Egy jó kapcsolatban sok időt töltünk egymással, van közös hobbink és még mindig megdobogtatjuk egymás szívét? Meglehet, de lehet, hogy nem...

Minden kép megvan a fejünkben egy tökéletes kapcsolatról - romantikus estékkel, gyertyafénnyel, szenvedéllyel na és persze a stratégiák is, hogyan valósítsuk meg ezeket. Tudjuk, hogy találjuk meg az igazit, tartsuk meg, hogy tartsuk fiatalon a szerelmet és magas hőfokon a szenvedélyt. Elméletben. De tényleg segítenek ezek a praktikák a gyakorlatban? A Life.hu utánajárt, miért nem érdemes stresszelni a hamis szabályok miatt.

Forrás: Thinkstock

1. A kiszámíthatatlanság melegen tartja a tüzet

Feltevés: Tény, hogy a partnerek egy hosszabb kapcsolatban közelebb kerülnek egymáshoz és kiszámíthatóvá válnak egymás számára. Amit egyszer még izgalmasnak találtunk a másikban, később az évek során tipikusként könyvelünk majd el. Ahhoz, hogy újra fellobbanjon a tűz a másikban, újra izgalmassá kell válnunk számára.

Tévedés:

De most komolyan! Még soha nem kérdezted meg hangosan magadtól, hogy "de mégis hogyan"? Szerezzünk be talán egy új személyiséget? Hirtelen váljunk titokzatossá és megközelíthetetlenné, bár tulajdonképpen nyíltak és közlékenyek vagyunk a másik felé? Ez azért nem működik, mert nem tudjuk, hogyan reagál majd a változásra a párunk. Még akkor is, ha megkérdezzük előre a párunkat, hogy mit találna érdekesnek, teljesen melléfoghatunk, mivel ez egy teljességgel hipotetikus kérdés.

2. Kis ajándékok a hétköznapokban

Feltevés: Magától értetődően abból indulunk ki, hogy az apró figyelmességek a partner számára kifejezi érzelmeinket és megerősítik. Azt is gondoljuk, hogy egy hatalmas gyémántgyűrű nagy érzelmeket takar.

Tévedés:

Semmi ellenvetés nincs a kedvesnek szánt különleges étcsokoládéval szemben, főleg ha az illető szereti is az édességet. De ahhoz, hogy a csoki célba találjon, ahhoz érzelmekre van szükség. A partner is megérzi, hogy egy ajándék szívből és szívesen jön. A legnagyobb ajándék, amit a partnerek egymásnak adhatnak, az a szerelem.

3. Az abszolút őszinteség abszolút közelséget jelent

Feltevés: Csak az, aki mindent tud a másikról, és rengeteg kérdésben hasonló véleményt alkot, rendelkezik valódi egységgel a kapcsolatában. Emögött az az örök vágy él, hogy egy olyan párossá forrjunk össze, hogy senki és semmi ne állhasson közénk.

Forrás: Thinkstock
Tévedés:

Nagyon érdekes feltevés, hogy egy pár teljes egység lehet. Igaz, hogy szükségünk van olykor egyfajta egyesülésféle érzésre, de ez a tézis nem egyezik meg a valósággal. Ha hiányzik az érzés, megpróbáljuk azt erővel előrángatni. Ilyenkor vannak éjszakai maraton beszélgetések arról, hogyan lehetne szorosabbra fűzni a kapcsolatot. Ami ilyenkor előáll általában, csak még nagyobb eltávolodás. Az érzett egység paradox módon ugyanis épp abból táplálkozik, hogy nem osztunk meg mindent egymással.

4. Az ellentétek vonzzák egymást

Feltevés: Gyakorta elhangzott tanács, hogy tölts minél több időt a partnereddel, és akkor megóvod a kapcsolatod minden veszélytől! Ez az állítás összefüggést von az eltöltött idő és az érzelmek intenzitása között.

Tévedés:

A kutatások azt mutatják, hogy semmifajta kapcsolat nincs a szerelmi érzés és a ráfordított idő között, sokkal inkább a szerelem és az eltöltött idő minősége között. Ergo, teljesen mindegy, hogy minden este együtt ülünk-e a tévé előtt, vagy csak a hétvégén találkozunk. A lényeg, hogy a kapcsolat legyen élettel teli és kedves.

5. Kevés szenvedély = rossz kapcsolat

Feltevés: Csak azok a párok boldogok, akik rendszeresen bújnak ágyba egymással. Akik nem, vagy csak kevésszer, azok kapcsolata veszélyben van.

Tévedés:

Az biztos, hogy a testi kontaktus egy igen fontos összetartó kapocs, de a Ludwig-Maximilan Egyetem arra az eredményre jutott a tartós kapcsolatban élőket érintően, hogy a megbízhatóság és a barátság a 680 megkérdezettnél a legmagasabbra voksolt jellemző. Valamit akkor rosszul csinálnak ezek a párok? Épp ellenkezőleg. A saját legfontosabb igényeik felé fordulnak és prioritásokat helyeznek. Ezek a kapcsolat elején természetesen az intenzív testi kapcsolattal vannak összefüggésben. Aki a későbbiekben is szenvedélyt keres, ahhoz kell igazítani a kapcsolatát.

6. A szerelem "igazi" érzéseket igényel

Feltevés: Gyakran abból indulunk ki, hogy van beképzelt közelség és szerelem, amit senki nem szeretne igazából. Egy jó kapcsolatban csak valódi érzelmek fordulhatnak elő.

Forrás: Thinkstock
Tévedés:

Tudod egyáltalán mi az az "igazi" közelség vagy "valódi" érzelem? Hát épp ez a probléma. Egy olyan érzelmet akarunk, mely sajátosabban aligha lehet, és egyáltalán nem lehet objektíven meghatározni. Az emberek olyanok, amilyenek, ezért egy kapcsolatot is úgy vezetnek, ahogy tudnak. Nincs olyan kapcsolat, melyeket ezen rubrikába lehetne bevonni. A szerelemnek rengeteg fajtája van és minden párnak a saját útját kell megtalálnia.

7. Csak aki önmagát szereti, szeretheti a másikat

Feltevés: Micsoda bölcsesség... Találd meg önmagadat először, és csak utána önmagadat egy kapcsolatban! Csak akkor fogadhatod el a másikat, ha magadat is sikerült!

Tévedés:

Ha ez igaz lenne, akkor csak 50 és 60 éves korukban keresnének párt az emberek. Semmi nem jellemzőbb a fiatalkorra, mint az elégedetlenség és az éles önkritika. Egy kapcsolattól titkon mindenki azt reméli, hogy az növeli majd az önbizalmát is. Ha én nem szeretem magamat eléggé, majd szeret más, és akkor hátha én is felfedezek magamban valami szeretnivalót.

8. Az igazi szerelem nem követel

Feltevés: Csak az önzetlen szerelem az igazi.

Tévedés:

Találkoztál már olyannal, aki önzetlenül és kötöttségek nélkül szeretett és a partnere teljes mértékben respektálta azt? Hogy lehet egy olyan embert tisztelni, aki semmilyen kívánságot nem támaszt? Természetesen mindenki hallotta már a mondatot: "szeretlek, mindegy mit csinálsz". Nincs határtalan szerelem, vannak konfliktustűrő- és alapvető elv határaink, melyekre szükségünk van egy kapcsolat során. Legkésőbb, ha valami váratlan áll elő egy kapcsolatban, bizonyos feltételek kiállításra kerülnek. Így vagy úgy.