Mi történik a fejünkben, miközben átéljük a gyönyört? Miért nem érti egymást a férfi és a női agy? A szinglik tényleg butábbak, mint azok, akik rendszeresen szeretkeznek? A Life.hu most összegyűjtött pár érdekességet, amit az agy és a szex együttműködéséről tudni érdemes.

Memória, idő- és térérzékelés

Nem olyan régen történt, hogy egy amerikai nő egy teljes napig tartó memóriazavarral került kórházba. Kiderült, hogy a probléma akkor kezdődött, amikor a párjával szexuális aktust létesítettek. A középkorú nő memóriazavara viszonylag rövid idő alatt rendeződött, ám nem ő volt az egyetlen, akinél a szex és a memória átmeneti működési zavara között összefüggést fedeztek fel a szakemberek.

Forrás: Thinkstock

Az sem kizárt, hogy a jó szex közben valaki egyszerűen nem érzékeli az idő múlását. Sokszor fordul elő, hogy a mindössze néhány percesnek tűnő együttlét után azzal szembesülnek a felek, hogy hosszú órák teltek el az ágyba bújás óta. És épp így van ez a térérzékeléssel is. Gyimesi Andrea szexuálpszichológus szerint ezek a szexhez kapcsolt jelenségek, például a memóriazavar, a tér és az idő érzékelésének megváltozása ritkán, de előfordulhatnak. "A jelenség mögött az áll, hogy a szex is pszichofiziológiai folyamat, akárcsak a fájdalom vagy a memória, és ha a pszichofiziológiás folyamatokból kettő összekapcsolódik, akkor az akár meg is tréfálhatja a szervezetet. Ugyanakkor nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ritka egybeesésről lehet szó csupán" - állítja a szakértő.

Beszélni legalább olyan jó, mint szexelni

A Harvard Egyetem szakemberei tudni szerették volna, mi az oka annak, hogy az emberek ennyire szeretik a saját hangjukat hallgatni, és hogy ez a jelenség kapcsolatban van-e az agy jutalomközpontjának működésével. Agyi vizsgálatok segítségével rájöttek, hogy miközben az emberek önmagukról beszélnek, ugyanazok a kémiai reakciók játszódnak le az agyukban, mint szex közben, és ez motiválja őket, hogy rendszeresen személyes információt osszanak meg magukról.

A tudósok funkcionális mágnesesrezonancia-vizsgálatot (fMRI) alkalmaztak az agyi folyamatok megfigyelésére, mivel ez az eszköz képes kimutatni az agy véráramlásában beálló változásokat. Az fMRI közben a kutatók megkérték a 195 résztvevőt, hogy először beszéljenek magukról, saját személyiségükről és bizonyos dolgokról alkotott véleményükről, majd másokról is alkossanak véleményt. A tudósok a két vizsgálat során folyamatos megfigyelés alatt tartották az agy véráramlásának változásait, majd összehasonlították a két kísérletben mért idegi aktivitást. A vizsgálatról és az eredményekről itt olvashatsz bővebben.

Mennyi idős az agyad? Teszteld le!
Sokan úgy érzik, ha már nem vág úgy az eszük, mint korábban, hamar elfelejtenek dolgokat, lassabban dolgoznak fel információkat, akkor ez már az öregség jele. Az orvosok még nem tudták pontosan behatárolni, ezek a tünetek milyen mértékben utalnak arra, hogy öregszik az agy. Egy nemrég kifejlesztett teszt azonban segíthet kiszámolni az agy életkorát olyan faktorok segítségével, mint például mennyit alszunk, mit eszünk, és milyen gyakran.
Forrás: Thinkstock

Mi lesz a szinglikkel?

Ameddig dugunk, okosabbak vagyunk. Legalábbis ezzel ijesztgettek minket tavaly márciusban. De hogy miért is para ez? Mert a szinglik félve kapnak a szívükhöz, illetve nyúlnak magukhoz, miután tudatosul bennük, hogy amennyiben nem hajtanak fel gyorsan valakit, nemcsak magányosak, de még buták is lesznek. Korábban az Egyesült Királyságtól és a brit tudósoktól távol, a washingtoni Maryland Egyetemen vizsgálták a szexelő patkányok agyát. Eredményként azt kapták, hogy a középkorú egyedeknél párosodás után új agycellák jöttek létre. Ez pedig arra enged következtetni, hogy közösülés során neuronok vagyis idegsejtek születtek a hippokampuszban, az agy hosszú távú emlékezetért felelős részében.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a neuronok termelődése azonnal leállt a szex után. Tehát minden teremtménynek magának kell gondoskodnia a sejtek életben tartásáról, nehogy azok nyomban elpusztuljanak. Erre esetünkben a mentális tréning, azaz a tanulás a megoldás, legalábbis ezt állította akkor az egyik kutatásban részt vevő pszichológus.

Thinkstock

Inkább szexelj rejtvényfejtés helyett

Azt már eddig is tudtuk, hogy a keresztrejtvények fejtése szórakoztató, ráadásul az agynak is jót tesz. Egy 2013-as felmérés szerint azonban sokkal jobban teszed, ha inkább lepedőt gyűrögetsz helyette. Kiderült ugyanis, hogy az orgazmus növeli a vér áramlását az agy összes területén, amely ezáltal oxigénnel és tápanyagokkal telítődik. "A mentális gyakorlatok növelik az agyi aktivitást, de csak bizonyos lokalizált régiókban. Az orgazmus az egész agyat aktivizálja" - magyarázta akkor a kutatás egyik vezetője, Barry Komisaruk.

Ezért nem érti meg egymást a férfi és a nő:
A női és a férfiagy sejtjei nem egyformán kapcsolódnak egymáshoz - állapította meg korábban egy amerikai tanulmány. A nők könnyebben jegyeznek meg szavakat és arcokat, figyelmesebbek, és társasági helyzetfelismerő képességük is jobb. A férfiak viszont ügyesebben dolgozzák fel a térbeli információt, a mozgáskoordinációjuk eredményesebb. Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) megjelent tanulmányáról itt olvashatsz tovább.