Nemcsak a hüvelyi orgazmus nem létezik, libidónk sincsen

Forrás: Thinkstock -
párkapcsolat szex libidócsökkenés vágy szerelem libidó Intimitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még fel sem dolgoztuk a hírt, miszerint nem létezik hüvelyi orgazmus, azzal is szembesülnünk kell, hogy bizony libidó sincs, csak és kizárólag spontán szexuális vágy...

"Általános szexuális étvágyról nem beszélhetünk, mert a testi vágy mindig spontán" - állítja egy szakértő, akinek a könyvéből emellett az is kiderült, hogy a nők 90 százaléka nem szeret rögtönözni az ágyban. Emily Nagoski, a northamptoni Smith College pszichológusa úgy véli, hogy félrevezető dolog libidóról beszélni, hiszen a szexuális vágy nem adottság kérdése, hanem egy spontán viselkedésforma.

Forrás: Thinkstock

A korral csökken a libidó?

Egy 2014-es felmérés szerint azok, akiknek szexuálisan aktív éveikben fontos a testiség, háromszor akkora eséllyel maradnak aktívak az ágyban akár ötven felett is. Ráadásul akik ötvenesként is hajlandók időt és energiát fektetni az együttlétekbe, valószínűsíthetően nyugdíjas korukban sem hagynak majd fel az erotikával, ez derült ki a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központjának kutatásából, ami korábban a Reuters Health magazinban jelent meg. A témával bővebben itt foglalkoztunk korábban.

"Igen erős ösztönkésztetésről viszont csak élet-halál témák kapcsán szólhatunk, ilyen például az éhség vagy a hideg. Abba viszont senki sem fog belehalni, ha nem szexel" - érvel a kutató, aki szerint a nők elsősorban a férfiak nyomására érzik úgy, hogy állandóan vágyniuk kell a testiségre.

Belemész a szexbe akkor, ha nincs kedved hozzá?

Szintén egy 2014-es kutatás szerint sokan csak a párjuknak való görcsös megfelelni akarás miatt küldözgetnek erotikától fűtött, pikáns fotókat, videókat és üzeneteket magukról, nem pedig a saját akaratukból. Vagyis a kapcsolatban élő fiatalok nagy része rendszeresen küld és fogad ilyen jellegű képüzeneteket, viszont a legtöbb esetben egyáltalán nem lelik örömüket bennük. Hogy miképpen megyünk bele ma a nem kívánatos szexbe, innen kiderül.

"A férfiak nagyjából 70 százaléka szokott spontán szexuális vágyat tapasztalni, míg a nők csupán 10-20 százalékánál ez az elsődleges vágytípus" - magyarázza Nagoski, aki Come As You Are című könyvében hangsúlyozza: minden nő szexualitása egyedi, akár az ujjlenyomata, ráadásul a nők sokkal inkább eltérő anatómiai adottságokkal rendelkezhetnek, mint a férfiak, ami érdemben befolyásolja a testi ingerekre adott választ. Eszerint a nőknek nem is lenne szabad összehasonlítaniuk egymással a hálószobatitkaikat.

Forrás: Thinkstock

"A kutatók végre elkezdték felismerni, hogy a szexuális reakciók nem lineárisak, hanem összetett folyamatokat indítanak el" - fűzte hozzá a pszichológus.

Győri Szilvia szexuálpszichológus véleménye:

Azt, hogy a libidó valóban létezik-e vagy sem, egyes elméletek alátámasztják, mások pedig cáfolják. Az viszont biztos, hogy valamiféle ösztönenergia vagy vágyenergia működik, bármilyen névre is kereszteljük ezt. Attól, hogy ösztönről beszélünk, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne elnyomni vagy kerülőútra helyezni.

Valóban nem halunk bele, ha nem szexelünk, de a szexuális energia valahol utat fog törni magának, ami akár káros is lehet az egyén számára. Emellett pedig kell, hogy legyen valami mozgatóerő ahhoz, hogy az emberi faj fennmaradjon. A szexuális izgalmat nem lehet erőltetni, és az is teljesen normális, hogy vannak időszakok az ember életében, amikor nem kívánja a szexet. De ez nem jelenti azt, hogy a vágy egyáltalán nincs benne. Adódhatnak krízisek, problémák, kerülhetünk olyan lelkiállapotba, amikor nem a szex a prioritás, és természetesen vannak olyan szükségleteink, amiket fontosabb kielégíteni.

Az, hogy a vágy a férfiaknál erőteljesebben érzékelhető, a biológiai okok mellett feltehetően a női és férfi szerepbeli különbségeknek is köszönhető, az azonban egyénenként változó, hogy ki milyen szexuális étvággyal rendelkezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.