva a környezetét, próbálják meg feltárni az erősségeit. Ezt követően a területeket, ahol szívesen kipróbálná magát. Soha nem késő tanulni. Ha megoldható, menjen el egy olyan képzésre, ami hasznára lehet a jövőben. Ilyenkor a vágyak mellett nagyon fontos a piaci igényeket is felmérni, és úgy választani szakmát. A képzésen aztán új emberekkel, új lehetőségekkel találkozhat, ami akár soha nem várt kedvező fordulatot is hozhat az életébe.

90 másodperc alatt bukod el álmaid állását
Bármennyire is vágysz egy ragyogó állásra, ha nem tudod fegyelmezni a testbeszédedet, kihullasz a rostán, hiszen a HR-es stáb ugrik az árulkodó gesztusokra. A Life.hu utánajárt, mire kell figyelned az állásinterjúk során.