Hosszú távú terveink között ott szerepel a lottóötös, a életfogytig tartó boldogság, a szakmai sikerek és a megfelelő önbecsülés is.  A Pszichológus Pasi ezúttal a vonzás törvényét veszi górcső alá, amelyet ha komolyan vennénk, talán nem húznánk gátat a saját életünk csodái ellen!

Akarhatunk nagyobb házat, jobb munkát vagy boldog párkapcsolatot, de ha nem jutunk hozzá közelebb - és a vágyaink vizualizációján túl sem jut - jó eséllyel mi magunk szabotáljuk a boldogságunkat. Ha előre akarunk jutni az életben, akkor azoktól a negatív gondolatoktól és hiedelmektől kell megszabadulnunk, amik visszatartanak minket.

Forrás: Thinkstock

Az ismeretlentől való félelem vagy az önbecsülés hiánya a „nem vagyok elég jó”, „nem érdemlem meg” és hasonló mondatok mind erről árulkodnak.

Bizonyos, a témában íródott könyveknek hála néhány év alatt elterjedtek a köztudatban az olyan új kifejezések, mint a gondolat teremtő ereje vagy a vonzás törvénye. A legtöbb embernek megvan a maga véleménye, ám általában két csoportba sorolhatóak: akik azt vallják, hogy hisznek benne, és akik badarságnak tartják. Mindkét tábor tagjai gyakran vétenek egyszerű logikai hibákat.

Mennyire befolyásol minket a gondolatok ereje?

Pszichológiai alapokon kijelenthető, hogy a gondolataink meghatározzák a közérzetünket, viselkedésünket, döntéseinket – így sorsunkat is. Gondolatainkon keresztül változtathatjuk meg életünket, ám ennek is megvannak a maga korlátai. Az akarat, a vágy és a cél fogalmai nem összekeverendőek, és nem elég kívánni a lottóötöst sem a jóléthez.

Korunk népbetegsége, hogy a legtöbb ember nem tudja, hogy ki ő valójában, és mit is akar igazán. Így ha az életünk nem abban a mederben folyik, mint amit szeretnénk, ezeket a kérdéseket érdemes tisztázni. Ebben nagy segítség lehet egy pszichológus, ám egyedül is képesek lehetünk rá: ha tisztázzuk magunkban a kérdéseket, és az önbecsülésünket is helyretesszük, az egész világunk megváltozik.

Forrás: Thinkstock

 

Tóth Dániel, a Pszichológus PasiForrás: archív
A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi