Szelfibotos dubajozás vagy klasszik Keszthely? Hisztibiztos nyaralásleckék az első közös vakációhoz

pszichológus pihenés párkapcsolat repülés kikapcsolódás szerelem nyár 2015 kompromisszum türelem nyaralás kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy gondolod, elég ideje vagytok már együtt, hogy közösen nyaraljatok a pároddal? Készen álltok arra, hogy hosszú napokig nulla-huszonnégyben elviseljétek egymást? Pontosan tisztában vagytok azzal, mit jelent a másik számára a pihenés, hogyan viseli majd a kánikulát, és hogy mekkora a közléskényszere, vagyis hány szelfit akar majd lőni a Colosseum előtt?

Dúl a szerelem, hónapok óta nem száll fel a rózsaszín köd, jön a nyár, és pénzünk is van egy kicsi... Nem csoda hát, hogy mindenki nekifutásból lecsapott az "egyet fizet, két széket vihet" fapados repjegyakcióra a múlt héten, oszt' irány Dubaj. A szabadságokat jobb helyeken pikk-pakk le lehet rendezni, és ha levadásztuk már az idei nyár legtrendibb slágercuccait is, akkor már tényleg csak jól kell éreznünk magunkat. Vagy mégsem ilyen egyszerű a képlet?

"Álmomban pont ilyen seggem van, és ezt csinálom egy ilyen fiúval" - Őket irigyli most a világ Forrás: Facebook/Alexis Ren

Amikor a célirány sem egyezik

Rengeteg gyönyörű hely van a világon, a tervezgetésnek így leggyakrabban csak a pénzügyi lehetőségek szabnak határt, illetve az, hogy pontosan hova is repülnek itthonról a diszkont légitársaságok.

Fontos, hogy mind a nyaralás helyszínét, mind az időtartamát még itthon alaposan átbeszéljétek, mert ha úgy tesz le titeket a gép az adott szigeten, hogy a párod inkább egy pörgős metropoliszba ment volna, akkor bizony nem lesznek olyan felhőtlenek az ott töltött hetek. Főleg, ha ő egyébként csak 3-4 napra szeretett volna menni, mert a miniszabikat lényegesen jobban kultiválja, mint egy kéthetes álomnyaralást. Vagyis jobb, ha ezek az ellentétek még itthon kiderülnek, és a kompromisszumos megoldások még a hálóban megszületnek. (A "nekem mindegy", a "döntsd el te" és a "nem szeretnék részt venni a tervezésben" mondatok tulajdonképpen előre kihelyezett csapdák.)

Így is lehet élni: Gondtalan szerelmespárok a világ körül Forrás: Instagram/jessonvedel

Ettől még szerethetitek egymást

Attól, hogy mindkét fél elmondja, hogyan képzeli el jól megérdemelt szabadsága eltöltését, és erre mekkora összeget szeretne/tud/kíván szánni, de a két verzióban lényeges eltérések vannak, az még nem jelenti azt, hogy a kapcsolatotok rossz, nem illetek össze, vagy nem is kellene közös nyaralással operálnotok. Ez csak annak a jele, hogy egyenrangú félként kezelitek egymást, és törekedtek arra, hogy mindenki jól érezze magát.

Problémák és gondok bepakolva

Oláh-Szijjártó Linda pszichológus szerint az egyik leggyakoribb hibaforrás, ha elhisszük, az a néhány nap pihenés majd képes lesz feledtetni a közös, itthoni problémákat. Ez ugyanis nem így van...

"Megesik, hogy a vakáció álomszép lesz, sok esetben azonban döbbenten tapasztaljuk, hogy a párunk itt is türelmetlen, hogy még mindig nem szeret rendet rakni maga után, vagy éppen továbbra is úgy féltékenykedik, ahogy otthon szokott. Ha elejét akarjuk venni a bajnak, érdemes már utazás előtt felkészíteni magunkat ezekre a lehetséges konfliktusforrásokra. Ha nem érnek meglepetésként, kisebb traumát okoz majd a miattuk érzett csalódás is" - állítja a szakértő, aki szerint akkor sem érdemes behisztizni, ha az egyik fél más programot képzel el magának...

