Három tabletta, amit eldobhatsz, ha szexelsz című cikkünk, amely arról szól, hogy a szeretkezés nyugtat, fejfájást csillapít és fájdalmat enyhít, megint fejbe vágja azokat az olvasókat, akik egyébként nem élnek párkapcsolatban, pang a szexuális életük, és szenvedéseikre kizárólag a gyógyszeresdobozukban találnak megoldást. És akikben időről időre felmerül a kérdés, hogy mégis miért nem bújik össze a párjával az, akinek 0-24-ben lehetősége van rá...

Már az egyetemen sincs szex

2013 decemberében napvilágot látott egy kutatás, melyben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem pszichológusainak felméréséből, akik egy 11 évvel ezelőtti tesztet ismételtek meg, kiderült, hogy míg 2002-ben az egyetemisták 77 százaléka áldozott legalább hetente egyszer a gyönyör oltárán, addig ez a szám a 2013-as esztendőre 67 százalékra csökkent.

Forrás: Thinkstock

 Havi négyszer hancúrozik a magyar

Mivel mostanra több, 2014-re vonatkozó felmérés is rendelkezésre áll, kimondhatjuk, hogy még siralmasabb a helyzet, mint korábban, és még az is egyre csak romlik. A Durex Valentin-nap kapcsán közzétett szexadataiból az derült ki, hogy egy 2014-es brit kutatás szerint egy átlagos párkapcsolatban a havi öt szeretkezés mára három alá csökkent. A gyártó állítja, egy korábbi jólléti kutatása is hasonló eredményt hozott; miszerint a magyarok 78%-a átlagosan hetente egyszer szeretkezik párjával. Vagyis csoda, ha a havi négyet abszolválja a magyar lakosság.

Átlagosan már csak 6-8 a szexszám
(Az a szám, ahány pasival lefekszel életed során)

Csak fokozza a reménytelenséget egy 2015-ös felmérés, ami a 18-49 éves, szexuálisan aktív nők szexszokásait vizsgálta. A reprezentatív vizsgálat kihozta, hogy a nők átlagosan 6,6 férfival bújnak ágyba életük során, de persze a lakóhely és a végzettség ezt a kérdést is befolyásolja.

A legtöbb partnerről a budapesti (8,2) és a diplomás nők (7,8), a legkevesebbről pedig a falun élők (5,2) számoltak be. A résztvevők 88%-a egyébként jelenleg is párkapcsolatban él, 60%-uk pedig legalább hetente egyszer szeretkezik. (Vagyis teljesítik a Durex előző évre kihozott átlagát.) Mindemellett a nők közel háromnegyede elégedett is a szexuális életével, de a válaszadók közel fele (45%) azért több együttlétre vágyna. Az, hogy miért is nem veszik akkor rá magukat minél több kufircra, az online tesztelésből persze nem derült ki...

Forrás: Thinkstock
!
Az eredmények kiértékelésére egy sajtóreggeli keretében ült össze Lola, Muri Enikő, Ada, dr. Belső Nóra, pszichiáter főorvos és dr. Major Tamás, a Debreceni Egyetem szülész-nőgyógyász szakorvosa és docense, akik Jakupcsek Gabriella vezényletével elemezték az adatokat.

Lola például nem szereti, ha ebből a kérdésből versenyt csinálnak az emberek, amikor baráti társaságok arról beszélnek, kik hányszor csinálják. "Hát, őszintén szólva ezen a héten olyan sok minden még nem történt" - vezette fel az énekesnő, mert hogy egyrészt ereje nem volt, másrészt pedig kisebb baja is nagyobb volt. "Ettől függetlenül nem érzem azt, hogy kevésbé lenne bensőséges a viszonyunk, mert egy hosszabb távú kapcsolatban semmi sem múlhat azon, hogy hányszor jön össze."

Ezt dr. Major Tamás sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, de annyit azért hozzáfűzött, hogy ez hosszú távon még oké, de egy friss kapcsolat megalapozásához azért igenis oda kell tennünk magunkat.

