Ki akar jobban gyereket? A nő vagy a férfi? Hihetetlen, de az utóbbi...

Forrás: Thinkstock -
családalapítás szülés gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A populáris kultúra szerint a nők babamegszállott házisárkányok, akik a férfiakat egyfajta gyerekcsináló gépnek képzelik. És a férfiaknak igencsak résen kell lenniük, nehogy egy ragadozó „csapdájába" essenek, aki titokban kilyukasztja az óvszereket. Finomabban fogalmazva a gyengébbik nem képviselőinek leghőbb vágyuk, hogy gyűrű kerüljön az ujjukra, és mihamarabb családot alapítsanak. 

Ezzel szemben a teremtés koronái ódzkodnak a házasságtól, mert félnek a felelősségtől, a kötöttségektől és a szabadságuk elvesztésétől. Nyilván nem lehet általánosítani, de ez a domináns kép a mai párkapcsolatokról.

Egy nemrégiben készült felmérés viszont épp ennek ellenkezőjét állítja: napjaink férfijai sokkal jobban vágynak gyerekre, mint a nők.

Forrás: Thinkstock

Az óra ketyeg – a férfiaknál?

Nem újdonság, hogy nem minden nő álmodozik habos-babos esküvőről és 0–24 órás anyukaságról, ami egy sokat vitatott téma napjainkban, így számos tanulmány tárgyát képezi. Tény, hogy a nők egy része mindennél jobban szeretne kisbabát, mások hezitálnak a kérdésen, és igen, léteznek olyanok is, akik úgy érzik, hogy teljesen alkalmatlanok lennének a szülői szerepre. Ők azok, akiket a jó szándékú ismerősök rendszeresen (és lerázhatatlanul) igyekeznek meggyőzni arról, hogy változtassák meg álláspontjukat.

"Soha nem tudhatod, mit hoz a jövő."

"Úgyis meggondolod magad, ha szerelmes leszel egy pasiba."

"Nem szabad lemondanod erről a csodáról!"

– ilyen és ehhez hasonló mondatok hangzanak el a leggyakrabban a szájukból.

Az Associated Press hírügynökség és a GfK Közvélemény-kutató Intézet 2013-ban végzett felmérése egy érdekes tényt hozott napvilágra: a férfiak 80%-a mindig tisztában volt azzal, hogy egyszer majd szeretne gyereket, míg a megkérdezett nők csupán 70%-a állította ugyanezt. A felmérés azt is kimutatta, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel gondolják azt, hogy az apaság pozitív hatást gyakorol majd a szerelmi életükre és a karrierjükre, mint a nők. A hír kapcsán az egyik kommentelő ezt írta: „Többször eszembe jutott már, hogy ha pasi lennék, sokkal inkább hajlandó lennék a gyerekprojektre. A terhesség és a szülés elég nagy visszatartó erő számomra."

Nem akarnak idős apukák lenni

Dr. Guy Bodenmann, a Zürichi Egyetem klinikai szakpszichológusa szerint a mai nők a karrier lehetőségét előbbre helyezik a családalapításnál, ami sok esetben feszültségeket eredményezhet a kapcsolatokban. Bodenmann szerint ez a konfliktus egyre gyakoribb, különösen azoknál a pároknál, ahol nagy korkülönbség van a felek között. A férfiak azért szorgalmazzák a gyermekvállalást, mert nem akarnak idős apukák lenni, míg a fiatalabb nők inkább fókuszálnak a szakmai kiteljesedésre, mint az anyaságra, ám ezek a családalapítás idejéről való eltérő elképzelések nem ritkán váláshoz/szakításhoz vezetnek.

Forrás: Thinkstock

Van, akit nem érdekel az anyaság

Napjainkban több kutatás is igazolja, hogy egyre emelkedik azon nők száma, akik különböző okok miatt bizonytalanok a gyermekvállalást illetően, és ami talán még érdekesebb: sok esetben ezek a nők olyan férfiakkal élnek együtt, akik teljesen biztosak abban, hogy szeretnének utódokat.

„Engem nem érdekel az anyaság, és könnyen lehet, hogy később is így fogom gondolni, de félek, hogy a férjem ezt nem lesz képes megérteni. Mióta a testvéreméknél megszületett a gyerek, folyton azzal nyaggat, hogy nekünk mikor lesz kisbabánk. Általában meg tudjuk beszélni a dolgainkat, de erről a témáról képtelen vagyok őszintén beszélni vele. Tudom, hogy önző vagyok, de szeretem a kényelmes életemet, imádok a barátaimmal lenni, és a szabadidőmben mindig azt csinálom, amihez épp kedvem van" – fogalmazott a 32 éves Mariann.