Forrás: Instagram/jayalvarrez

"Azért megyünk együtt nyaralni, hogy közösen gyűjtsünk nyári élményeket: hogy vízibiciklizzünk, ússzunk, menjünk múzeumba vagy túrázni. Amikor azonban a párunk nemet mond egy közös programra, mert máshoz van kedve, vagy egy kis magányra vágyik, nálunk gyakran elszakad a cérna. Nem értjük, hogy meri megvétózni a közös perceket, és elrontani a nyaralásunkat" - írja körbe tökéletesen a jelenséget a pszichológus. Hogy elkerülhessük ezt a problémát, jó megoldás előre elgondolkodni rajta, milyen szerepe van a párkapcsolatban az egyedüllétnek, és elfogadni, hogy időnként kifejezetten előnyös lehet, ha tiszteletben tartjuk a másik kérését, és a nyaralás alatt külön programokat is szervezünk magunknak.

Napsütötte megfelelési kényszer?

Egy közösen eltöltött nyaralás során sok öröm, de sok feszültség is adódhat. Különösen akkor, ha a pár tagjai amúgy eddig kevés időt töltöttek együtt a hétköznapokban: még nem ismerik eléggé egymást, csak esténként vagy hétvégenként találkoztak - írja a Napidoktor, ami cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy ne várjunk túl sokat a kedvesünktől. Ő is csak kikapcsolódásra vágyik, hogy jól érezze magát, és feltöltődjön. Ha túlzott elvárásokkal indulunk neki a közös nyaralásnak, előfordulhat, hogy a párunk nagyon meg akar felelni, de ezt a megfelelést hosszú távon nem biztos, hogy bírni fogja. Ennek pedig csalódás lehet a vége mindkét oldalon.

Mindennap kell szexelni is?

Meleg van, órákat ültök az autóban, repülőn vagy a vonaton, pattanásig feszült idegekkel álltok a dugóban, az apartman mégsem olyan, amilyennek a neten hirdették, az eső elmossa az egész nyaralást, vagy éppen több pénzetek fogy, mint ahogy terveztétek. A nyaralás hete(i) csak úgy hemzsegnek a különböző stresszforrásoktól, ezt mégis hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Ha ugyanis a másik felhúzza magát, mi is hamar kiborulunk, magunkra vesszük a dolgot, és máris egymásnak esünk - véli a pszichológus.

Mivel a hozzánk közel állók negatív érzelmei ragadósak, ebben a helyzetben egy szempillantás alatt rémutazássá válhat a nyaralás, amin már csak a gyors hazautazás segíthet.

Külön parafaktor, ha korábban a barátnőid az ő félresikerült (vagy inkább csak a részükről annak vélt) nyaralásuk történetével indítanak útnak, miszerint ők nem szexeltek az utolsó este Barcelonában, majd egészen hazáig nem szóltak egymáshoz a repülőn. Vagy éppen, hogy ők állandóan összevesztek a pénzen, hogy ki mit fizessen, vagy amikor az egyik a tengerparton szeretett volna dögleni egy női magazinnal, addig a másik körbe akarta motorozni a szigetet, miután megmártózott az óceánban, és ebből volt az állandó feszültség.

Charlotte Durgeat és Jesson Vedel, akikről itt írtunk korábban Forrás: Instagram/charlotte_durgeat

Vagyis külön figyelni kell arra is, hogy végig a saját elvárásaitok szerint éljétek meg a közös kikapcsolódást. Hogy ki mit szeretne, kinek mik az elvárásai, és ha nem valami máshogy sikerül, tudjatok beszélni róla. Végül pedig fontos, hogy ne azért pózoljatok egy kényszeredett szelfin, hogy az otthoniak lássák, milyen boldogok vagytok, hogy mit engedhettek meg magatoknak, és milyen tökéletes a kapcsolatotok.

