Azt szokás mondani, hogy minden jó párkapcsolat alapja az őszinteség, most azonban az Indiana Egyetem és a Purdue Egyetem kutatói egy újabb olyan kapcsolati platformot fedeztek fel, ahol a felek egyfolytában hazudnak egymásnak. Ez pedig a sexting, vagyis a szexuális tartalmú, meztelen, erotikus képek és videoüzenetek küldése, illetve fogadása. A felmérésről a Pacific Standard számolt be

Ezen friss kutatás szerint sokan csak a páruknak való görcsös megfelelni akarás miatt küldözgetnek erotikától fűtött, pikáns fotókat, videókat és üzeneteket magukról, nem pedig a saját akaratukból. Vagyis a kapcsolatban élő fiatalok nagy része rendszeresen küld és fogad ilyen jellegű képüzeneteket, viszont a legtöbb esetben egyáltalán nem lelik örömüket bennük.

Forrás: Thinkstock

Azt már eddig is tudtuk, hogy egyesek csak azért mennek bele a szexuális együttlétbe, hogy ezáltal elkerüljék a szerelmükkel való konfliktust, de ez a vizsgálat azt is megállapította, hogy sokan pont ugyanígy vannak a szexuális tartalmú üzenetekkel is. Vagyis csak azért küldik, hogy úgy tűnjön, érdekli őket a másik és a másik teste, hogy az látszódjon, akarják és kívánják egymást...

Indianában 155 tartós párkapcsolatban élő, 22 év alatti főiskolai hallgatót faggattak a témáról. 109-en vallották be, hogy küldtek már életükben erotikus tartalmakat a partnerüknek, ezen csoport 48%-a pedig azt is elmondta, hogy hazudott már eközben. Sokan ismerték el, hogy füllentettek már arról, mi van rajtuk, vagy hogy éppen mit csinálnak. Az is kiderült, hogy a nők gyakrabban hazudnak a sexting alatt, több valótlanságot állítanak, mint a férfiak.

Mindennek hátterében, a pszichológusok szerint, a felek egymás iránti elvárásai állnak. Sokan ugyanis úgy vélik, hogy ha szexelnek a párjuk kedvéért, vagy akár csak küldenek egy erotikus tartalmú képet, közelebb kerülhetnek a másikhoz, és elsimíthatják a felmerülő problémákat. Az indianai kutatás során arra is fény derült, hogy nagyrészt olyan nők hajlamosak erre, akik bizonytalannak érzik a kapcsolatukat, és attól rettegnek, ha bármire is nemet mondanak, a férfi elhagyja őket. Hogy ez tényleg így van-e, illetve hogy mekkora problémát is okoz mindez, arról Győri Szilviát, a Life.hu szexuálpszichológusát kérdeztük.

Forrás: Thinkstock

Az, hogy sokan akkor is belemennek a szexbe és a szexuális játékokba, ha egyébként nincs kedvük hozzá, valóban problémaként éretelmezendő?

"Én is azt tapasztalom, hogy ez létező probléma, és pontosan azért, ami a kutatásból is kiderült. Hogy görcsösen meg akarnak felelni a párjuknak. Ez pedig abból fakad, hogy bizonytalanok abban, elég jók-e a másiknak, és attól félnek, hogy egy szebb, okosabb, humorosabb, szexuálisan fejlettebb, vonzóbb stb. versenytárs mellett alulmaradnának" - kezdi érvelését szakértőnk, aki szerint ezek az emberek nem hisznek abban, hogy méltó partnerei a párjuknak. Illetve annak érdekében, hogy minél jobban megfeleljenek, nem vállalnak fel bizonyos konfliktusokat sem, így lesznek olyan dolgok is, amire nem tudnak nemet mondani.

Milyen sérülésekkel jár ez? Milyen problémákat okoz ez a feleknek, illetve a kapcsolatnak?

"Ha az egyik fél elkezd úgy a kedvében járni a másiknak, hogy valójában nem őszinte, és számára az extra energiák mozgósításával jár, azzal alapjaiban rengeti meg a bizalmi viszonyt. Hiszen én hiszek a páromnak, bízom benne, ő pedig tulajdonképpen átver, még akkor is, ha azt jó szándékkal teszi" - vallja Győri Szilvia, aki azt is hozzáteszi mindehhez, hogy az ilyen üzenetek küldésében nehezebb utánajárni, hogy valós motiváció áll-e a háttérben. De ha konkrétan a szexről van szó, azt azért egy összeszokott pár érzi, mennyire van formában a másik.

Ha a másiknak való megfelelésből teszünk dolgokat, akkor a kapcsolatban kezd eltűnni a saját személyiségünk, és bizonyos szempontból a másik arcára formálódunk, ami szintén káros. Mi magunk sem tudunk fejlődni, ahogy a kapcsolatunk sem, hiszen nem összecsiszolódnak a felek, nem születik valós kompromisszum, hanem az egyik fél akarata érvényesül.
Forrás: Thinkstock

"Mindemellett pedig egyre terhesebbé válik tartani a lépést a másikkal. Vagyis minél többször megyünk bele olyan szexuális együttlétbe, amit aktuálisan nem kívánunk, elvész a valódi örömök megélése és gyakorlatilag egy olyan feladattá, kötelességgé változik, amit le kell tudni. Ebből pedig az következik, hogy egyre kevésbé lesz hozzá kedvünk" - vélekedik a szexuálpszichológus.

A kutatás szerint az önmagukban és a kapcsolatukban bizonytalan nők hajlamosak a fenti tevékenységekre, de ilyen gondolatok a férfiakban is felmerülhetnek? Ők miért hazudnak?

"Természetesen ez alól a férfiak sem kivételek, legfeljebb nem akkora számban fordul elő náluk, mint a nőknél. Ezek olyan kapcsolatokban valósulnak meg elsősorban, ahol a férfinak nem elég erős az önbizalma, kisebbségi komplexusa van valami miatt, ami a magánytól való félelemmel és jó adag szeretethiánnyal társul. De az alapja ennek is ugyanaz: nem hiszi, hogy elég jó a másiknak, és igyekszik mindent megtenni, akár erőn felül is azért, hogy a párja kedvében járjon, és minél kisebb súrlódási felületet biztosítson."