Minden megváltozik a gyerek születése után – és nem jó irányba

Kata (39) egy multinál dolgozik HR-munkatársként, saját akaratából döntött a gyermektelenség mellett, és egy különös tendenciát lát a 21. századi társkeresés világában. „Általában a pasik hozzák fel először a témát, és én mindig őszintén elmondom, hogy a terveim között nem szerepel a babaprojekt. Ezután a többség nyomtalanul felszívódik, holott mindenütt arról lehet hallani, hogy a férfiak nagy része menekül a házasságot (és gyereket akaró) nőktől. A másik érdekes dolog, amit megfigyeltem, hogy az én korosztályomhoz valamiért iszonyúan vonzódnak a fiatalabb pasik. Több olyannal is randiztam, akinek már van gyereke, és simán bevállalna akár többet is nekem."

Kata azt mondja, HR-szakemberként pontosan látja, hogy egy nőnek milyen nehéz a család és a karrier között lavíroznia. „Mindig a nő az, aki szabadságot vesz ki, amikor a gyerek hirtelen lebetegszik, ő az (és nem az apa), aki elkésik a munkából, és aki folyton azon aggódik, hogy odaér-e időben a bölcsibe vagy az oviba. Van olyan barátnőm, aki hosszú éveken át otthon maradt a gyerekekkel, és egy idő után bekattant a bezártságtól, majd amikor újra dolgozni akart, nem vették vissza a régi munkakörébe.

A gyermektelen nők – mint például én – már nem tudnak hinni a nemek közötti egyenlőség ígéretében. Igaz, hogy sok férfi kiveszi a részét a hétköznapi teendőkből és a gyereknevelésből, de mindig az anya vállát nyomja a nagyobb teher. A saját ismerősi körömben is azt látom, hogy minden megváltozik a gyerek születése után, és nem jó irányba. Mindezek után nem csoda, hogy a nők egy része habozik, és nem erőlteti a gyerekkérdést. Én sem akarom ezt a tortúrát magamnak."

Forrás: Thinkstock

Levente, pénzügyi elemző (42):

"Azt mondják, nincs csodálatosabb élmény a világon, mint a szülővé válás. Az apai szeretet ugyanolyan fontos a gyermek fejlődése és családképének kialakulása szempontjából, mint az anyáé. De mit tehet egy férj, amikor ráébred arra, hogy a felesége nem akar gyereket szülni? A 42 éves Levente házassága épp emiatt került válságba, ezért hozzánk fordult segítségért. „Lassan 7 éve, hogy megnősültem, és úgy érzem, hogy készen állok az apaságra. Régebben nagyon sokat beszélgettünk a gyerekkérdésről, még azt is kitaláltuk, hogy ha kislányunk születik, akkor Lénának fogják hívni. A feleségem (nemrég múlt 36 éves) most azt mondja, hogy egyáltalán nem akar gyereket, mert nem érzi belülről a késztetést. Jó anyagi körülmények között élünk, nem szoktunk veszekedni, és a szexszel sincsenek gondok, ezért sem értem, hogy mitől változott meg így hirtelen a véleménye. Átverve érzem magam ebben a házasságban. Fogadjam el a döntését és én se akarjak gyereket?"

Mit mond a szakértő?

A Life.hu szakértője, Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus szerint az ő esetük nem egyedi, ma már egyre több nő dönt úgy tudatosan – akár egy házasságban is – hogy nem vállal gyereket. A kérdéses szituációban Leventének mérlegelnie kell, hogy hosszú távon tudja-e akceptálni a feleség álláspontját, figyelembe véve azt a tényt, hogy bizonyos kor után a teherbeesés is nehezebb, aztán meg nem lehetséges. Ha ezt a helyzetet nem tudja szívből elfogadni, újra és újra ismétlődő probléma lesz közöttük, ami folyamatos konfliktusokat generál. Érdemes 20-30 évre előre gondolkodni, hogy ha például 60 évesen visszatekint majd az életére, vajon boldog lesz-e gyermek nélkül. Természetesen ez nem egyszerű döntés, hiszen mindeközben szereti a párját.

Egy kapcsolatban mindig kell kompromisszumokat kötni, de nem mindegy, miben, és két ember csak akkor maradhat együtt hosszú távon, ha egyikőjük érdeke sem sérül. A feleségnek érdemes minél előbb szakemberhez fordulnia, aki segíthet a gyermekvállalással kapcsolatos gátak felderítésében, oldásában. Először is felmerül a kérdés, hogy mitől fél, milyen változást nem szeretne az életében? Ez lehet akár a túl nagy felelősség, a negatív anyakép, a kényelem, a biztonság feladása, a test változása, a szerepek változása, a karrier feladása stb. A külső segítség viszont csak abban az esetben éri el a célját, ha a nő kellőképpen motivált. Ha ellenáll a változásnak, nem sok értelme van a szakember munkájának, bár ilyen esetekben általában egy konzultációig sem jut el az illető.

