Egy félresikerült randi már önmagában katasztrófa tud lenni, ám pszichológusok szerint a negatív élmény nem csupán a lelkiállapotunkra, de testünkre is kihatással van.

Dr. Linda Papadopoulos szerint az elrontott randevú hatására jelentkező stressz miatt megnő a szervezet kortizol- és tesztoszteronszintje, előbbi ráadásul az étvágyunkra is befolyással van, utóbbi pedig pattanásokat okozhat.

Az ezzel kapcsolatos felmérés során a válaszadók hat százaléka nyilatkozott úgy, hogy a sikertelen randevú után ekcémák és pattanások jelentek meg rajtuk, tízből egy nő pedig azt tapasztalta, hogy megnőtt az étvágya.

Forrás: Thinkstock

Háromból egy nő depressziós lett, 23 százalék szorongóvá vált, hétből egy pedig az eseményt követően már nem szívesen találkozott új emberekkel. 

Sokakra az is jellemző ilyenkor, hogy a közeli barátokkal, családtagokkal sem szívesen találkoznak, hogy ne kelljen velük a kellemetlen élményről beszélgetni. 

A rosszul sikerült randi az esetek 64 százalékában a kémia hiányát jelentette, 47 százalékban a felek személyisége nem illett össze, 20 százalékban udvariatlanság állt a háttérben, 11 százalékban az, hogy az egyik fél túl részeg volt, 16 százalékban pedig az, hogy valamelyikük egyfolytában az előző párjáról beszélt. 

Ilyen kudarcélmények után sokan az öngyógyítás útjára lépnek, 24 százalék bevallottan többet iszik a szokásosnál, 13 százalék pedig vásárlással igyekszik kompenzálni. 

Forrás: Thinkstock

Dr. Papadopoulos szerint a fenti jelenségekkel jó, ha mindenki tisztában van, és igyekszik elkerülni a csapdákat. A rosszul sikerült randevúkat is fordíthatjuk a javunkra, ha arra koncentrálunk, hogy mit tanulhatunk az esetből, mire kell legközelebb jobban odafigyelnünk, és mi az, amit magunkban kell megváltoztatni. 

Így kikerülhetünk az ördögi körből, és nem fog megtörténni, hogy néhány sikertelen találkozó után, a korábbi rossz élményektől tartva, már nem is merünk ismerkedni, vagy ha mégis, eleve úgy állunk hozzá, hogy ez alkalommal sem fog összejönni.