Amikor már a csacsogás is a férfiak malmára hajtja a vizet

munkahely beszéd állásinterjú
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már tudjuk, hogy a jóképű férfiak kevesebb állásajánlatot kapnak, de most az is kiderült, hogy a pasiknak sikert hozhat, ha hajlandóak cseverészni egy kicsit az üzleti tárgyalások előtt. A nőkről azonban nem mondható el ugyanez, hiszen tőlük eredendően elvárják az ilyen magatartást.

A Ludwig-Maximilians Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és az Amerikai Egyetem Kogod Üzleti Iskolájának munkatársai közös kutatás eredményeként mutattak rá arra, hogy a tárgyalás előtti hétköznapi csevej hogyan befolyásolja a megbeszélés sikerességét - tájékoztat a DailyMail.

Forrás: Thinkstock

A Basic and Applied Social Psychology című szakfolyóiratban közzétett értekezés szerint

ez a kommunikációs forma új fegyver lehet a férfiak arzenáljában.

"Sikeresebbnek bizonyultak azok a tárgyalások, amelyek előtt a férfiak csevegésbe bocsátkoztak. Már kis időbefektetés is jobb eredményre vezetett" - nyilatkozta a munkálatokat irányító Alexandra Mislin. Ugyanez az előny azonban nem volt megfigyelhető a hölgyeknél.

"Az adatok alapján javasoljuk, hogy fizetésemelés kérésénél a férfiak kétszer is gondolják meg, hogy egyből a lényegre térnek-e" - folytatta a gyakorlati haszonnal Mislin. "Noha a csevegés a férfiaknak és a nőknek is használ, előbbiek általában jobb végkimenetelnek örülhetnek ennek hatására" - tette hozzá a szakember.

A nemek között mért különbség elsősorban a társadalmi sztereotípiáknak tudható be. A hölgyektől ugyanis elvárják, hogy kommunikatívak legyenek, így a csevegés számukra nem kovácsol rögtön társadalmi tőkét. Az urakkal szemben azonban nem támasztanak ilyen követelményeket: tőlük kellemes meglepetés, ha nyitottabban kommunikálnak a másik félllel.

Forrás: Thinkstock

A kutatók rámutattak, hogy a csevegés akkor a leghasznosabb, amikor a tárgyalási helyzet kevésbé egyértelmű, és ahol nem feltétlenül elvárás az effajta nyitottság.

"Eredményeink megerősítik, hogy a férfiak és a nők ugyanabban a helyzetben, ugyanolyan magatartást tanúsítva eltérő eredményre számíthatnak a nemi szerepekkel kapcsolatos eltérő sztereotípiák miatt" - összegezte Mislin.

Miért vagyunk képtelenek kibújni a női szerepekből?

Férfi és nő is dolgozik, mindketten este érnek haza, igen fáradtan. Szalad a lakás, enni is kéne valamit. Mi történik ilyenkor? A nő nekiáll főzni, majd szó nélkül leszedi az asztalt, elmosogat. A férfi eközben olvasgat, tévét néz, elengedi a nap fáradalmait. Talán kér egy pohár sört is, szigorúan csak akkor, ha arra jár a nője. Aki persze arra jár, hisz ezek a leosztott szerepek. Ismerős a kép? Akkor kattints!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.