Ezért szakítunk nyaralás után:

A statisztikák szerint minden harmadik válást egy közös nyaralás után kezdeményeznek. Vajon mi az oka, hogy egy közös utazás után sokan nem kipihenve és feltöltődve térnek haza, hanem olyan konfliktusokkal, amiket nem tudnak megoldani? A Life.hu korábban ennek is utánajárt.
Aki az exférjével meddő volt, a jelenlegi párjával rögtön anyává válik?http://www.life.hu/intim/20150521-aki-az-exferjevel-meddo-volt-a-jelenlegi-parjaval-rogton-anyava-valik.htmlSzámtalan történetet hallani, hogy házasságok mennek rá arra, ha nem jön a baba. Két egészséges ember, szeretetben, tökéletes családmodellben, azonban mégsem kerül fel a pont az i-re. Aztán a válás után a felek azonnal anyukává, apukává lesznek egy-egy új partner mellett. Mégis hogyan lehetséges ez? A Life.hu most ennek járt utána.IntimThinkstockOrgazmus vs. menstruáció? Behatolás nélküli szextippekkel, lazánhttp://www.life.hu/intim/20140730-szex-menstruacio-alatt-szextippek-a-menzesz-napjaira-behatolas-kozosules-nelkul.htmlA Life.hu-n több alkalommal is foglalkoztunk már a menstruáció alatti szex kérdésével. Összegyűjtöttük a buta mítoszokat és tévhiteket, illetve csokorba szedtük az aranyszabályokat is. Most azonban nem a menzesz alatti durvulásra biztatunk, inkább csak azt pedzegetjük, hogy ezeken a napokon sem kell lemondanod az orgazmusról. Így csináld!IntimOrigo7 tuti ok, amiért üzletemberekkel jobb a szexhttp://www.life.hu/intim/20150511-a-szex-jobb-ha-uzletemberrel-csinalod-7-ok-hogy-inkabb-vele-szexelj.htmlVegyünk egy kis leleményességet, adjunk hozzá határozott személyiséget, hintsük meg ambíciókkal, és megkapunk egy ellenállhatatlan férfit. Ő az, aki mer vállalkozni, és bele mer fogni valami újba, és ez nemcsak az üzleti életben, de a hálószobában is igaz rá. Íme, hét ok, amiért jó a szex egy üzletemberrel.IntimThinkstock2015-ben az ír férfiak a legszexisebbek az egész világonhttp://www.life.hu/intim/20150514-2015-ban-az-ir-ferfiak-a-legszexisebbek-az-egesz-vilagon.htmlAhogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, 2015-ben az örmény nők lettek a legszexisebbek az egész világon. A MissTravel nevű utazási randevúoldal legfrissebb felmérésében ugyanis ők kerültek a népszerűségi lista tetejére, de természetesen az urakat is osztályozták. Most őket vesszük górcső alá.Intim--2015-ben az örmény nők a legszexisebbek az egész világonhttp://www.life.hu/intim/20150514-kim-kardashian-es-rihanna-a-vilag-leggyonyorubb-noi-kozott.htmlKi gondolta volna, hogy az amerikai férfiak egy kis kaukázusi népcsoport tagjait tartják a világ legszexisebb nőinek? Pedig a MissTravel nevű utazási randevúoldal legfrissebb felmérésében az örmény lányok kerültek a népszerűségi lista tetejére, őket – ugyancsak némi meglepetésre – a barbadosiak követik.Intim--Egy jegyet kérek, köszi - Avagy a társtalanság gátlásosságahttp://www.life.hu/intim/20150512-maganyosak-vagyunk-tobb-programot-kellene-csinalnunk-egyedul-mert-nem-ciki.htmlIdőről időre brit kutatók, felmérések és bloggerek dörgölik az orrunk alá, hogy bármit is hiszünk, gondolunk, vagy érzünk, valójában magányosak vagyunk. Legutóbb a Facebook-magányt diagnosztizálták nálunk, most azonban arra biztatnak, lássuk be végre, hogy egyedül vagyunk, de ha már így alakult, éljünk normális életet.Intim--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.