A sajtótájékoztatón felszólaló egészségügyi szakújságíró szerint évente készülnek statisztikák, amik mérik, hogy egy nő hány férfivel létesít kapcsolatot élete során. Elmondása szerint ez a 6,6-os szám például tíz évvel ezelőtt még állítólag 10 és 13 körül volt. Vagyis felmerül a kérdés, hogy amennyiben egyre jobban felgyorsul a kislányok nemi érése, vagyis egyre hamarabb kezdenek nemi életet élni, és ha folyamatosan csökken a házassági kedv is, vagyis egyre kevesebb nő köti le magát egy férfi mellett, akkor hogyan feleződhet meg tíz év alatt ez a bizonyos szexszám?

Ha pedig a jelenkori párkeresési anomáliák miatt új kapcsolataink sincsenek (ahol ugye még a doktor úr szerint is) több lenne a szex, így pedig egyre kevesebb és kevesebb pasival szexelünk életünk során, nem csoda, hogy ennyi elszomorító statisztika jön ki.

Forrás: Thinkstock

Megkérdeztük a Life.hu szexuálpszichológusát, Győri Szilviát, mi áll annak hátterében, hogy egyre kevesebb emberrel szexelünk, és azokkal, akikkel mégis ágyba bújunk, alig csináljuk. A szakértő szerint egyértelmű, hogy a szexhez való kedvet különböző tényezők befolyásolják. "Az egyénenként változó, hogy kinél mi áll a kevesebb szexuális együttlét hátterében" - állítja Győri Szilvia, majd 15 pontban összeszedte, mik is lehetnek ezek az okok:

1.) nem stabil a kapcsolat érzelmileg
2.) nem megoldott a fogamzásgátlás/félelem a nem kívánt terhességtől
3.) félelem a nemi betegségektől
4.) nincs mély bizalom a partner felé, ezért gátolt a felszabadultság
5.) valamelyik fél szégyelli a testét
6.) valaki tart tőle, hogy ügyetlen
7.) nem ismeri a testét, ezért nem is tudja igazán élvezni a szexet
8.) ha lebutul a szex a megszokások és a rutin szintjére
9.) ha a férfinek több az igénye, a nők sokszor még inkább bezárkóznak és elutasítják a szexet
10.) ha a férfi részéről mechanikus az egész, és az ösztönei kielégítéséről szól
11.) a hangulatnak is fontos szerepe van, illetve a napi eseményeknek: munkahelyi és egyéb stressz, veszteségélmény, krízisek, megcsalás, munkanélküliség, munkahelyváltás, anyagi gondok, családi problémák stb.
12.) a ciklus is befolyásolja a kedvet
13.) a média által közvetített szexuális szabadosság is visszavetheti a kedvet, hiszen ez által bővelkedünk a technikákban, de a lelki rész sivár, pedig pont az teszi élővé a szexet
14.) ha kapcsolati konfliktus van
15.) betegség, hormonális változások, gyógyszerek szedése is csökkentheti a vágyat

Forrás: Thinkstock

Győri Szilvia szerint az sem mindegy, hogy melyik generáció tagjáról beszélünk. "Korosztályonként változhat az erkölcsi norma és akár a tájékozottság mértéke is. Ez ugyanúgy igaz lehet a területi megosztásra. A nagyvárosokban pörgősebb az élet, el lehet veszni, míg vidéken még mindig jobban oda kell figyelni, hogy a falu nehogy a szájára vegyen valakit, a választék is kevesebb és a hagyományok jobban érvényesülnek."

Az is fontos hogy ha kapcsolaton kívüli szexet vállal be egy nő, akkor félhet a lelki sérüléstől, hogy érzelmileg kötődni kezd valakihez, aki nem potenciális partner, vagy tart a megbélyegzéstől (hogy könnyűvérű), esetleg attól, hogy pletyka tárgyává válhat. De félhet attól is, hogy az alkalmi szex során csalódik a partnerben; például nem lesz elég jó az ágyban, nem lesz jó illata, vagy nem megfelelőek a méretei, a technikája, stb. "Sokaknál előfordul az is, hogy kifelé többet kommunikálnak, mint ami a valós számoknak megfelelő, ezért lehet az a benyomásunk, hogy az emberek többet szexelnek, mint amit a felmérés mutat. Ugyanakkor, még ha anonim módon történik is egy kérdőív kitöltése, akkor is ott van az emberi őszinteség tényezője, ami torzíthat is az adatokon. Van, aki ugyanis maga előtt sem vallana őszintén a számokról, mert ütközne az erkölcsi normáival" - állítja Szilvia.