Egy mai nőnek meg kell állnia a saját lábán

A szakértő fontosnak tartja kiemelni, hogy manapság a nők sokkal könnyebben tudják irányítani a megtermékenyülést, hisz több eszköz, több információ áll rendelkezésre. A férfi és női szerepek nem olyan egyértelműen szétválaszthatók, mint a korábbi generációk idejében. A nők sokszor féltik a karrierjüket és a társadalomban kivívott státuszukat, illetve léteznek olyanok is, akik egyfajta alárendelt, elnyomott szerepként gondolnak az anyaságra. Régebben a nők feladata a gyermekek nevelése, a háztartás vezetése volt, és a férfiak voltak a családfenntartók, ők keresték a pénzt. Ma már az a trend, hogy egy mai nőnek meg kell állnia a saját lábán, így kevésbé van biztonságérzete a gyerekvállalás kapcsán.

Alföldi Róbert: "Ha egy gyerek odaáll a szülők elé, hogy az azonos neműeket szereti, a család sokkot kap"http://www.life.hu/intim/20150921-alfoldi-robert-elmondta-hogyan-testvere-hogyan-tudatta-a-szuleivel-homoszexualitasat.htmlA negyvenhét éves színész-rendező tavaly állt nyilvánosság elé, bevallva, ami már nyílt titok volt, és amire korábban már ő is többször utalt, miszerint homoszexuális. Alföldi diszkréten kezeli nemi identitását, nem haknizik vele, de ha úgy érzi, szükséges kiállnia a melegek mellett, megteszi.IntimFotó: Hámori Zsófia/Life.huÍgy csábítja a szépséges Debreczeni Zita Giannit: Szexi fotó!http://www.life.hu/intim/20150919-gianni-es-debreczeni-zita-olaszorszagban-nyaralnak-es-gyonyoru-fotokat-posztolnak.htmlZitán egyszerűen látszik, hogy ragyog a boldogságtól.Intim--Tolvai Reni nem számított eljegyzésre: Szerinte András még nem áll készenhttp://www.life.hu/intim/20150919-tolvai-reni-nem-szamitott-eljegyzesre-a-ciprusi-nyaralason-zerine-andras-meg-nem-all-keszen.htmlAhogy arról korábban a Life.hu beszámolt, Cipruson nyaralt a Megasztár álompárja, Kállay-Saunders András és Tolvai Reni. Hazaérkezésük után az énekesnő az Aktív kamerája előtt vallott érzelmeiről és a kapcsolatukról.Intim--"Egy nagy pofára esés ez egy nő életében" - Lola intim vallomása eljegyzése felbomlásárólhttp://www.life.hu/intim/20150918-lola-felbontotta-az-eljegyzeset-lola-ismet-szingli-a-fiatal-enekesno.htmlHiába a romantikus eljegyzés és az esküvői tervek, az énekesnő és párja úgy döntöttek, külön utakon folytatják. Lola most az Aktívban beszélt kapcsolatáról...IntimFotó: Zsigmond László/Life.huAz egyéjszakás futamok fő jellemzője a közös öröm és a külön bánathttp://www.life.hu/intim/20150916-pilat-gabor-az-egyejszakas-futamok-fo-jellemzoje-a-kozos-orom-es-a-kulon-banat.htmlIlyenkor semmilyen elkötelezettségről nem beszélhetünk, merthogy sokszor éppen ennek elkerülése a cél. Ha nincs elkötelezettség, akkor nincs felelősségvállalás sem, és a párkapcsolati kudarcélményt, valamint a csalódást is minimalizáltuk. Sőt...IntimThinkstock60 millióért vették meg Cicciolina szexképét: Kiállítást is szervez a pornográf műalkotásokbólhttp://www.life.hu/intim/20150918-cicciolina-egy-dubaji-sejk-200-ezer-euroert-60-millio-forintert-vasarolt-egy-husikat-abrazolo.html"Egy bordeux-i galériával már konkrét megállapodásom van, de természetesen római, illetve milánói kiállítótermekben is hamarosan láthatóak lesznek a festményeim" - nyilatkozta a 63 éves pornódíva, akinek pucér testéről számos műalkotás készült.IntimFotó: Szabó Balázs/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.