Ki ne ismerné a diagnózist, és ki ne tartana tőle, hogy a korral csökken majd a libidója. Ez nem csak a férfiakra, a nőkre is igaz, és ugyan sokan akkor sem hagynak fel a szexuális élettel, ha valamiféle rendellenességet tapasztalnak, a másik tábor sajnos tényleg visszavonulót fúj, ha szexről és élvezetről van szól. Ennek azonban nem kell kötelezően így lennie.

Egy friss felmérés szerint azok, akiknek szexuálisan aktív éveikben fontos a testiség, háromszor akkora eséllyel maradnak aktívak az ágyban akár ötven felett is. Ráadásul akik ötvenesként is hajlandók időt és energiát fektetni az együttlétekbe, valószínűsíthetően nyugdíjas korukban sem hagynak majd fel az erotikával, ez derül ki a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központjának kutatásából - számol be a Reuters Health.

A tanulmány elkészítésekor azt a 354 középkorú és idősebb nőt vizsgálták meg, akik négy évvel korábban egyszer már beszámoltak a kutatócsoportnak a szexuális aktivitásukról. Az adatok szerint ezeknek a 48 és 73 év közötti nőknek több mint a háromnegyede, nagyjából a 85 százaléka maradt szexuálisan tevékeny több év elteltével is. Vagyis bebizonyosodott, hogy akik középkorúként aktív szexuális életet éltek, azok később is folytatják az ezirányú cselekvést.

Forrás: Thinkstock

Nekünk ez persze így túl egyszerű. Ha ennyivel le lehetne tudni az egészet, aligha foglalkoztunk volna korábbi cikkünkben a férfiklimaxszal, nem kérdeztük volna ki a témáról tüzetesen a természtegyógyászunkat, és nem adtunk volna tippeket arra sem, hogyan lassítható le a menopauza folyamata

Hogy a kutatókon túlmutatva valódi segítséget nyújthassunk, a Life.hu szexuálpszichológusát, Győri Szilviát hívtuk segítségül.

Hogyan maradhat valaki tudatosan aktív szexuálisan?

"Az egyénenként változó, hogy kinek mennyi és milyen formában van igénye a szexre, és ez meghatározza a szexhez való viszonyt a kor előrehaladtával is. Illetve az is számít, hogy milyen partnerünk van, neki milyen igényei vannak, azok milyen formában jelentkeznek, és valóban ott van-e a testi vonzalom, és az fenntartható-e" - kezdi érvelését Győri Szilvia.

Szakértőnk szerint akinek kialakultak a szexuális szokásai, 50 fölött is jó eséllyel vágyni fog rá, így nem kell ezt tudatosan tervezni, csak ha már befolyásolják a különböző külső tényezők. Ilyenek például az egészségi és fizikai állapotváltozás, bizonyos gyógyszerek szedése, de olyan is van, akit lelkileg visel meg az öregedés ténye. Pedig 50 felett azért még nem igazán öreg az ember.

Mit tehetünk az ellen, hogy ne csökkenjen a libidónk?

"A férfiaknál született olyan kutatási eredmény, amely azt bizonyítja, hogy a libidó nem csökken a kor előrehaladtával, vagyis a tesztoszteronszintjük nem változik, de csak akkor, ha vigyáznak az egészségükre" - állítja Szilvia, aki szerint ez alapján a libidó nem a kor miatt csökken, hanem az egészségi állapot romlása miatt. "Tehát aki jobban odafigyel magára, sokkal tovább lehet szexuálisan aktív."

"Nőknél a változókor befolyásolja a libidót, hiszen csökken az ösztrogén- és tesztoszteronszint, ami a szexhez való kedvet visszaveti. A változókor olyan testi változásokat hoz, ami miatt a szex hátrébb kerül a listán. Például rosszabbul alszanak, kimerültebbek, feszültebbek, illetve a nőiességüket is másképp élik meg. Lelkileg sok nőt megvisel, hogy múlóban van a fiatalsága" - vélekedik a szakértő.

Szexuálpszichológusunk szerint a nőknél komplexebb a libidó fenntartása, mert amellett, hogy a felmerülő testi problémákra lehet megoldást találni, a lelki oldallal is foglalkozni kell. Persze a nőknél is előfordulhat, hogy valamilyen betegség vagy egyéb ok áll a libidócsökkenés hátterében, tehát adott esetben ennek is érdemes lehet utánajárni.

Forrás: Thinkstock

Hogyan segíthetnek egymásnak a partnerek, ha csak az egyikőjük tapasztal elváltozást?

"A megfelelő kommunikáció mindenképp fontos. Ha egyszer csak elkezd kikopni a szex az életükből, látszólag ok nélkül, akkor elengedhetetlen, hogy erről tudjanak beszélni a partnerek. Ez mindkét fél szempontjából szükséges, hiszen akinél alábbhagy a vágy, az is egyfajta veszteségélményen megy keresztül, hiszen szembesülnie kell azzal, hogy a teste már nem úgy működik, mint korábban. Ilyenkor nagyon sokat segít, ha a párunk empátiával fordul felénk. Emellett az intimitásnak nem kell feltétlenül megszűnnie. Az érintések, simogatások, a csók is nagy jelentőséggel bír, erről sem szabad megfeledkezni."

A másik félnek pedig tudnia kell, hogy mi a változás oka, mert hajlamosak vagyunk elméleteket gyártani arról, hogy már mi nem vagyunk elég jók, vagy csak szimplán nem értjük, hogy mi történik körülöttünk. 

Ahogy a pittsburghi kutatás eredménye mutatja, tényleg lehet összefüggés aközött, hogy valaki mennyire aktív szexuálisan 50 éves kora előtt, és mennyire tud aktív maradni utána?

"A szexuális képességek kialakítása egy tanulási folyamat eredménye, ami a tapasztalatok gyűjtésével egyre inkább minőségi szintre fejleszthető. Az, hogy kinek milyen szexuális aktivitása lesz 50 felett, attól is függ, hogy fiatalon milyen nemi életet élt, hogy mennyire volt fontos számára, mennyire élvezte, mennyire volt összhangban a partnereivel. Persze nem csak ezek a tényezők játszanak szerepet, hiszen nem feledkezhetünk meg az egészségi állapotról sem, vagy éppen arról, hogy egyáltalán van-e hozzá partner."