Többen úgy képzeljük – vagy még bele sem gondoltunk – hogy a menopauza ideje alatt ugyanolyan jó lesz a szex, mint addig. Ez nem teljesen állja meg a helyét.

1. Nem garantált a vad szex

Mindannyian hallottuk már azt az elméletet, miszerint a nők késői harmincas vagy korai negyvenes éveikben vannak szexuális étvágyuk csúcsán. Ez persze nem mindenkire igaz. Sok nő esetében a vágyért felelős hormonok idővel csökkennek a szervezetben a fiatal éveikhez viszonyítottan – akár 50 százalékos eltérés is lehet egy nő húszas és ötvenes évei között. A természetes menopauza mellett a harmincas éveikben a nőknél más tényező is közrejátszhat, mint például a mindennapi stressz (munka, család, barátok stb.).

2. Több fogamzásgátlót használunk

Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy a nők minél idősebbek lesznek, annál több fogamzásgátlót használnak. A kutatásban résztvevő 40-44 éves alanyok 75,3 százaléka, a 30-34 évesek 69,7 százaléka, míg a 20-24 évesek 58,3 százaléka használ fogamzásgátlót. Ennek oka a kutatók szerint azzal is magyarázható, hogy a fogamzásgátlókban található hormonok megakadályozzák hosszútávon a peteérést.

Forrás: Thinkstock

3. A mágikus szám kevesebb lesz, mint gondolnád

Egy friss amerikai szociológiai tanulmány szerint a párok számára az jelentette a boldogságot, ha hetente csak egyszer bújtak egymással ágyba. A kutatók 30.000 ember szexuális szokásait vizsgálták és összefüggést találtak a kiegyensúlyozott, boldog percek és a heti egyszeri intim pillanatok között.

4. Könnyebben jutunk a csúcsra

Szintén egy kutatásból derült ki, hogy a nők minél idősebbek, annál könnyebben élnek át orgazmust – mert addigra ismerik meg igazán a saját testüket. „A férfiak orgazmusa sokkal inkább mechanikus folyamat, mint a nőké. Sok nő a húszas éveiben a közösülésre összpontosít, a harmincas éveikben (ha addig nem), rájönnek mi az, amitől igazán jól érzik magukat partnerükkel” – mondta a kutatás vezetője, Alyssa Dweck.